Materiaalgids
>
Artikels 
Black Diamond Ozone

Black Diamond Ozone

Een nieuwe generatie klimgordel krijgt de kans om zich te bewijzen

10 december 2009, 

Toen ik de ultra-lichte Black Diamond Ozone kreeg, vond ik al dat die er niet splinternieuw uitzag. Na enige rondvraag kon het antwoord op de vraag me geruststellen wat stevigheid van de gordel betreft. Olivier Coenen klom er o.a. Bansai XXL (8b+) in Freyr mee en was er dus vermoedelijk al wel een paar keer mee gevallen. Beter dan dat kan ik zeker niet, maar er mee klimmen wel.

De eerste test (klimax I, toprope)

De fitting van de gordel was zalig. Een elastische band rond de benen, geen gepruts met aanspanriempjes, extra ijzer, overtollig lint. Aan de heupband zit slechts één aanspanbuckle. Meer hoeft het niet te zijn. Achter al dit klimvernuft zit Kinetic Core Construction. Het komt er op neer dat bij belasting ongemakken vermeden worden door een ideale gewichtsverdeling over de gehele gordel.
Ik kan alvast verzekeren dat deze gordel licht is, zeer comfortabel zit en de mogelijkheid biedt om enkel op het klimmen gefocust te zijn. Omdat ik al eens graag in bloot bovenlijf klim had ik graag de polstering rond de aanspanriem langer gezien, maar het hinderde niet of sneed nergens in mijn huid. Een extra 5 cm polstering was niet nodig maar misschien wel beter geweest.
Het zekeren viel wat tegen. In een klimzaal is er weinig tot geen wrijving in het omlooppunt bovenaan en de meeste druk als zekeraar komt op de beenlussen terecht. Aangezien de bandslings aan de benen het minimum van het minimum qua breedte zijn en de polstering vooral aan de achterzijde zit, had ik toch een ongemakkelijk gevoel in mijn lies tijdens het zekeren, zeker als de klimmer zwaarder was dan mezelf. De beenslings gaven iets te veel druk op pezen en spieren aan de binnenzijde van mijn dijen.  Hopelijk zou dit in het voorklimmen en vallen in de gordel niet optreden.

Klimstage in Frankrijk

Nadien nam ik de gordel mee naar Orpierre voor een sportklimstage voor beginners. De laatste dagen kon ik zelf wat meer klimmen en voelde ik ook het verschil tussen mijn Black Diamond Focus SA en deze Ozone.
Het enige, logische, minpunt is dat er slechts twee materiaallussen aan de Ozone zijn. Ze zijn dan weer iets breder uitgevoerd dan in de klassieke 4-lussen gordel. Hierdoor kon ik met gemak 20 setjes kwijt, met nog een extra musketons om mee om te bouwen.
De gordel past goed, houdt het gewicht vlot op de heupen en geeft niet het gevoel te klein te zijn. Klimmen ging zonder problemen, alles voelde meer dan OK aan. Ik kon vlot op niveau klimmen en had dus niet de indruk zoals met andere gordels uit het verleden dat deze begon te draaien of te hinderen. We hadden zelfs een warme dag en ook het t-shirt ging uit. Het gevoel op rots in bloot bovenlijf was even zalig als binnen, een gordel om te knallen. Twee 6b's en een 6a gingen er vlot aan, voor meer en harder had ik geen tijd.

Nog eens goed vallen en alles is getest.

In Klimax 2 deed ik dan nog een valtest. Zacht vallen, diep gaan, het maakte allemaal niets uit, de gordel bleef zalig aanvoelen, zowel ter hoogte van de liesstreek, de benen als de rug. Hoe extremer je met deze gordel gaat, hoe meer hij je gaat bevallen.

Samengevat

Als verschil met de Focus, die meer geschikt is voor langere routes door zijn 4 materiaallussen en dikkere polstering, zou ik toch wat sportklimmen betreft kiezen voor deze lichtgewicht no-nonsens gordel. Hij vouwt veel gemakkelijker op, zit even goed en geeft meer dan voldoende ondersteuning bij het werken in routes. Langere tijd blokken en gesteund in de gordel zoeken naar de goede grepen geeft geen rug- of beenproblemen, noch afknellen, noch scherpe schurende plaatsen ter hoogte van lende of liezen. Als je een stevigere klimbroek gebruikt is het zekeren ook minder gevoelig ter hoogte van de lies. Buiten heb je door de verhoogde wrijving van alle tussenzekeringen niet de maximale kracht van de klimmer op de gordel, wat al snel veel meer comfort geeft.Mijn schitterende Focus SA gaat voor het harde werk alvast niet meer mee naar de rotsen. Enkel de Ozone komt samengeperst tot een brooddoos nog in mijn rugzak. Er kan voldoende materiaal mee omhoog. Het minimum van het minimum, maar genoeg om een zeer lange route te knallen!
Verwacht dus geen extra's aan de gordel, geen toeters en bellen, geen onnodige lussen. Alles wat nodig is, is er en meer niet!

Rudi

 

Technische details

Met Kinetic Core Construction en Speed Adjust technologieën
Gewicht: 320 gram (maat M)
Maten: van S tot XL
Kleuren: Burnt Orange
Aanbevolen verkoopprijs: 89,90 Euro
Info: www.bdel.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,