Competitie
>
Artikels 
World Youth Championships in Valence

World Youth Championships in Valence

Spektakel gegarandeerd

3 september 2009, 

De voorbije dagen ging in Valence, Frankrijk, het IFSC World Youth Championship door. Met op dag één de eerste kwalificatieroute, dag twee de tweede en de kwalificaties voor speed en dag drie de halve finales en finales lead op het programma was spektakel de voorbije dagen gegarandeerd. Het lead-hoofdstuk werd zaterdag afgesloten met een finaleshow die je op het puntje van uw stoel liet zitten. Een overzicht per categorie.

De oudste categorie, junioren, is bij de mannen met namen als Eric Lopez, Mario Lechner en Martin Stranik zwaar geladen maar uiteindelijk is het toch de Oostenrijker Jakob Schubert die oververdiend de titel pakt. Alle finalisten topten de halve finale maar ook de winnaar kon datzelfde kunststukje niet in de finale overdoen. In zo'n sterke categorie wist Jurgen Lis als enige Belgische deelnemer de 49ste plaats op 70 deelnemers te halen.

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Charlotte Durif die haar zegereeks op wereldkampioenschappen onverstoord verder zou willen zetten. Ook hier geen top maar wel ingeloste verwachtingen. De route leverde voor alle klimsters een crux bij een grote gele greep ongeveer drie kwart ver maar eenmaal die pas overwonnen bleek Charlotte een maatje te sterk voor de tegenstand.

In de A-categorie kan België rekenen op een stevige vertegenwoordiging onder de vorm Sébastien Berthe. Met een 24ste plaats na de kwalificatieroutes zit hij nog net in de halve finales en daarin maakt hij zomaar even 11 plaatsen goed. Net niet voldoende voor een finaleplaats maar toch zeker een sterke prestatie van de jonge Arlonais. Cédric Claert eindigt 45ste op 81.
De finale was een one-man show van Adam Ondra. Na het toppen van de finaleroute draaide hij zich doodleuk om naar het publiek en wees op zijn armen om aan te geven dat hij toch wel wat verzuurd was.

Bij de dames noteren we dat Chloé Matheys (29e) de halve finales op drie plaatsen na misste en dat de Nederlandse Nikki Van Bergen (7e) een mooie prestatie neerzette in de finales. De Zwitsere Katherine Choong wint met een greep voorsprong van twee françaises op een gedeelde tweede plaats: Julia Serrière en Hélène Janicot.

Even tussendoor wel vermelden dat Chloé het pull-up intermezzo na de halve finales won met 17 pull-up's in 20 seconden. Bij de heren ging Noé Berger, de sympathieke en enige Luxemburger op de Wereldkampioenschappen hier met de pluimen lopen. Hij moest achtereenvolgens 11, 21, 23 en 30 pull-up's in 10, 20, 20 en 30 seconden doen om de hardnekkige tegenstand de wet van de sterkste op te leggen.

We eindigen met de B-categorie. Bij de heren staat Loic Timmermans tot na de kwalificaties zeer goed met een 10e plaats. In de halve finales is een loodzwaar dak scherprechter voor vele halve finalisten en moet ook Loic zich laten kennen. Na afloop moet hij nog één plaats prijsgeven en strand op de 11e plaats. De andere Belgen, Ignace Debreyne en Lukas Geukens beslisten schijnbaar samen een exact, identieke prestatie neer te zetten en eindigen op de 37e plaats, Jonathan Berthe behaalt een 48e plaats op 73.
Belangrijkste slachtoffer van de halve finales was het aanstormend talent Geoffroy de Flaugergues die met reeds 9a achter zijn naam de hoop is van Frankrijk en Chambery - volgens de speaker het Real Madrid van het sportklimmen. Als allerlaatste klimmer in de halve finales ligt de druk zeer hoog en moet de voor zijn leeftijd nog kleine klimmer de verwachtingen van het luidruchtige en voltallige Franse publiek én de speaker inlossen. Een jeté aan het begin van de overhang waarbij zijn voet achter het touw bleef haken beslist er anders over.
Na de halve finales bleven twee favorieten over: De kleine Sloveen Domen Skofic kan net de (tweede) jeté naar de eindgreep niet houden terwijl de Duitser Sebastian Halenke zijn vreugde kan uitschreeuwen. In de finale voor deze twee klimmers een statische kopie van dit recept maar dan met een oerschreeuw in het vijfvoudig.

Bij de dames behaalt de Oostenrijkse Katharina Posch als laatste klimster van de Lead World Championships de titel binnen met duimbreed verschil. Camille Duhoux (52e) en Manon Matheys (45e) keren beiden naar huis met een gevoel dat ze tussen de 67 deelneemsters een beter resultaat hadden kunnen neerzetten. Maar dat zal, als vingerblessures en andere redenen er geen stokje voor steken, voor op de volgende European Youth Series in Munchen zijn.

De laatste dag stonden de finales van het speedklimmen op het programma. Daar was het vooral afwachten wat deze voor de Russen zouden opbrengen. Zij zijn favoriet hoewel sommige Italianen een sterke indruk nalieten in de kwalificaties. Een grappige noot (met vraagteken) is toch de Canadese delegatie die er op All Stars en sportschoenen een gezondheidswandeling van maakte...

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,