Indoorklimmen
>
Artikels 

Klimzaal Bleau

De klimzalentest

8 januari 2007, 

Voor de meeste klimmers is een voorstelling van klimzaal Bleau wellicht overbodig. Voor de rest, Piet Snot en de volledigheid zullen we het toch maar doen.
De zaal ligt een beetje buiten het centrum van Gent, maar is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Uiteraard kan je ook te voet, per fiets of met de auto komen. Er is parkeergelegenheid vlak naast de zaal. Ook in de buurt van zwembad Rooigem kan je eventueel je wagen kwijt.

Je hebt geen touw of klimpartner nodig. Bleau is immers een blokzaal, de tweede van België. Toch is het zeker geen kopie van de eerste, klimzaal Blok te Wilrijk

Ludovic Laurence op de platten

Met uitzondering van de overhangende wand achteraan in de zaal, is het hier namelijk de bedoeling om effectief òp de blokken te klimmen. De zaal is niet voor niets geïnspireerd op Fontainebleau, waar de uitklim ook wel eens voor extra moeilijkheden durft zorgen. Op bepaalde stukken kan je zo rechtstreeks de bar binnen klimmen. Deze is bovenop de ruime kleedkamers en douches gebouwd en het is ook hier dat je bij het binnenkomen kan betalen en eventueel klimschoentjes huren. Of iets eten/drinken natuurlijk... Er staan tevens kastjes waar je waardevolle voorwerpen in kan bewaren, er hangt een bord met informatie over wedstrijden, zoekertjes, enz... en er liggen klimmagazines waarin je wat kan bladeren, b.v. als je weer eens wat te veel moeilijke routes te kort na elkaar hebt geprobeerd.

Nicolas FavresseZoals in blokzalen wel vaker het geval is, wordt de kleur van de grepen gebruikt om de kwotaties van de boulders aan te duiden. Bij voorbeeld: blauw komt ongeveer overeen met 6b (Franse waardering en niet gelijk aan de in Fontainebleau gebruikte waardering!). Er is een kleurindicatie in volgorde van de moeilijkheidsgraad, momenteel zonder vermelding van het overeenkomstige niveau.  Het grootste deel zijn Wally-grepen. Telkens wanneer een route weggehaald wordt om plaats te maken voor een nieuwe - waar regelmatig voor wordt gezorgd - worden de grepen ervan schoongemaakt. Dat is ook wel nodig, want er wordt behoorlijk wat gepoft en van greepjes geschoven. Jaarlijks gedurende de verlofperiode, gaat alles eruit en is er een grondige schoonmaak.

Er zijn tamelijk veel technische routes op evenwicht, met kleine voetgreepjes, aflopende grepen, of simpelweg op wrijving. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de krachtige - of is het minder subtiele? - klimmers/sters hier niet aan hun trekken komen. Uitdagingen genoeg voor hen op de overhangende delen van de zaal! Verder worden er ook vaak traversees gebouwd, en er is zelfs een kort stukje fissure voorzien. Het is nuttig dit eens te oefenen, het kan altijd van pas komen.
Al is het maar op de Bleau Open Bouldering Sensation, de internationale boulderwedstrijd die hier jaarlijks doorgaat. Het kan je een hoop punten opleveren.

Er zit echte dynamiek in deze klimzaal, er is zowel een jeugdtraining als een volwassentraining in verschillende categorieën.
Uniek (op wereldniveau) is "het klimmen en klauteren" voor kleuters op zaterdagochtend: kinderen vanaf 2,5 jaar zetten daar onder begeleiding en op een speelse wijze hun eerste klimpasjes.
Op zaterdagmiddag is de klimzaal te vermijden omwille van "family & kids day", maar vanaf 17u30 is het rustiger.
Wil van spectakel? Op zondagmiddag zijn er ook dikwijls internationale klimmers op bezoek.

Boulderen in Bleau

Eerlijkheidshalve - een beetje kritiek mag ook - moet ik er wel bij zeggen dat klimmers met antropofobie beter wegblijven op bepaalde dagen zoals de bovenvermelde wedstrijd, en wellicht ook op bepaalde drukke avonden. Voor 18:00 echter kunnen ze echter met een gerust gemoed komen klimmen. Dan is het immers een pak minder druk/gezellig (schrappen wat niet past). Bijkomende voordelen zijn dat je dan ook iets minder betaalt en dat er minder pof in de lucht zweeft. Er is wel voor een goede ventilatie voorzien, maar die wordt soms omwille van geur- of andere problemen afgezet.

Tarieven:

Tarieven per 1 januari 2007
Klimbeurt ? 7.50
Klimbeurt tot 18u (week) ? 6.50
Meerbeurtenkaart (10 beurten) ? 60.00
Abonnement (1 jaar) ? 320.00
Abonnement (3 maanden) ? 100.00
Meer tarieven op de website...

Extra?s:

Klimoppervlak boulderruimte: 500 m2 
Routes gemiddeld 160 boulders van 2 tot 7c
2-3 nieuwe boulders per dag (15-20 per week)
Hoogte tot 4.5m
Te huur klimschoenen
+ veiligheidsmatten
2 campusborden, 1 trainingsbord
Verwarmde kleedruimtes en douches, cafetaria/bar

Een sterk team

Meer informatie op: www.bleau.be

Kevin Ost en Hubert Canart

 


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm