Materiaalgids
>
Artikels 
Smartwool PHD sokken voor toerskiers

Smartwool PHD sokken voor toerskiers

Een huwelijk tussen wol en sneeuw

7 mei 2010, 

Als stageleider stel ik vaak vast dat deelnemers op en top uitgerust zijn : mooie carveski?s, blitse goretex-jas en dito softshell, prima (dure) toerboots, ... Maar wat ik jammer genoeg ook merk is dat er steeds wel enkelen zijn die ondanks hun peperdure schoenen ongelooflijk veel last hebben van blaarvorming op voeten, enkels en scheenbenen. Met verbazing en diep respect (;-) kijk ik toe hoeveel pijn sommigen dienen te verbijten om te kunnen genieten van de winterse pracht in de bergen.

Veel van de pijn en ellende kan echter makkelijk vermeden worden. Een op maat gemaakte toerskischoen met een thermofit binnenschoen is een prima maar dure oplossing. De aanschaf van degelijke skisokken is een goedkopere variant. Afgelopen winter heb ik een aantal modellen van Smartwool getest : de Phd Ski Medium en de Phd Ski Racer.

Smartwool kiest voor wol als basismateriaal. Wol durft na een tijdje wel eens te prikken en het krimpen na enkele wasbeurten lijkt onvermijdelijk. Door te kiezen voor zuivere Merinowol en hiervan enkel de langste en fijnste wolvezels te gebruiken, biedt Smartwool een oplossing voor beide problemen.

En inderdaad na diverse skiweken en toertochten voelen de sokken nog steeds zacht en comfortabel aan. Zeker bij het stappen met de toerski?s is dit enorm belangrijk... want bij minder kwalitatieve sokken bekom je na een tijdje wrijving... en dit zorgt dan weer voor blaarvorming. Normaal ?tape? ik de gevoelige plaatsen op mijn voeten en scheenbeen preventief af. Om een duidelijk beeld te krijgen van de testsokken heb ik dit nu bewust niet gedaan. En... u mag me geloven of niet... geen enkele blaar heb ik opgelopen.

Veel wolsoorten bieden prima warmte-isolatie maar schieten te kort op het vlak van vochtregulatie. Net door de keuze van de hogervermelde vezels is Smartwool er in gelukt het zweet te transporteren en via de lange vezels te zorgen voor een efficiënte verdamping. Met als resultaat : droge voeten, droge sokken, geen blaarvorming... én geen hinderlijke geurtjes. Effectief...zelfs na vier dagen nog geen zweem van stank te bespeuren. Ik heb zelfs de sokken onder de neus van mijn huis- en tochtgenoten gewreven om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen ;-).

Deze tekst lijkt misschien wat veel op een promotietekst. Maar eerlijk is eerlijk... ik kan niet direct iets negatiefs bedenken. De afgelopen 20 jaar heb ik menig paar sokken versleten maar de Smartwools prijken bovenaan de hitparade. De oprichters van Smartwool zijn ski-instructeurs... m.a.w. ze hadden een duidelijk beeld voor ogen van waar een prima skisok dient aan te voldoen. Ze zijn bij wijze van spreken de eerste klant van hun product.

Peter

 

Technische details:

Materiaal: 64% Merinowol (PHD Racer) / 67% Merinowol (PHD Medium)
4 maten: S ? M ? L ? XL
WOW-technologie: extra laag wol op de high-impact zones
4-degree fit : voor een uitstekende pasvorm
Aanbevolen verkoopprijs: vanaf 21,95 Euro
Info: www.smartwool.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm