Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
Big Wall party voor Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Madagaskar

Big Wall party voor Sean Villanueva en Siebe Vanhee in Madagaskar

Sean Villanueva en Siebe Vanhee zijn twee onverbeterlijke globetrotters. In augustus sloegen ze voor de eerste keer de handen in elkaar voor een gemeenschappelijk project: de eerste beklimming van Fire in the Belly, een nieuwe route op een wand van 700 meter in Madagaskar die ze quoteerden met 8a+.

Zoals vaak begon het avontuur als een bevlieging. De twee kwamen elkaar vroeger al regelmatig tegen overal in Europa, en ook in Argentinië, maar deze zomer kozen ze samen voor een lang verblijf in de vallei van Tsaranoro. "Deze zomer was het zover toen Sean me vroeg hem te vergezellen naar de Tsaranoro Vallei in Madagaskar met als doel de zoektocht naar een onbeklommen lijn." bekent Siebe. "Alleen zouden we deze first ascent niet met mobiele tussenzekeringen aanpakken zoals bij het traditioneel klimmen. De vlakke granieten wanden bieden enkel de mogelijkheid tot beveiliging aan de hand van boorhaken. We stonden dus voor een nieuw soort uitdaging: het 'ground-up' behaken van een big wall van 700 meter."

Gewapend met een boormachine, skyhooks en een niet te verzadigen ontdekkingsdorst startten Siebe en Sean op het zwarte en groene graniet met het equiperen van hun lijn. Deze taak kostte hen uiteindelijk zes dagen. Hoewel ze er toen nog van overtuigd waren dat een vrije beklimming van de route niet binnen hun mogelijkheden lag en dat ze dit project zouden moeten laten aan de volgende generatie, waagden ze toch een poging. Sean is categoriek: “We gingen gewoon de uitdaging aan. En tot onze grote verbazing konden we de route na drie dagen in de wand helemaal vrij klimmen.”
Fire in the Belly bestaat uit 12 lengtes waarvan ook de eenvoudigere lengtes veeleisend zijn: 5c, 6c, 7b+, 6b+, 6c, 7c, 8a+, 6b, 7a, 8a++, 7b. Siebe: "De crux van de route bestaat uit de twee 8a+'en waarin onze technische vaardigheden zwaar op de proef gesteld werden. De prachtige lengtes op afgeronde regletten en scherpe kristallen in de headwall vormden niet alleen een uitdaging tijdens het equiperen, ze lieten zich achteraf ook niet zomaar vrij klimmen. Zoals we op de top tegen elkaar zegden: "Man! Dit hadden we niet kunnen dromen, ket!"."

Tijdens onze beklimming kwamen we guano tegen, verticale jungle en zelfs een klein beetje verse vogelstront. Helemaal mijn ding!

Madagaskar is een prachtige klimlocatie. Mooie routes, vriendelijke mensen, lekker eten, aangenaam weer en een snuifje exotisme: het is er allemaal.

Na afloop van hun avontuur ging Siebe terug zijn eigen weg. Sean daarentegen maakte kennis met de locale klimmer Hery (Rakotomalala Herynony Samuel van Madagaskar). Hij nodigde Sean uit om een maagdelijke wand te gaan ontdekken bij het kleine dorpje Ambohimahamasy, op enkele uren van Tsaranoro. Volgens Hery ging het om een wand die net zo indrukwekkend was als de Karambony (waarop de fameuze route “Tough Enough” zich bevindt).
Sean: "Ik was eerder sceptisch, maar zoals bij iemand die voor de tweede keer trouwt nam de hoop de bovenhand van de ervaring, en ging ik dus kijken. Natuurlijk was de wand niet zo impressionant als de Karambony – zo zijn er maar een paar in de hele wereld – maar het was toch een mooie wand. Samen met Hery beklom ik de Angavoa (vleermuis in het Malagasi). We openden er een prima route, maar ook al behaakten we deels met spits, toch is ze niet te onderschatten. Tijdens onze beklimming kwamen we guano tegen, verticale jungle, veel korstmossen en mousse, en zelfs een klein beetje verse vogelstront. Helemaal mijn ding!”
Sean zette hiermee meteen de eerste beklimming neer van de Angavoa: Mahagaga, 250m, 7c+, 5 lengtes (7a, 6a+, 7c+, 6b+, 6c).

Sean Villanueva en Siebe Vanhee worden gesteund door: Club Alpin Belge, Petzl, Five Ten, Patagonia (Sean), The North Face (Siebe), Care Plus, Katadyn, Avventura (Siebe), Seeonee (Sean), Lyofoods en Belclimb.
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm