Materiaalgids
>
Artikels 
The North Face Verto Jacket

The North Face Verto Jacket

Compact, vederlicht, maar voor een hoge prijs

27 mei 2011, 

Ik moet soms terugdenken aan mijn jeugd. De maand augustus betekende elk jaar opnieuw op kamp gaan met de scouts. Door het bos crossen, kampen bouwen, sjorren, kampvuur maken en lange trektochten ondernemen, maakten elke augustus twee weken lang mijn dagritme uit. Maar, al te vaak gooide de regen roet in het eten.

Ik herinner me ook het materiaal dat we toen voorhanden hadden. Nu, zoveel jaren later, moet je er om glimlachen. De dikke bergbottines, de wollen trui en de onvermijdelijke K-Way maakten deel uit van het uniform. De onvermijdelijke, maar ook de onvergetelijke K-Way. Want, als je eerlijk bent, het stukje nylon dat je tegen de elementen moest beschermen, maakte je het leven soms wat zuur. Hoewel de K-Way volledig waterdicht was, had hij de neiging om aan de binnenkant even vochtig te worden als aan de buitenkant, wanneer je ook maar de lichtste inspanning probeerde te doen. Adieu ademend vermogen. Adieu comfort. Dat waren pas andere tijden.

Heden ten dagen doen fabrikanten er alles aan om met de lichtste, meest comfortabele en meest ademende jas op de proppen te komen. Waterdicht, dat zijn ze ondertussen allemaal ...
Hier hoort ook de Verto Jacket van The North Face thuis. Alleen was het van bij de eerste kennismaking duidelijk dat het om een heel ander soort jas ging. Bij het openen van de enveloppe – ja, je leest het goed, enveloppe – waarin de jas zat, viel meteen het gewicht van de jas op. Met amper 91 gram is het een pluimgewicht. Meer nog, het is niets. Nada. Noppes. Nougabollen! Van hier af aan bleven de verrassingen zich opstapelen ...

Een extravagante prijs

Eerst en vooral de prijs; 120 euro! Een hele smak geld. Voor zij die nu even geen rekenmachine bij de hand hebben; dat maakt ongeveer 1,3 euro per gram. Een ietwat hoge prijs voor een flinterdun stukje nylon, nietwaar? Men kan zich terecht afvragen waarin de reden voor de hoge prijs schuilt. Het logo? Dat zal ongetwijfeld meespelen, maar is het dat dan of heeft het toch ook met de kwaliteit te maken? Waarschijnlijk. Zoals bij alles, betaal je voor het ‘nieuwste en het beste.’ Nu nog achterhalen waar dat nieuwste en dat beste zich verstopt in die 91 gram nylon.

Door regen en wind

De Verto Jacket heeft zeker en vast niet als hoofdbedoeling om je sexy te doen lijken. De jas, samengesteld uit 100% nylon (Pertex Quantum), is niet meteen weggelopen uit het atelier van een grote modeontwerper. Integendeel, de Verto Jacket is specifiek ontworpen voor intensieve sporten zoals trekking, mountain bike en klimmen. Niet om mee te gaan paraderen door je stad dus. Spartaans en functioneel, zo denkt de Verto Jacket. Neem bijvoorbeeld de Spartaanse atleten uit de oudheid, zij sporten in blote bast. De Verto Jacket laat zich dragen als een tweede huid ... En een handige huid die je helpt in noodgevallen, zoals bij plotse wind en regen.

Om mezelf te overtuigen, nam ik de jas mee naar Wales. Met enkele weken goed weer achter de rug hier in België, was het moeilijk om een exact idee te vormen over de Verto Jacket. In de vallei de Llamberies word je enkel vergezeld door een aantal schapen als teken van leven. Ook aan de oceaan, dichtbij de rotsen van Gogarth, was ik blij de Verto Jacket bij de hand te hebben. Een constante wind vergezelde ons steevast tijdens de aanloop. Van zodra ik de jas aantrok, voelde ik wel degelijk een verschil. De wind werd meteen tegengehouden. Geen zuchtje wind kwam door de jas.

Wat de regen betreft, beschermt de Verto Jacket je zonder problemen. Het water parelt op het nylon zonder de jas binnen te dringen. En handig is ook de kap. Let wel dat de jas niet ontwikkeld is om langdurige hevig regenval te weerstaan. De jas is samengesteld uit verschillende stukken die tussen elkaar genaaid worden. Bij lange blootstelling aan regen hebben zij de neiging om water op te nemen, waardoor de naden nat zouden kunnen aanvoelen.

Duurzaam en compact

The North Face beloofd een ongeëvenaarde duurzaamheid wat de Verto Jacket betreft. In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat ik de kans niet heb gehad om de jas te testen aan de rotsen. Zelfs al werd de jas getest door de gebroeders Pou in de Alpen, zou ik er niet mee door de stenen gaan rollen. Het is geen Proshell, het blijft nylon. Toch weerstond de jas met succes het dragen van een zware rugzak vol met klimmateriaal. Het membraan lijkt bijzonder sterk, en enkel iets bijzonder scherps zou het kunnen beschadigen.

Laatste kenmerk van de Verto Jacket: het compacte. Hier kan de Verto Jacket echt het verschil maken met de softshells en de andere windstoppers. Niet alleen weegt de jas haast niets, hij laat zich ook makkelijk mee nemen. Net zoals de goede, oude K-Way, verdwijnt de jas in een van de zakken waardoor de Verto Jacket niet meer plaats in neemt dan een baseball. Een klein elastiek zorgt ervoor dat je de jas makkelijk aan je gordel kan vastmaken of aan een rugzak met een musketon.
De vergelijking met de K-Way stopt hier. Twintig jaar technologische ontwikkeling zijn heel wat. De Verto Jacket is lichter, compacter, ademt beter en is waterdichter. Kortom, veel meer betrouwbaar. Alleen is er de prijs van de Verto Jacket, die had ook wat compacter mogen zijn. Maar, ‘het nieuwste en het beste’ zal je altijd moeten betalen.

 

Hube

 

Technische fiche

Vrouwelijk model beschikbaar
Samenstelling: 7D 24 g/m2 Pertex Quantum-100% nylon micro-ripstop
Gewicht: 91 gram
Kleuren: Black, Deep Purple, Voyage Blue (photo), Centennial Red, Taxi Yellow
Maten: S, M, L XL
Aanbevolen verkoopsprijs: 120 Euro
Info: www.thenorthface.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


27/05/2011
Je zou de naden kunnen seamsealen? Als het silicone gecoate stof is...


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm