Rotsklimmen
>
Artikels 
Met de voeten in de wolken van de Picos de Europa

Met de voeten in de wolken van de Picos de Europa

Bezoek aan de Naranjo de Bulnes

11 april 2013, 

Asturië is een regio in Spanje die tot in de perfectie de romantiek van de atlantische oceaan combineert met fabelachtige baaien en het plezier om zeer divers te klimmen op amper 30km van de kust.

De lokale beroemdheid noemt Naranjo de Bulnes of Picu Urriellu met zijn top op 2.519 meter. Om deze wand te bereiken gingen Olivier Favresse en ik naar de refuge Urriellu vanuit het dorp Sotres. Dat is de makkelijkste toegangsweg. Je moet rekenen op een 3u30 à 4 uur om de 1073 hoogtemeters te overbruggen. Na een goede nachtrust stonden we voor een onweerstaanbare muur van 600 meter. Al snel stonden onze zakken aan de voet van "Gizon Berri bat naiz" (Soy un hombre nuevo) 7b+, 550 meter in 13 lengtes op de westwand.

Voldaan van dit wonder ben je volledig klaar om de eerste passen van de route aan te vallen: 7b bloc! Ouah !

Opgelet echter, voor aan deze beklimming te starten moet je langs Bejes, een dorp op het eind van de wereld, waar je de plaatselijke kaas, Cabrales, kan kopen. Het is een kaas van gefermenteerde brebismelk op de wijze van een roquefort. Een waar genot! Ik denk dat ze dat daarboven nog laten rijpen in grotten. Een echte kaas voor de klimmer. Voldaan van dit wonder ben je volledig klaar om de eerste passen van de route aan te vallen: 7b bloc! Ouah ! Zo kan je al bij het ontbijt een ringbandje kwijtspelen! We kozen dan ook, met het excuus van de opwarming, om deze eerste pas over te slaan om te vervolgen in de verdere lengteswaar de kwaliteit van de rots echt schitterend is.
De lengtes zijn tot maximum niveau 7a+ max heel homogeen verdeeld en goed behaakt. Neem toch enkele friends en een set nuts mee. Wij hadden het twijfelachtig geluk om tijdens de eerste lengtes vergezeld te gaan van een ijzige mist. Maar de beloning was nabij. We staken door de wolken door en legden de tweede helft af in volle zon met een wolkenzee onder onze voeten. Een onuitwisbare herinnering! Op de top bevonden we ons als het ware op een onbewoond eiland. Spijtig genoeg zonder onze vriendinnen en zonder goed wijntje. We keerden dan ook zo snel mogelijk terug langs dezelfde route.

In de regio levert Rumenes mooie colonetten, Barro een schitterend strand, Cicera is een op en top klimbestemming en Lastres beschikt over een onmisbaar restaurant « La rula » in de haven. En voor de levensgenieters, er zijn warmwaterbronnen in de buurt van Panes. Aan jullie om een vervolg te schrijven.

Jean Louis Wertz
 

Meer weten

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

RegistrerenGerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm