Competitie
>
Artikels 
Worldcup Puurs: voor of tegen het spektakel?

Worldcup Puurs: voor of tegen het spektakel?

2 oktober 2008, 

De IFSC (International Federation of Sport Climbing) lijkt  sinds enkele maanden wel een volledige gedaanteverwisseling te ondergaan. Eenmaal de vriendschappelijke splitsing met de UIAA begin 2007 een feit was is het de logische weg die gevolgd wordt om het ultieme doel, klimmen tot olympische hoogten brengen, te bereiken.
Nu we de afgelopen maand augustus volledig ondergedompeld geweest zijn onder een stortvloed van olympisch gedachtengoed valt het maar al te zeer te begrijpen wat het voor een sport kan betekenen om in zo'n prestigieuze spelen vertegenwoordigd te zijn. Het is nu eenmaal een trampoline naar erkenning en de andere voordelen die eruit voortvloeien. De IFSC gaf hiertoe zelfs acte de présence op de Olympische Spelen in Peking via een vertegenwoordiging door zijn voorzitter Marco Scolaris (lees dit document).

Slechte herinneringen blijven echter lang nazinderen. De laatste Europese Kampioenschappen in Ekaterinburg, waar de boulderwedstrijd afgelast werd omdat er niet aan de veiligheidsvoorschriften voldaan was, zullen nog lang herinnerd worden. De Wereldbeker in Belgrado dit jaar werd ook ter elfder ure en om dezelfde reden afgelast. Het enige verschil deze maal was dat de deelnemers de verplaatsing nog niet gemaakt hadden wat dan ook een meer strenge sanctie van de IFSC bewees. Wat alleszins blijkt is dat het organiseren van een officieel evenement steeds zwaarder wordt.

Afgelopen weekend slaagden de organisatoren van de Belgische manche van de Wereldbeker in Puurs er in om de slechte herinneringen van het vorig jaar weg te werken. Geen tijdsoverschrijdingen niet meer, een persoon op elk sleutelpunt, vele randactiviteiten om de wachttijden op te fleuren,... Alles proper afgewerkt. De vertegenwoordigers van de federatie kunnen niet anders dan er eenzelfde gevoel aan over te houden dan het publiek: De Wereldbeker in Puurs is een van de best georganiseerde klimevenementen ter wereld.

Blijft nog het aspect spektakel. Om de show te verzekeren wijzigt de IFSC regelmatig de reglementen : flashklimmen gedurende de kwalificaties vanaf volgend jaar; gezamelijk lezen op boulderwedstrijden en drastische reducering van de toegelaten klimtijd vanaf dit jaar. Aan de oorsprong van deze laatste regel ligt een vraag van de klimmers zelf, geformuleerd via de Atletencommissie die in december 2007 in Parijs plaats had. Zo komt het dat de klimmers hun routes in de kwalificaties moeten klimmen binnen de 6 minuten en in de finales binnen de 8 minuten.

Zelfs na het zien van de Rus Sergey Sinitsyn die er in slaagt in 7 seconden 57 hondersten de top van de speedroute te halen blijf je u afvragen wat het voordeel is van een 8b+ van 55 bewegingen binnen de 8 minuten… Te zien aan de frisheid die de winnaar Ramon Julian Puigblanque aan het einde van de finaleroute nog etaleert (hij verbind drie opeenvolgende bewegingen no feet en twee éénarmige lock-off's na 7m30s klimmen) kun je u de vraag stellen of enkele minuten meer hem niet hadden toegelaten om te toppen. « Ik denk dat het zeer moeilijk geweest zou zijn om de route binnen de 8 minuten te toppen. Ikzelf verkies toch de formule van afgelopen jaar waarin we 15 minuten tijd kregen voor de finaleroute. Dat is gewoon logischer… 10 minuten waren ideaal geweest ». Ook in het publiek zijn er gemengde gevoelens. Claire, een toegewijde toeschouwer van klimwedstrijden : « Ik denk dat we allemaal toch hadden gewild dat er wat meer tijd was geweest voor het spektakel. Hier vielen ze te snel. » Een nasmaak van net niet voldoende…, zo blijkt.

Vele vragen stellen zich. Zullen we om de sport attractiever te maken het moeilijkheidsklimmen herleiden tot een wedstrijd snelklimmen? Zal Klimax II gedeclaseerd worden omdat de zaal te hoog is? Volgens de Fransman Romain Desgranges was de manche in Puurs « de eerste van het circuit in 2008 waar de routes zo lang waren ».

Door het beste te willen kom je vaak bij het slechtste terecht. Het klimmen maakt een professionalisering door maar de reglementen leiden ongewild tot het tegenovergestelde van het eigenlijke objectief : het spektakel verzekeren. Een vicieuze cirkel waar vele internationale federaties mee te maken krijgen…

Hube
Foto's: Traveladdict.be


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


2/10/2008
Spijtig dat sommige klimmers die bijna boven waren moesten stoppen omdat de tijd om was...

Als de routes langer waren, dan was het eerder een kwestie van zo veel mogelijk klimmen in een bepaalde tijd, i.p.v. zo goed mogelijk klimmen.
Jah, wat denk je dat leadklimmen is?

Zou die tijdslimiet er zijn opdat de klimmers geen half uur aan een greep hangen, of opdat de routes niet te lang zijn gebouwd?

Is het dan beter om het aantal passen te begrenzen? Als je dat niet doet krijg je nog altijd lange routes en, indien de tijdslimiet niet aangepast wordt, ook gehaaste klimmers.
Dat wil daarom nog niet zeggen dat routes een trapje recht naar boven moeten zijn.
En de grote hoge zalen? Een finaleroute die eindigt op 4 meter van de top?


Nee, als ik dit alles overweeg denk ik dat een tijdslimiet aangepast moet worden aan de lengte van de route. Dan pas wordt zo'n begrenzer zinvol. En de routes, die worden (zoals nu reeds gebeurt)gecontroleerd door een erkende routebouwer.


3/10/2008
En tant qu'ouvreur je peux affirmer que les reproches de cette compète "on aurait aimé les voir grimpé plus haut" ou que il n'a pas assez de temps proviennent de deux choses.
De un les grimpeurs doivent s'adapter à ce style de grimpe, cette année les 20 premier mouvement étaient vraiment facile (pour les hommes et les femmes), le but étant de les faire avancer. Les grimpeurs plutôt que d'avancer dans des sections faciles, ont trainer pour assurer. D'ici quelques compétition le rythme sera meilleur.
De deux, le fait de ne pas voir les hommes monter plus haut est du à une erreur d'ouverture, comme l'année passée, la finale des hommes était trop dure, même avec plus de temps les hommes terminant entre la 4ème et 8ème place ne seraient pas monté plus haut de toute façon.
Je pense que à long terme ce format est quelquechose de très positif, il faut juste laisser un temps d'adaptation aux grimpeurs et aux assureurs.

Et pour preuve que le mur de Puurs c'est pas trop long, les voies la semaine d'avant à Imst étaient toutes plus longues et il n'y a presque pas eu de problème de temps sauf pour la finale des filles car l'ouverture se prétait mieux à une escalade rapide.

4/10/2008
Bravo pour cet article Hubert ! Cela permet un débat qui ne semble pas exister entre les fédérations . J'espère que l'IFSC a reçu des garanties de la fédération russe pour la dernière coupe du monde, surtout que le lobbing russe a convaincu l'IFSC d'inscrire 2 manches au calendrier 2009 . A suivre à Moscou les 31/10
et 1er novembre ...


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm