Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
Eerste 9a voor Anak Verhoeven

Eerste 9a voor Anak Verhoeven

Klein land, grote talenten. Sinds eind vorige week telt ons Belgenlandje maar liefst twee klimsters met een 9a op hun palmares. Anak Verhoeven beklom Era Bella in Margalef. Twee jaar na haar voorgangster Muriel Sarkany vervoegt Anak daarmee een bijzonder select klimclubje. Als het op Spaanse rotsen aankomt, is ze niet aan haar proefstuk toe: “In 2013 had ik tijdens de paasvakantie ook al twee dagen in Margalef geklommen,” vertelt ze. “Dit jaar stelde mijn vader voor om opnieuw naar dit gebied te gaan om daar Era Bella te proberen. Sasha Digiulian had de route geklommen, dus ik veronderstelde dat alle passen mogelijk waren voor vrouwen. We hadden maar 10 dagen tijd om te klimmen en daarom wilde ik geen route proberen die nog nooit door een vrouw was geklommen.”
De Belgische kampioene Lead klimt net zo goed in een zaal als op de rotsen. Ze geeft zelfs toe dat ze niet voor specifieke passen traint. En dat terwijl anderen dagen nodig hebben om zich aan het terrein aan te passen. De 9a was begin dit jaar een van haar doelen. Dat ze in haar opzet zou slagen, daar werd niet echt aan getwijfeld. Maar dat ze dat zo snel zou doen, dat komt toch als een verrassing. Met toekomstvoorspellingen is ze eerder voorzichtig: “Ik zou graag andere 9a's proberen en ik zou het geweldig vinden om in te toekomst mijn niveau te verleggen. In routes van die moeilijkheid komen wel vaak morfologische passen die niet te doen zijn voor meisjes.”
De klimster richt haar pijlen nu op de competitie. We hopen alvast dat ze haar doelen snel waarmaakt. Statistisch gezien haal je makkelijker een zegeronde op de wereldbeker lead binnen dan een 9a in rotsklimmen. Tot op de dag van vandaag slaagden daar wereldwijd slechts 7 vrouwen in.

Foto: Sébastien Richard

Video van Anak Verhoeven in de route
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm