Materiaalgids
>
Artikels 

Boulderschoentjes

Een vergelijkende test

15 juni 2004, 

Voor het eerst sinds haar ontstaan doet het Belgian Climbing Network een vergelijkende test door verschillende modellen van soortgelijke producten te vergelijken. Ziehier een klein overzicht uit het immense aanbod van klimschoentjes.

Wij beperken ons tot de klimschoentjes voor blokklimmers. Bijgevolg testen wij deze maal niet de klimschoentjes met veters voor rots- of muurklimmen alhoewel deze ook zeer goed aan de vereisten voor blokklimmen kunnen voldoen.

Wij maakten het vaste voornemen de uitslag van de test niet te manipuleren of te vervalsen. De klimschoenen met veters geven meer steun dan ballerina?s en ook meer steun dan de klimschoenen met Velcro-sluiting, die je nochtans vlug aan en uit doet.

Belangrijke verschillen werden aangetoond tussen deze twee laatst vernoemde klimschoentjes namelijk de ballerina?s en de velcro?s. Wij hielden geen rekening met de raad van verkopers en behielden onze neutraliteit. Wij testten de klimschoentjes uit in Klimzaal Blok te Wilrijk en Bleau te Gent, alsook in Fontainebleau. Waarbij dank voor de medewerking.

Wij probeerden vier paar klimschoentjes die ons de moeite waard leken. Zo zijn wij in staat hun kwaliteiten te beoordelen maar ook hun foutjes en geven zo een eindbeoordeling. Hoe meer sterren hoe beter, nochtans volmaaktheid bestaat niet.

Rock Pillars Styx

Rock Pillars Styx

De Styx is een klimschoen met dubbele velcro door de fabrikant Rock Pillars geklasseerd voor de specialisten. Kortom top niveau, de schoen is comfortabel en is geschikt voor alle gebruik. De schoen aantrekken is reeds een genot, wij krijgen er een comfortabel gevoel bij en dat is zeldzaam voor dergelijke schoentjes. De brede reep velcro maakt het mogelijk de schoen bij verschillende voetstanden comfortabel te sluiten. Met dergelijke schoentjes hoeft u niet bang te zijn deze urenlang te dragen. Nochtans ervaren wij een licht gevoel van onstabiliteit waardoor wij de keuze maken tussen comfort en precisie.

Aanbevolen verkoopprijs: 92,90 Euro

Precisie
Wrijving
Comfort
Stabiliteit rond de voet
Hiel
Verhouding prijs/kwaliteit

Tim in action - 7a - Font...

 

Mad Rock Mugen

Mad Rock MugenHet Amerikaanse merk Mad Rock heeft een jeugdige uitstraling, het biedt ons veel nieuwe innovaties. Zij gebruiken hier de fameuze gesculpteerde hiel met dubbele sterkte die bij het inhaken zijn voordeel geeft. De dubbel Mugen Velcro garandeert dat je als gegoten in je klimschoentjes past, met een klein gebrek: namelijk het comfort, een harde tip en gespen in metaal die de voet te strak houden beletten het echt genieten. Toch een lekker ding.

Aanbevolen verkoopprijs: 95,00 Euro

Precisie
Wrijving
Comfort
Stabiliteit rond de voet
Hiel
Verhouding prijs/kwaliteit

Hubert in action - 6a - Font...

 

La Sportiva Venom

La Sportiva VenomAls een waardige opvolger van de Cobra brengt de Venom van La Sportiva vele innovaties aan, de klassieke ballerina van vorm. Het merkwaardigste is de visnetachtige stof (web rubber) op de wreef van de schoen. Wij hadden echter behalve een gevoel van breekbaarheid ook de indruk dat dit rubber weefsel weinig nut had om het klimmen te vergemakkelijken. Deze schoen is minder geschikt om een 8a of meer te doen. Het is een echte Sportiva. Het voelt goed aan de voet als een sok. Een kleine reep onder de grote teen vergemakkelijkt het duwen van de tenen op de grepen. Een minpuntje echter: het besproken schoentje heeft de neiging zeer soepel te zijn ten nadele van de houding van de voet, op hellingen (plaat) heeft dat zijn voordelen.

Aanbevolen verkoopprijs: 105,00 Euro

Precisie
Wrijving
Comfort
Stabiliteit rond de voet
Hiel
Verhouding prijs/kwaliteit

Boulderschaap in action - Bleau...

 

Tim in action - 6c+ - Font...Mammut Psycho

Mammut, een jong merk met veelbelovend talent. Zij ontwikkelen sinds enkele jaren klimschoentjes die kunnen concurreren met de beste. De brochure vertelt ons dat de Psycho is bedoeld voor de gemiddelde gebruiker. Op het eerste zicht zeer comfortabel maar toch? ballerina?
Bij een bepaalde houding van de voet hebben wij een gebrek aan wrijving kunnen vaststellen (kwaliteit van de rubber?). Eigenlijk is het moeilijk om een helling van 45° te nemen zonder dat de voet uitglijdt.
Met deze schoen kan je zeker niet meer dan 8a, maar dat was ook niet de bedoeling van de ontwerpers die hun doelgroep zoeken bij de gemiddelde klimmers en beginnelingen, temeer met zijn weinig asymmetrisch karakter is hij ideaal voor de polyvalente blokklimmer; daarbij is de prijs zeer aantrekkelijk.

 

 

 

 

Mammut PsychoAanbevolen verkoopprijs: 69,95 Euro

Precisie
Wrijving
Comfort
Stabiliteit rond de voet
Hiel
Verhouding prijs/kwaliteit

 

Wat raden wij u aan:

Wees bij de aankoop voorzichtig: de maten verschillen enorm van merk tot merk. Wij hebben enorme verschillen onder de geteste schoenen vastgesteld. Neem advies bij uw verkoper en trek de modellen van uw keus aan. Denk eraan: de eerste indruk is niet de beste, neem je tijd en vraag zeker naar de tendensen van de klimschoenen.

Hubert


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,