Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Alpinisme
>
Nieuws 
Geen Belgische 8000-der meer sinds ... 2008

Geen Belgische 8000-der meer sinds ... 2008

Wim Devolder had zich tot taak gesteld een overzichtelijke lijst op te stellen van al de Belgen die een 8000-der bedwongen hebben, en het resultaat is bijzonder interessant. Zo moet je constateren dat de laatste 14 pogingen om een 8000-der te beklimmen van voor 2008 dateren. (Dawa Steven Sherpa op de Lhotse) De poging van Wim Smets om de K2 te bedwingen en die van Jean-Luc Fohal om de Manaslu te beklimmen in 2009 niet te na gesproken, daalt ook het aantal pogingen significant. Zo waren er in 2006 amper zes en in 2007 maar acht pogingen. Laat die financiële crisis maar snel voorbij trekken, want de hoge kost van een expeditie in het hooggebergte zal ook niet in het voordeel van de op een 8000-der gebrand staande Belg spelen.
Tot op heden staan er 62 beklimmingen van een 8000-der op de naam van 42 verschillende Belgen. De twee populairste toppen blijken de Everest - de meest mythische berg - en de Cho Oyu - de technisch meest toegankelijke berg.

De lijst van Belgen op de hoogste toppen
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm