Mix
>
Artikels 
James Pearson

James Pearson

6 januari 2009, 

Op 13 december werd Boulder 2008 afgesloten met een lezing van en over James Pearson. De ideale gelegenheid voor een kort interview met deze getalenteerde topklimmer die nog een grote toekomst voor zich heeft! Slechts op zijn 15e gestart met het klimmen heeft hij nu al, op zijn 21ste, de zwaarste tradroute ooit geklommen op zijn palmares (E12 7A The Walk of Life, 29 september 2008) evenals twee Fb8b flash.

Het lijkt er op dat je in alle soorten klimmen op hoog niveau kunt presteren. Je bent een zeer sterke boulderaar, tevens één van de bekendste tradklimmers van het Verenigd Koninkrijk en in het sportklimmen klom je al 8b+. Toch verkies je het boulderen, is het niet?

Ik probeer de goede mix te vinden tussen boulder en tradklimmen. Sportklimmen is zeker mijn zwakste. Moest ik in Spanje wonen dan was dat waarschijnlijk wel anders. Voor mij moet een lijn uitnodigend zijn. Het sportklimmen in Peak District is niet echt tempting door het moeilijk lezen (alles in eenzelfde rotstint), de pijnlijke grepen en nog wel wat andere redenen.

Je reisde best al wel wat af. Welke klimbestemming was de voorlopige topper?

Ik was nog niet in Australië of Nieuw Zeeland, noch bezocht ik al het Afrikaanse continent of Zuid Amerika maar ik kon wel al enorm genieten van Azië. Vietnam, Thailand en Laos zijn zeer interessante bestemmingen. Het klimaat is niet ideaal voor het klimmen maar de mensen en de sfeer zijn zeer uniek en motiverend. Zwitserland is zo'n tof en mooi land dat ik het zeker moet vermelden. En dan Engeland met zijn gritstone, mijn thuisland. Het is zeker waar dat ook wij niet het ideale weer hebben maar desalniettemin valt er heel wat te klimmen.

Er is recentelijk heel wat te doen rond de E-grading. Wat denk jij hierover?

Ja, het viel me ook al op. Het lijkt er op dat te veel mensen, te veel meningen hebben over graden. Ik hoorde ook lange tijd bij deze mensen maar hoe meer je er over begint te denken hoe onduidelijker het allemaal wordt. Elk graderingssysteem is voor een specifieke stijl ontworpen dus ze trachten te vergelijken is niet echt een optie. In feite verspil je zo een heel deel van uw leven aan nutteloos getob. Die tijd kan beter gespendeerd worden. Te veel mensen op het net spenderen te veel klimtijd aan het er over schrijven.

Weet je iets van het Belgische klimmen?

Ik hoorde van Nico (Favresse) en zijn prestaties. Hij kwam naar Engeland en deed er enkele coole zaken. En ook in the Valley (Yosemite) liet hij van zich horen. Dan hoorde ik ook van Greenspit, Cobra Crack, ... Best wel een impressionante lijst.
Wat nog? Freyr misschien? Berdorf is in Luxemburg, niet? Volgend jaar (2009) plannen we een trip, 40 dagen, 15 landen en de 20 beste 8a's van Europa. Misschien moeten we Freyr ook wel in de bestemmingen opnemen... We combineren klimdagen met dagen voor pers, sponsors en junior masterclasses.

Tot slot, wat is er dan speciaal aan de masterclasses die jij geeft?

Ikzelf had het geluk met een resem sterke klimmers mee te kunnen als beginnend klimmer. Zij leerden me zeer veel. Zo moest ik niet een heel leerproces van trial and error doorlopen. Dat is exact wat ik in mijn masterclasses ook streef te doen. Ik richt me niet op fysieke training maar werk eerder op techniek. Het is subtiel maar daarom niet minder efficiënt. Ik zal niet beweren dat de ene methode beter is dan de andere maar ik geloof in de mijne. Daarnaast is het wel zo dat ik inderdaad zelf nog niet voldoende thuis ben in alle vormen van fysieke training. Ik weet nog onvoldoende van sportwetenschap en de methodes vertaald naar het klimmen. Ik startte overigens zelf nog maar recent met echt trainen.

Het klinkt alsof we nog veel van u gaan horen dan! Good luck!!!

James Pearson is één van de klimmers die je in actie kan zien in Comitted Volume II, de nieuwste film van Hot Aches Productions.
Zijn sponsors: The North Face, Five Ten, Wild Country.

Tijl


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerenartikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,