Rotsklimmen
>
Artikels 

Tralenta bouldering

31 augustus 2004, 

Eindelijk, een weekje verlof, en dat ik het goed zou gebruiken.
Een beetje naar jaarlijkse gewoonte, als er wat meer tijd is om ons wat verder te begeven, proberen we eens iets nieuws te zien. De plaatsen waar je tijdens het lopende jaar eens iets van leest of eens iets over hoort, maar die net wat te ver zijn om in een verlengd weekend in te lassen zetten we dan op onze agenda, dit jaar werd het dus Tralenta.

Tralenta

Onnodig op de kaart van Frankrijk te zoeken naar Tralenta, het is niet meer dan een soort van gehucht, een goeie straat groot, enkel als naam terug te vinden op een IGN kaart van de streek. Ik had er al een hele tijd geleden eens iets over gelezen in Grimper, het Franse klimtijdschrift, en alhoewel ik altijd een zekere gereserveerdheid heb tegenover het ophemelen van een of ander gebied was ik toch min of meer verkocht, we zouden het maar eens gaan bekijken, we zijnde mijn vriendin en ik. Voor een van de eerste jaren eens geen supervermoeiende weg om er te geraken, geen 100 of 200 km lange bergwegeltjes na 1000 km autosnelweg, nee, tot op 35 km van de bestemming relax autosnelweg, (enkel de péage valt wat tegen), en dan nog een mooi wegje door de vallei en je bent ter plaatse, m.a.w., Lyon-Chambery-Albertville-St Jean de Maurienne-Lanslebourg-Bonnevalle sur Arc, 1050 km en als het verkeer wat meezit (zoals bij ons), zonder snelheidsovertreding op goed 10 uur ter plaatse.

Chat Noir (7a)

De goede bereikbaarheid heeft natuurlijk ook een nadeel, in het hoogseizoen word het daar behoorlijk druk, het voelde nooit echt storend aan, maar je zal nog weinig plaatsjes vinden waar er volledige rust heerst. Wat de overnachting betreft is er keuze te over, een beetje zoeken op het internet en je wordt overspoeld met mogelijkheden. Gaande van gewone camping, jeugherbergen, pensions, appartementen, studio?s, tot de betere hotels, voor ieder wat wils. Wie het budget een beetje onder controle wil houden, (zoals wij), kiest dan vaak voor de camping. Ik had een plaatsje gereserveerd op de camping in Bessans, op een 10tal km van Tralenta, reserveren kan via het internet en is in de verlofperiode echt wel nodig. Een simpele camping, met op 500m een zwemmeertje (bewaakt), en je hebt er niet het gevoel dat alles in hokjes ingedeeld is, (het struikgewas bepaalde hoe je plaatsje voor je tent er uit zag), ik vond het wel geslaagd. Hou er wel rekening mee dat deze camping enkel in juli en augustus open is, voor meer info, check the internet.

Cayenne (6c+)

Het boulderen dan, mochten ze alle rotsblokken daar op zo een manier kunnen leggen dat ze allemaal beklimbaar zijn, krijg je waarschijnlijk een van de grootste bouldergebieden ter wereld, spijtig genoeg  is alles daar met zo een chaos op en naast elkaar terecht gekomen dat slechts een fractie beklimbaar is van het eigenlijke potentieel. Er zijn nu een 200tal boulders die op papier staan, waarschijlijk is er nog plaats om nog eens minstens hetzelfde te openen.

Elk jaar word daar het ?Freeclimbing de Tralenta? georganiseerd, een soort van feest, bijeenkomst van de betere klimmers uit de hele wereld, na verloop van tijd zal alles daar dus wel geëxploiteerd geraken. Ja, het boulderen dan, wel met één tip kan ik alvast beginnen, ik had twee crashpads en een halve spotter, beter ben je met 4 of 5 spotters en evenveel crashpads, altijd steekt er hier of daar wel een stuk rots de kop op die het net iets te gevaarlijk maakt om voluit te gaan. Plus de stijl van boulderen, vaak dynamische passen op een soort van reglettes waar je liever geen 2 of 3 maal na elkaar afgaat, sta mij toe te zeggen dat het er soms vrij spannend aan toe ging. Ik ga nu natuurlijk niet zeggen dat het allemaal levensgevaarlijk was, vooral in het eerste deel, Secteur ?Le Pre? zijn er genoeg boulders waar je (bijna) zonder gevaar een paar mooie dingen kan doen. Zoals vlak naast de parking, ? La Tondeuse?, een 6b die 2 sterren krijgt volgens de topo en die ook dubbel en dik verdient, of ?Nuit de Krime? een mooie 7a+ jété (3***) , en verder ook nog nr 38, 39 en 40 in de topo, ?Le Busy Bee? (6c, 3***) en zijn twee aanverwanten, prachtige lijnen. Ook in de volgende sector, ?Tralenta du Bas? vind je nog genoeg mooie dingen, ?Le Baignoire? 6c, stijl kort maar krachtig, het blok met ?Cosa Nostra? (7a, 3***), of ?Chat Noir?, een 7a die je beter niet probeert als de het wat warmer is, de slopers voelen al snel als 7c aan, ook nog ?Le Bal des Voyous?, een 6b+ waar toch wat werk in kroop. En waar deze recht uit klom ging ?Tralenta Connection? (7c, 3***) naar links, het zag er een prachtige lijn uit, maar ik wou nog heelhuids terug thuis geraken, (wie er ooit komt of geweest is, zal begrijpen wat ik bedoel). Of ?La Conserve? (6c), met een zitstart om u tegen te zeggen.

Nuit de Krime (7a+)

Met ?Secteur Fox, secteur Iznogoud en secteur Tralenta du Haut? zit je dan echt in de chaos, genoeg mooie lijnen, maar minstens een paar spotters onontbeerlijk. Ga zeker eens een kijkje nemen naar ?Démente Evidence?, highball krijgt een andere betekenis als je er voor staat, (een paar maanden terug stond er nog een foto in ?Grimper?). Verder vind je ook nog een paar mooie dingen aan het water, ach ja aan het water, ik zou er eigenlijk dit verslagje moeten met geopend hebben, wat betreft de omgeving heb ik nog nooit iets dergelijks imposant, mooi meegemaakt.

Een vallei, omgeven door bergen die flirten met de 4000m, overal watervalletjes, een bergstroom (ijskoud, want smeltwater) die door het bouldergebied stroomt, prachtige plaatsjes aan het water, (waar soms ook nog kan geboulderd worden), ik heb een paar keer gedacht, this must be paradise. Dit bouldergebied beoordelen enkel omwille van de boulders zelf zou dus een vertekend beeld geven, dit moet je echt als een totaliteit bekijken. Je kan hier dus echt alles doen in een omgeving die tot de verbeelding spreekt, van alpinisme in zijn breedste vorm, (gletsjer)trekkings, mountainbiken, het Tour de France-gevoel (de Col de Madeleine en de Col du Glandon zijn niet veraf), tot zelfs watersport, als je een beetje sportief bent verveel je je hier geen ogenblik. De plaats werd ook aangeprezen als goede boulderbestemming in de zomer, Tralenta ligt op 1800m hoogte, maar ik moet eerlijk zeggen dat je toch beter de ochtend of avondkoelte zoekt om iets te presteren, verwarmd graniet maakt van een 6b snel een 7b, dit ga je al zeer snel aan de lijve ondervinden, (de eerste dag al haalde ik mijn vinger open in de reglettes van ?Cosa Nostra?).

Onbekende 6a+

Tot besluit, Tralenta is een goede vakantiebestemming waar je ook kan boulderen, ga je enkel voor het boulderen, doe het dan best in groep, er is genoeg om je te amuseren zolang je vingers en vel het toelaten. Kies je een andere seizoen buiten zomer, hou er dan rekening mee dat buiten winter en zomer er in de vallei, in de kleine dorpjes er niets te doen valt, je vindt er geen winkel of café die open is, je zal zelfs voor een camping al naar een grotere stad moeten uitwijken.

Voor meer info en topo
www.freestone.fr/Francais/News/News_Bloc.html

Filmpje
www.tvmountain.com/bloc/tralenta1.htm

Foto?s
http://membres.lycos.fr/grimpouille/niveau%203/tralenta.htm

Mijn eigen foto?s
users.pandora.be/boulderbum/Tralenta/

 La Baignoire (6c)


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm