Rotsklimmen
>
Artikels 

Klimclub Hungaria's Paaskamp 2007

3rd edition @ Buis-les-Baronnies

11 mei 2007, 

Ook dit jaar weer gingen de beste en oudste jeugdige klimmers van Klimclub Hungaria de eerste week van de Paasvakantie een Zuid-frans klimgebied onveilig maken. Mooi tussen de Dentelles de Montmirail (2005) en Orpierre (2006) in ligt het gezellige dorp Buis-les-Baronnies. In 2005 spendeerden we onze laatste dag reeds in de Beaume Rousse, het zwaarste massief ter plaatse. Siebe Van Hee topte er toen een 7a à vue en ook anderen presteerden er goed. Het potentieel leek ons groot genoeg om een volle week daar te rechtvaardigen. En we werden niet teleurgesteld.

Een woelige nacht ging vooraf aan het vertrek maar om 05.45 waren we dan eindelijk onderweg met een minibus, kleiner en duurder dan verleden jaar :s, en de inderhaast als vervangwagen geregelde auto van Jorn. Vele uren later, waar files en slaap al toe leiden, arriveerden we in de Camping Municipal Le Jalinier van Buis. Al snel stonden de tenten recht en konden we schuilen voor de miezerregen die ons het ergste deed verhopen.

Uitzicht van Beaume Rousse op Buis

Een regenachtige nacht later doezelden we rustig verder terwijl de rotsen droogden. Tegen de middag waren we allen voldoende uitgeslapen en trokken we naar de Beaume Rousse. Bedoeling was om, om de andere dag, dit voor ons belangrijkste massief op te zoeken en tussenin de lichtere massieven aan te doen. De Beaume Rousse werd geëquipeerd voor de Franse Jeugdkampioenschappen in 1995 en is aan de zijkanten voorzien van een resem makkelijkere dalroutes om rustig te wennen aan het rotsklimmen. Die routes bleken echter nog nat te liggen. De opwarming op dag 1 werd dan ook al onmiddellijk zeer stevig. Dat verhinderde onze jeugdige klimmers niet om er stevig de pas in te zetten. De marche d'approche van nog geen 5 minuten stevig bergop was nog niet lang achter de rug en er werd al getopt in de hogere regionen. 6c's en 7a's gingen er aan. Tim T, na lange afwezigheid terug in het Klimclub-midden, verkende de passen van J'aurais voulu être un artiste, 8a, en Birgit besloot haar sterke rotsmentale al even op de proef te zetten. Na het pofzakinpikken van een jaar terug besloot ze nu, met het touw in haar handen, bijna boven de relais van een zeer technische Les Ailes du Vizir, 6c+, even de effecten van de zwaartekracht te testen. Een diepe val waarbij ze de rots nog even van zeer dichtbij gedag ging zeggen liet toch een stevige indruk na op alle toeschouwers. Maar niet getreurd, een chillmoment later trilde ze al niet meer op haar benen.

Op dag 2 trokken we naar de rotsgraat, Le Rocher de Saint-Julien, die het dorp domineert. Deze wand is de place to be als je wat multipitchen wilt doen of uw zesdegraads-palmares wilt aanvullen. Toch slaagde Perrine er, net als enkele anderen, in één van de weinige zevendegraads-routes van het massief, Force Majeure, 7a, geopend door Alain Spiderman Robert, flash te toppen. Lisa en Karel beleefden hoogtepunten bij het klimmen van de respectievelijk 110m hoge L'Espadon, consistent 5+, en de 95m hoge La Zaza, 6b max. Siebe en Tim genoten beide van de zeer technische Love on the bite, 6c+ terwijl de anderen grossierden met te veel rode Franse wijn, 6a; Prise de tête, 6a; Equinoxe, 6b;... Ons Charlotte Charre had zelfs zo veel plezier van die rode wijn dat ze pardoes op haar achterwerk viel en een Birgitkippevelmoment ondervond. Maar ook zij kwam dat te boven.

Siebe in een 8a rechts van zijn eersteDag 3 was weer voor de rosse Cirque gereserveerd. De dames trokken naar de droge zijwanden om het dalgevoel op punt te stellen, de meeste heren verkozen het meer overhangende werk in het cirque zelf. Na twee kwakkeldagen was het overigens volledig zomer geworden en konden de margi-mouwloze shirtjes worden bovengehaald of kon er resoluut voor geopteerd worden om machogedrag te vertonen in blote borstkas. Of dat dat nu de oorzaak ervoor was of niet maakt niet echt uit, feit is dat de dames al snel opgewarmd waren in de stevige dalroutes en de heren vervoegden. Perrine en Birgit kropen in de korte krachtige 7a, L'Ecolo Net, the name says it all, Marthe waagde zich, met enige terughoudendheid, aan Birgit en Perrine hun meer of minder geapprecieerde 6c+ van de eerste dag. Tim ging de setjes hangen voor Siebe in de 8a. Na de passen uitgewerkt te hebben op dag 1 verkondigde deze de volledige sequentie door en door te kennen. Hij demonstreerde dat dan ook door de eerste 8a van zijn leven in de tweede poging te enchaineren. Iets meer gevestigde waarden laten zo iets niet aan zich voorbij gaan en dus topte Tim onmiddellijk daarna dezelfde route met een tikkeltje meer overtuiging in de allerlaatste pas.  Siebe topte dezelfde dag ook nog à vue Tout court Tout dur, 7b, het gedoodverfde project van Vinz. Thiebout en Vinz beten er hun tanden stuk op maar bevestigen uiteindelijk toch dat volharding een goede deugd is. Dit terwijl Karel zijn twee jaar geleden achtergelaten project La Cicciolina, 6b, proper naar de vergetelheid stuurt.

Klaas in Raviolis d'EnferDe volgende dag kondigt zich echter aan als ijskoud en nat. De rotsen van Ubrieux liggen er nog net goed genoeg bij. De vlak aan het massief liggende parking vergroot de toegankelijkheid op zo'n dagen. Daarbij begint iedereen te voelen dat de vermoeidheid in de kleren kruipt en dus maken ze er allemaal een rustig dagje van. Allen op één iemand na. Klaas die een eerste maal mee is als begeleider wil korte metten maken met zijn vooropgesteld doel. Een 7c moest en zou hij enchaineren alvorens de grens van België in omgekeerde richting te overschrijden. Met de korte en pittige Climbing Show doet hij dit dan ook op voortreffelijke wijze.

De laatste dag moet er nog het een en het ander afgewerkt worden in ons favoriet massief. Het opstaan gaat al moeilijker en moeilijker maar toch verschijnen we fris en monter op de afspraak. De prachtige Raviolis d'Enfer, 7a+, wordt meermaals getopt, o.a. door Thiebout die hiermee zijn goede vorm in de verf zet. Perrine staat twee maal met haar neus aan de relais maar de verzuring slaat evenveel keer met de mokerhamer. Twee zware vallen testen haar mentale stevig maar ze sluit hiermee toch een mooie week af. De sublieme, er rechts naast liggende, Les Nouilles de l'Obscur, 7b+, werd al twee dagen eerder à vue getopt door Siebe maar ontzegt deze laatste dag wel elke poging. Lisa, die uit een zware knieblessure terugkomt, toont haar herwonnen kunnen door de gladde maar toch plezante Les Carailles, 6b, af te werken en sleept er Sara en Charlotte ook in mee. Birgit levert enkele verdienstelijke pogingen in Ecolo Net af maar ook haar wordt het sublieme orgelpunt ontzegt. Ondanks de vermoeidheid waagt Siebe zich nog aan een tweede 8a, Rigpa ou la nature de l'esprit, maar na een uitstekende eerste poging laten zijn spieren het af weten in de tweede.

Paaskamp = Pure, zotte fun

Enige praktische info

De camping ligt vlak aan het gemeentelijk zwembad en een brug over de rivier verder vind je alle mogelijke winkels, restaurantjes en drankgelegenheden. Het sanitair wordt goed onderhouden. Leffe van het vat is aanwezig en een goede pizzeria zie je zo als je de brug overloopt. En een aanrader: de huisgemaakte salami van de kleine beenhouwerij die je vind als je zoekt is fenomenaal te noemen. De topo van de verschillende klimgebieden kan je eenvoudigweg kopen op de toeristische dienst tegenover de lokale cinema. De belangrijkste vier klimmassieven liggen op maximaal een kwartier rijden en vragen van geen tot een twintigtal minuten stevig bergop wandelen om aan de routes te komen.

gedeeltelijke groepsfoto aan Beaume Rousse

Dit jaar bestond het geoliede team uit: Birgit, Charlotte, Karel, Lisa, Marthe, Perrine, Sara, Siebe, Thiebout, Klaas, Tim, Vinz, Tijl en, niet te vergeten, vertegenwoordigd door zijn auto, Jorn. Allemaal samen zorgden ze ervoor dat deze derde editie weer maar eens een schot in de roos was. Zo lang het zo blijft gaan kan het niet anders dan dat de traditie onderhouden blijft. Nen dikke merci aan allen & keep fighting gravity!

Info & topo

Gemeente website: www.buislesbaronnies.com

Escalade dans la Drôme - Buis-les-Baronnies - Le Rocher de Saint-Julien - 2003
Escalade dans la Drôme - Buis-les-Baronnies - Ubrieux, Lou Passo, Beaume Rousse, Rocher du Québec, La clue de Plaisans - 2004

Tijl

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm