Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Comblain-la-tour gedeeltelijk heropend

Herinner je je dat in januari 2010 klimmen op de Rochers de la Vierge te Comblain-la-Tour verboden werd door de Région Wallonne omwille van de afwezigheid van een milieuvergunning? De Klim- en bergsportfederatie was als beheerder van het massief aan zet om de situatie te regulariseren. Na veel administratieve moeite is het dan toch een feit. Een milieuvergunning werd uitgereikt en het klimverbod is gedeeltelijk opgeheven.

Je moet niet hopen overal te kunnen klimmen. Het klimmen is terug toegestaan maar onder volgende voorwaarden:

Per sector

 • * Dalle de la vierge - Verboden te klimmen en behoud van geplaatst materiaal. Op verzoek van bewoners en religieuze overtuiging (standbeeld Maria).
  * Arête de Chirmont - Face Ourthe - Verboden te klimmen: routes 1-2 AAAB. Bescherming vegetatie.
  * Arête de Chirmont - Face Sud - Verboden te klimmen: routes 1-8. Bescherming vegetatie.
  * Arête l'Fairon - gesloten i.v.m. bescherming vegetatie.
 • Parkeren is toegestaan op de Place du Wez. De afstand te voet tot het massief is dan ongeveer 1000 meter. Respecteer deze regel en parkeer niet op het gras, berm of andere plaatsen. De zone waarin mogelijk een fietspad langs de Ourthe geplaatst zal worden moet eveneens gerespecteerd worden.
 • Maximum 30 personen per dag.
 • Binnenkort moet er in samenspraak met de lokale overheid een evacuatieplan opgesteld worden.
 • Het Département de la Nature et des Forêts (DNF) moet bepalen welke routes behouden worden en welke toegangswegen begaanbaar blijven en hoe dit geregeld dient te worden.
 • Ter compensatie dienen er maatregelen genomen worden opdat de traditionele pelgrimstocht naar de "Dalle de la Vierge" behouden kan worden.
 • Een andere vraag is de plaatsing van een hek met een slot, niet omwille van ecologische overwegingen maar om klachten van de buren te vermijden

Opnieuw vragen we jullie om deze regels tot op de letter na te leven om ervoor te zorgen dat dit prachtmassief ons niet voor eeuwig ontnomen wordt.

[EDIT: 24/07/2012] De opgelegde voorwaarden zijn zo strikt, inclusief demontage van routes, dat de federatie zich voorlopig genoodzaakt ziet te vragen voorlopig nog niet te gaan klimmen in Comblain-la-tour. Verder nieuws volgt.
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


23/07/2012
In tegenstelling tot wat eerder gemeld werd, is het nog steeds verboden te klimmen te Comblain-la-Tour.

Er is inderdaad weliswaar een milieuvergunning bekomen met een drastische inperking van de klimmogelijkheden, maar er moeten eerst nog een aantal afspraken met de gemeente en met het "Département Nature et Fortes" worden gemaakt.

De heropening van dit massief zal onder meer via dit forum worden aangekondigd.

Koen Hauchecorne
verantwoordelijke rotsbeheer KBF

24/07/2012
Au contraire de ce nous annoncions l'accès aux Rochers de la Vierge est vivement déconseillé. Vu le côté très strict des conditions du permis d'environnement, le KBF a introduit un recours pour en modifier celles-ci.

Hube


nieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm