Rotsklimmen
>
Artikels 
BYCT : een team dat vonken geeft

BYCT : een team dat vonken geeft

Stage van de nationale jeugdploeg 2009

13 mei 2009, 

De tweede week van de paasvakantie trok het Belgian Youth Climbing Team naar Zuid Frankrijk en de prachtige massieven van de Drôme. Vervuld van pure goesting om « a muerte » te klimmen en zoveel mogelijk routes aan het palmares toe te voegen kwam de groep van 10 klimmers en 3 coaches zondagavond aan in de gîte vlakbij Buis-les-Baronnies. Het beloofde een overgetelijke week te worden zowel omwille van de prachtige rotsen als door de schitterende sfeer die van in het begin al in de groep heerste.

Maandagochtend begon deze non stop klimweek met een ommetje naar de Beaume-Rousse, een prettige plek vol met colonetten en prachtroutes. De zuiderse zon vergezelde ons op onze ontdekkingstocht doorheen het massief. Terwijl de jongsten (categorië C) het ombouwen en andere touwhandelingen herhaalden werden iets hogerop al de eerste setjes in de zwaardere routes van het massief ingepikt. De namiddag kondigde zich aan als een perfecte opwarming naar het vervolg van de week, zeker de jongsten konden al hun eerste mooie prestaties noteren: Simon en Nico (12 jaar) toppen allebei « L’Ecolo Net » à vue (een prachtige, korte 7a waarvan de naam alles zegt…) en Lukas (14 jaar) flashed « Les raviolis de l’enfer », 7a+ en een absolute must. Ook Antoine en Vincent konden zich uitleven in verschillende van de mooiste routes van dit massief.

De volgende dag, met de weergoden nog steeds aan onze zijde, trekken we naar de sublieme wanden van St Léger. Na enkele zeer mooie opwarmroutes kunnen Nico en Simon een nog mooiere prestatie dan de dag voordien neerzetten: ze toppen beide « Du vent dans les coffres de bambous » 7a+ van de eerste poging. Het is een prachtige lijn van een 30-tal meter verticaal, een niet te missen route! Ook de dames in het gezelschap deden van zich horen. « La Levrotte »,7a werd à vue getopt door zowel Romane en Manon! Die avond vervoegde Sébastien ons na een tiental dagen geklommen te hebben in het natte Margalef.

Derde dag en het weer slaat dan toch door naar de natte kant. Sébastien nodigde blijkbaar zijn te vaak meereizende vriend 'het slechte weer' ook uit... Desondanks topt John « l’assiette C+ », een route (7c) die hij reeds twee maanden terug topte maar ditmaal zonder de 'assiette' en dus met een '+'! Lukas topt met « l’assiette » zijn eerste 7c… En de C's ? Nicolas verbluft alle aanwezigen met een zeer sterke flashpoging in « l'assiette », terwijl ook de andere verdienstelijke pogingen trekken in deze, zo goed als enige, droge route van het massief.

Op vrijdag is het de beurt aan Seb om de mooiste prestatie van de dag neer te zetten. Hij topt in één dag zowel « Al Andalouse », 8a, als « Spit Bull », eveneens 8a. Cédric topt met « Hilti Blues » ook zijn 8a van de week. Het is met zijn 15 meter eerder een korte route. Lukas topt dan weer zijn eerste 7B+ flash : « Magne ton cul, pas ma voie »… Ook weer een prachtroute! Vincent en Antoine op hun beurt toppen beide « Gourmandise » 6c, à vue.

De zaterdag en laatste klimdag kondigt zich qua weerscondities niet veel beter aan dan de vrijdag maar we konden allemaal nog goed profiteren van een laatste dag aan dit immens massief. Seb en Cédric klommen eveneens 7b+: « le bonheur en suspension » en « Magne ton cul pas ma voie ». Nico lijkt van geen kanten vermoeid en zet op deze laatste dag nog een reeksje neer:6b+ à vue, 6c flash, 7a à vue en flash.

Wat het klimmen op deze stage betreft kunnen we alvast besluiten dat ieder de kans zag om, met meer of minder succes, de grepen te voelen in vele van de mooiste routes van de streek (maar al te vaak op aanraden van Eric, die het er al goed kent) met als resultaat enkele zeer mooie prestaties variërend van 6b tot 8a+.

's Avonds, na terugkeer in de gîte, staan debriefing, stretching, mentale voorbereiding (alle onder magistrale begeleiding van Yves), en enkele spelletjes poker en andere (gedomindeerd door grand maître Tijl). Het is dan ook met mooie herinneringen, sterke prestaties, nieuwe passies (rots, rost en nog eens rots) en kennis en geabimeerde vingers dat het BYCT naar België en de schoolbanken terugkeert… Maar niet getreurd, de motivatie voor het internationaal wedstrijdseizoen is er des te groter op geworden.

Om te besluiten zouden we de 3 coaches willen bedanken : Tijl, Eric en Yves voor hun uitstekende begeleiding zowel op vlak van tips, routekeuze, keuken, … enz.

Cédric Claert
Sébastien Berthe

Deelnemers: Romane Herson, Manon Matheys, Vincent Van Habost, Simon Lorenzi, Antoine Matheys, Nicolas Vancayzeele, Cédric Claert, Lukas Geukens, Sébastien Berthe en guest Jonathan Berthe
Coaches: Yves Dellicour, Eric Berthe en Tijl Smitz


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


17/05/2009
Bravo pour cet article et surtout pour vos perfs !


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,