Links
>
Artikels 

Iceclimbing in the Western Alps

15 januari 2000, 

Inleiding

In deze wintermaanden leek het ons wel iets om voor de site van de maand eens te kijken wat het Web te bieden heeft aan de (Europese) ijsklimmer. We hebben eigenlijk maar twee sites gevonden, en die vullen mekaar redelijk aan. De eerste is de homepagina van een Franse gids in l'Argentière-la-Bessée, Gerard Pailheiret, die naast informatie over de "Internationeaux de la Cascade de Glace" ook regelmatig (?) geupdate klimcondities bevat voor de klimgebieden in de streek. De tweede, "Iceclimbing in the Western Alps" is onze Site van de Maand...

Inhoud

Vanuit zijn eigen ervaring van zeker zestien jaar, geeft de auteur een overzicht van de ijsklimgebieden in de Westelijke Alpen, zeg maar de ruime omgeving van Briançon. Zowel voor Franse als Italiaanse sites krijg je én kliminformatie, én meer algemene praktische informatie over hoe je er kan geraken, waar je kan logeren, eten, enzovoort. Hoewel slechts een selectie watervallen onder de loep genomen wordt, zijn dit in het totaal meer dan 21 hoogtekilometers, en krijg je alle klassiekers en interessante beklimmingen op je bord. De informatie over de beklimmingen is op zijn zachtst gezegd volledig, en zonder overdrijven stukken uitgebreider dan in de topo (en ja, de topo's worden ook behandeld op de site) Voor de in het milieu beruchte "Formes du Chaos" in Ceillac vind je in de topo een lijntje of zes, op de webpagina krijg je bijna drie gedrukte A4-pagina's lectuur over deze beklimming. Dit is misschien een extreem voorbeeld (zoals de waterval, ik kan erover meespreken), maar een (A4)pagina tekst blijkt toch een gemiddelde te zijn per klim.

Dat is natuurlijk inclusief de fotootjes, en hierbij komen we aan een ander aspect van "Iceclimbing in the Western Alps". De site bevat een massa knappe foto's, die iedere rechtgeaarde ijsklimmer naar zijn ijsbijlen doen verlangen. Op het feit dat dit soms naar overdaad neigt, kom ik straks terug.

Aan de inhoud verandert niet zo veel meer, maar de website groeit langzaam verder. Elk jaar komen er wel een paar beklimmingen bij, hoewel de auteur zegt tegenwoordig niet veel tijd meer te hebben.

Vormgeving

Op het eerste zicht oogt de site eenvoudig, een tikkeltje ouderwets zelfs. Aan de layout is dan ook niet zoveel aandacht besteed, net genoeg om het proper te houden, en het is in elk geval overzichtelijk.

Door het weglaten van alle mogelijke franjes zou je denken dat de inlaadtijd daar een positieve invloed van ondervindt. Maar hier komen de ruim aanwezige foto's op de proppen, en zoals het spreekwoord zegt, overdaad schaadt de inlaadtijd. Wij zeggen zeker geen nee tegen mooie foto's, maar voor de surfers die alles uit een telefoondraadje moeten puren, had het iets minder gemogen, met thumbnails of zo. Ook een opdeling in kleinere pagina's zou een gunstig effect kunnen hebben.

Beoordeling

Dé referentie voor de ijsklimmer in de Alpen. Inhoud primeert boven vormgeving.

Iceclimbing in the Western Alps vind je op http://icehome.in.pi.cnr.it

Jo


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm