Competitie
>
Artikels 

Regletten zijn terug in!

BCC tweede manche

22 oktober 2002, 

On the squeaky battlefield they fought, but the finely crafted sequences of holds proved too much for many of the combatants. Some proved worthy; most fell into the doldrums of despair as the war was being won by the wall itself. (*)

Mark TilburgsIn de spiksplinternieuwe klimzaal Itinéraires te Brussel, werd afgelopen zondag de tweede manche van de Belgian Climbing Cup geklommen.
Een bescheiden klimzaal maar de beschikbare oppervlakte werd door de ontwerpers optimaal benut. Geen grote overhang - en bijgevolg ook geen bakken in de zwaarste route...
Gautier Nagant, Luc Delhaye, Jean-Marc Delaever en Philippe Rabeux hadden duidelijk alle plezier met het uitzetten van de routes. De 7c-route werd een waar regletten-festijn op de getrapte overhang met Klimax-achtige start-bombé, het traverseetje in het begin deed me trouwens denken aan de soortgelijke inklim van de 8a-route tijdens de laatste Goldfinger. maar over de routes later wat meer.

Een bank vooruit

Voor een aantal deelnemers werd het een overgangswedstrijd; niet dat de routes niet moeilijk genoeg waren, en de lagere categoriëen slaagden Lara De Backer (Dames C), Valentine Van Winckel (Dames D), Jonathan Foulon, Micha Vanhoudt (Heren C) en Bert Vanden Berghe (Heren D) erin beide routes te toppen. Het BCC-reglement is onverbiddelijk op dat vlak dus moeten ze de volgende manche in de hogere categorie meeklimmen. Wie dat niet zal overkomen, is Sam VandenDriessche, die buiten categorie bij de Heren C deelneemt.
Ik vermoed echter niet dat ze rouwig zullen zijn om hun promotie.

de lichtgroene 6c

De lichtgroene 6c-route op vlakke plaat bleek voor velen een aantal verrassingen in petto te houden. Net onder het eerste setje was een verre uithangende beweging gestopt, die op haar beurt Danny Geerinck stopte. Heel spijtig, want Danny presteerde verder goed in de technische 7a.
Valentine Van Winckel kwam het vlotst én meest elegant door deze beweging. Anderen, ik denk hierbij onder andere aan het Gentse bouldergeweld, sleurden zich via een aantal alternatieven naar de ketting.

Mooi, mooi, mooi

Vanop het balkon van de klimzaal hadden de toeschouwers perfect zicht op de supermooie en even technische zwarte 7a-route. Hierin waren de klimmers wel verplicht hun hele scala aan bewegingen te gebruiken: onderhands, zijwaarts, in de schouder, tegendruk en zowaar een halve jetté naar de eindgreep toe. Lara De Backer nam de kans met beide handen en voeten en toonde dat ze een heel grote vooruitgang gemaakt heeft. Ook de jonge Sam Vanden Driessche liet zijn kunnen bewonderen. Van de nieuwkomers werkte tevens de (nog steeds) zenuwachtige Micha Vanhoudt zich efficiënt én met een tikkeltje geluk naar boven.
De 7a bleek de perfecte opwarmer te zijn voor de B-categorie. Van de 12 deelnemende heren, topten er 8!

De kleppers

Alix en Chloë, ook gekend als de Waalse zusjes Graftiaux, konden deze manche in hun trainingschema inpassen en waren samen met de andere klimmers van het CAB-jeugdklimteam naar Itinéraires gekomen. Waar Alix zich meer op het alpiene richt, profileert Chloé zich als een echt competitiebeest, getuige daarvan haar titel van wereldkampioene bij de miniemen.
In de blauwe 7b kwam Chloé het hoogst, Alix scoorde best in de 7c, maar Chloé mag de 1000 punten op haar naam schrijven.

Jonathan ThomasBij de Heren A was het tot een stuk in de namiddag onduidelijk wie met de overwinning zou gaan lopen. Séan Villanueva en Jean-Louis Wertz vielen op ogenschijnlijk dezelfde plaats in de 7c, na eerst te toppen in de 7b. Ondanks hun zuivere voetenplaatsing kwamen ze net iets te kort bij een verre kruispas.
In de namiddag kwam Jonathan Thomas, zag en overwon de 7b zonder enige moeite (al is dat moeilijk te geloven) en met de verbetenheid die we bij hem reeds kennen sinds hij 15 was, klom hij voorbij de vreselijke kruispas in de 7c-route en topte! Sensatie!

Geert

(*) Met dank aan Jestyr voor deze mooie inleiding

 

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,