Rotsklimmen
>
Artikels 
Lofoten: Graniet in het hoge noorden

Lofoten: Graniet in het hoge noorden

5 november 2012, 

11u ‘s avonds, nog één barst en een paar delicate plaatpasjes en dan wenkt de top. We zijn bijna boven op de Presten, een 500m hoge granieten wand. De rots is ruw en doorkliefd met prachtige barsten. Geen boorhaken te bespeuren. Het is nog volop licht, overal rondom ons groene bergen en diepblauwe zee. In de verte zien we het vissersdorpje Hennigsvaer, onze verblijfplaats, liggen.

We zijn hier op de Lofoten, een Noorse eilandengroep ongeveer 100 km ten noorden van de poolcirckel. Bij Scandinavische granietliefhebbers staan de Lofoten al even hoog aangeschreven als Chamonix. Overal waar je kijkt liggen granieten wanden te wachten op een beklimming. Alles is zelf af te zekeren, er zijn hoogstens hier en daar rappelstanden.

De hoogste concentratie aan klimroutes vind je in de buurt van het vissersdorpje Hennigsvaer. Het dorpje is gebouwd op enkele piepkleine eilandjes verbonden door een brug. Hier kan je terecht bij de Nord Norsk Klatreskole, de klimclub van Noord-Noorwegen. Ze hebben er een gezellig café en verhuren kamers en hutjes. Er is ook klimwinkel, vooral handig als de granieten barsten weer een friend opslokken. Je kan ook bij de Klatreskole terecht voor topos, opleidingen en beklimmingen met een gids.

De hoogste concentratie aan klimroutes vind je in de buurt van het vissersdorpje Hennigsvaer... gebouwd op enkele piepkleine eilandjes.

Als je verder naar het noorden gaat, bereik je Kalle, een klein gehuchtje aan een pracht van een baai. Je hebt een mooi zicht op de imposante noordwand van de Vagakallen. In de buurt van Kalle liggen enkele mooie mutlipitch routes. Een kwartiertje te voet brengt je bij Paradiset, waar talloze single pitch trad routes liggen te wachten. Hier komen veel klimscholen om het trad-klimmen onder de knie te krijgen.

De mooiste routes die we klommen:

Vestpillaren op Presten, 400m, 6a+.
Presten is de mooiste wand van de Lofoten. Deze 400m hoge granieten dal rijst praktisch direct uit de zee. Je klimt langs perfecte barsten en diedres. De mooiste en moeilijkste lengte is de Slanting corner, een hoekversnijding die je kuiten en onderrug zwaar op de proef stellen. Een klimvakantie op de Lofoten is niet compleet zonder deze route!

Lundeklubben, Store Festvag, 6a+, 100m
Drie lengtes afwisselend granietklimmen. De eerste lengte is eerder technisch op randjes, dan een stevige hoekversnijding met een dakje en als dessert een delicaat dalletje.

Skiloperen, Festvag, 70m
Een zeer fotogenieke barst in een licht overhangende wand, vol met grote bakken links en rechts naast de barst.

Gandalf Wall, verschillende niveaus, 100m
Op Gandalf Wall kan je je de hele dag bezighouden met routes van twee tot drie lengtes te klimmen, van 4e tot 7e graad. Het graniet is rijk aan grepen, met genoeg pittige barstjes om de aandacht erbij te houden. Terecht de populairste wand.

Puffrisset, 5+
Prachtige Yosemity Style Finger crack in de tweede lengte.

Andere Aanraders (waarvoor wij zeker nog eens terug gaan)
Bare Bablaer, 5+
Storm Pillar, Vagakallen, 7+, A3
Storpillaren, Vagakallen, 7
Nordryggen, Vagakallen, 4+
Ruta 1910, Svolvergaita, 4+ (inclusief de bekende sprong)

Julie-Anna Lowey-Ball & Hendrik De Winne
 

Praktisch

Vervoer & Verblijf
De snelste manier om op de Lofoten te geraken is te vliegen naar Svolvaer via Oslo en Bodo. Je kan ook tot Bodo vliegen en de ferry nemen naar Moskenes, waar je voor een zacht(er) prijsje een auto kan huren. Leuke plekjes om te kamperen vind je in Kalle of onder de Gandalf wall bij Henningsvaer. Als sfeervol alternatief kan je een houten vissershutje (Rorbu) huren.

Rustdagen
Ga vissen en vang zelf je avondeten (goed voor de portemonnee). Je kan op de Lofoten ook prachtig wandelen en boottochtjes maken. Het stadje Svolvaer en het Vikingmuseum in Borg zijn een bezoekje waard. Verder heb je ook enorm mooie Walking peaks zoals bijvoorbeeld Glamtinden, Kongstinden en Lowa Peak. En als je echte moe bent, kan je de ferry nemen naar de Trollfjord.

Seizoen
De grootste kans op goed weer heb je in juni, juli en augustus. In juni zijn er nog niet veel toeristen en schijnt de zon dag en nacht, ideaal voor beklimmingen onder een middernachtzonnetje.

Topo
“Lofoten Rock” van Chris Craggs en Thorbjorn Enevold, gepubliceerd door Rockfax. Er is ook een interessante update te vinden op het internet (met topocorrecties en nieuwe routes). Daarnast is er ook nog de topo “Lofoten, The magical Islands” van Ed Webster.

Materiaal
Set klemblokken (best een paar extra kleintjes), Camalots C4 0.3 tot 3 (waarbij je best nog enkele dubbel neemt). C3’s hebben we ook zeer vaak benut. Er zijn geen haken te vinden op de lofoten, behalve in een abseilpiste.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm