Competitie
>
Artikels 
Het Belgian Youth Climbing Team anno 2011

Het Belgian Youth Climbing Team anno 2011

Eén dag voor de start van het international circuit

20 mei 2011, 

Vandaag vertrekt het Belgian Youth Climbing Team van op Zaventem naar Edinburgh voor de eerste wedstrijd op de kalender van het internationaal wedstrijdcircuit. Net als de voorgaande jaren bestaat ook dit jaar de kalender uit vijf Europese wedstrijden gegroepeerd in de European Youth Cup (vroeger de Series) en een Wereldkampioenschap. De volledige kalender ziet er als volgt uit:

 • 21, 22 mei : EYC Edinburgh
 • 1 - 4 augustus : EYC Veliko Tarnovo
 • 13, 14 augustus : EYC Imst
 • 25 - 28 augustus : WK Imst
 • 12, 13 november : EYC Pau
 • 26, 27 november : EYC Kranj

Het team dat België zal vertegenwoordigen in Edinburgh bestaat uit de volgende klimmers en klimsters:

Anak Verhoeven (Klimax - Youth B) – Anak loste afgelopen jaar als eerstejaars international alle verwachtingen in. In Edinburgh werd ze vice-wereldkampioene en op de Europese wedstrijden won ze het goud in Annecy en Kranj. Een zeer succesvol jaar sloot ze af op de tweede plaats van de overall ranking van de Series. Dit jaar domineerde ze alle Belgische lead-wedstrijden bij de jeugd maar ook bij de senioren wist ze begin deze maand nog een schitterende tweede plaats, achter Mathilde Brumagne, in de wacht te slepen. Haar eerste 8b op rots ging er aan tijdens de paasvakantie die ze doorbracht in Saint Léger du Ventoux. Zo’n voorbereiding doet het beste verhopen voor haar tweede en laatste jaar in de B-categorie.
Antoine Matheys (L’Escale - B) – Antoine kwam als eerstejaars in de B-categorie dit jaar aankloppen met een tweede plaats in de Belgische beker en met een bronzen medaille op het Belgisch Kampioenschap. Internationaal behaalde hij vorig jaar een 12e plaats op het Youth Color Climbing Festival in Imst, een wedstrijd die jonge klimmers voorbereid op het echte internationaal werk. Antoine staat vooral gekend om zijn enorme vechtersmentaliteit… en de lekkere koekjes ;-)
Chloé Caulier (Stone Age - B) – Chloé won op het Belgisch Kampioenschap de CAB-prijs voor de atleet/atlete die het meeste vooruitgang boekte doorheen het jaar. Dat dit volledig terecht is, mag blijken uit het feit dat ze de druk op Anak doorheen de leadwedstrijden de laatste jaren stelselmatig opvoerde maar ook door de suprematie die ze tentoon spreidde in de boulderwedstrijden, afgelopen weekend glansrijk bekroond met een eerste nationale titel. Internationaal behaalde ze vorig jaar als beste resultaat een 21e plaats.
Emilie Guérit (Entre Ciel et Terre - A) – Emilie wist in de Belgische beker een vierde plaats te veroveren en bewees op het BK met een prachtige tweede plaats dat ze kan pieken. Dat ze een snelle meid is die er in kan vliegen bleek uit het brons op het BK Senior Speed. Internationaal zet ze dit jaar haar eerste stappen.
Ignace Debreyne (Klimax - A) – Ignace is reeds jaren een vaste waarde in het Belgisch team. Zo behaalde hij als beste internationaal resultaat ooit een 12e plaats. Nu hij in de paasvakantie in Kalymnos voor het eerst 8a wist te flash ’en zou hij wel eens sterker dan ooit uit de hoek kunnen komen.
Julie Elseviers (Hungaria - B) – Julie is laatstejaars B en één van de 7 nieuwkomers in het Belgisch team. Een 4e plaats in de Belgische beker vulde ze dit jaar in het bouldercircuit aan met een derde plaats en een zilveren medaille op het BK Boulder afgelopen weekend.
Loïc Timmermans (Stone Age - A) – Loïc is onze andere vice-wereldkampioen van 2010. Ook hij wist goud te veroveren op één van de European Youth Series, namelijk in Veliko Tarnovo. Dit jaar ging Loïc over naar de A-categorie dus is het wat afwachten hoe de resultaten zullen evolueren. Zijn overtuigende winst op het BK Senior, best wel nog wat categorieën hoger, twee weken terug en zijn vierde 8c in Kalymnos de afgelopen paasvakantie maken alvast duidelijk dat Loïc er alles aan doet om op de afspraak te zijn.
Lukas Geukens (Hungaria - A) – Lukas is ondertussen al voor het derde jaar op rij van de partij in het Belgisch team. Hij behaalde al tweemaal een 14e plaats en sloot verleden jaar af in de top 20 van de A-categorie. Op de nationale wedstrijden wist hij dit tweede jaar als A, na vele jaren geabonneerd te zijn op het brons, verscheidene malen het zilver in de wacht te slepen. In de paasvakantie flashte Lukas in St Léger du Ventoux weer een 7c, La fuite en avant, niet de gemakkelijkste. Ook voor Lukas zouden de flash kwalificaties dus beter dan ooit kunnen verlopen.
Sebastien Berthe (L’Escale - Junior) – Sebastien zit dit jaar in een winning mood. Alle nationale jeugdwedstrijden waaraan hij deelnam wist hij te winnen, op die ene zeldzame keer na toen er een Nederlander voor Seba’s neus met de lauweren ging lopen. Op het BK Senior legde hij beslag op de tweede plaats en gaf zo te kennen op het hoogste niveau voluit mee te kunnen draaien. Met twee finaleplaatsen in de European Youth Series en een halve finaleplaats op het WK verleden jaar had Sebastien een mooi laatste jaar in de A-categorie. Dit jaar bij de junioren wordt het nog even afwachten maar er zijn duidelijk mogelijkheden. Zeker als je weet dat Sebastien Geminis, een naar 8b+ afgekwoteerde Favresse-8c in Rodellar, op zijn palmares staan heeft.
Simon Lorenzi (Delirium - B) – Simon behaalde afgelopen jaar op het Youth Color Climbing Festival een verbluffende 5e plaats in de C-categorie. Nationaal wist hij dit jaar op het BK de zilveren medaille te veroveren en behaalde hij een vierde plaats in de Belgische beker. Pieken kan ‘l’Oeil du Tigre’ Simon dus zeker.

Voor de andere wedstrijden zullen nog enkele andere klimmers het team versterken:

 • Alexis Guérin (Gecko Tank - A)
 • Claudine Delsaux (Gecko Tank - Junior)
 • Manon Matheys (L’Escale - A)
 • Nicolas Vancayzeele (ClimbCool - B)
 • Roxanne Laurent (??? - B)
 • Thomas Salakenos (Entre Ciel et Terre - A)

We zullen hen ten gepaste tijde voorstellen.

Al deze klimmers en klimsters bewezen al meermaals zich ten volle voor de klimsport te willen geven. Samen zullen ze er ongetwijfeld weer een ongelofelijk meeslepend internationaal jaar van maken! So stay tuned!

De volledige startlijst voor Edinburgh 2011. De resultaten kan je volgen via volgende link, een verslag op Belclimb zal snel volgen.

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm