Mix
>
Artikels 
Mathieu Pauwels

Mathieu Pauwels

Jong en Belgisch...

28 augustus 2009, 

Rodellar was de afgelopen zomer een van de populairste klimbestemmingen en onder al het aanwezige jonge geweld werd er ook al eens een verjaardag gevierd. Zo ook voor Mathieu Pauwels die we er konden strikken voor een interview op dag van zijn achttiende verjaardag. Mathieu, die traint bij ClimbCool, behoort zeker ook bij de jonge en beloftevolle Belgen van het ogenblik. Met Shingen en nog wel wat andere 8b's op zijn palmares en Escaleras al cielo in Cassin (Spanje) 7c+ flash bewees hij zich op de rotsen. Met ettelijke top vijf en podiumplaatsen op de Belgische jeugdwedstrijden bewijst hij ook onder druk niet min te presteren. Reden genoeg voor een interview met het feestvarken van de dag.

Wanneer, waar en hoe ben je beginnen klimmen ?

Ik herinner me nog dat ik op mijn 4 jaar uit bed ben gevallen toen ik erop aan het klimmen was en ook in de bomen konden mijn ouders me vaak terugvinden
Op mijn 11 jaar ben ik begonnen met eerste een klimuitstap naar de rotsen van Landelies en daarop volgend klimsessies in Espace Grimpe te Charleroi. Ik had best wel veel schrik van de hoogte en eigenlijk beviel het me in het begin niet al te best. Voordien had ik al vele andere sporten geprobeerd zoals voetbal en tafeltennis maar dat was nooit een succes. In het voetbal kon ik zeker mijn plan trekken maar de sfeer beviel me niet echt… Alleszins, beetje bij beetje begon ik het klimmen te waarderen en uiteindelijk kreeg ik de smaak blijkbaar echt wel te pakken. Op mijn 13 jaar had ik dan al mijn eerste 7c+ in zaal geklommen maar we trokken zelden of nooit naar de rotsen. (Op enkele tripjes naar het prachtige Freyr na)

Als ik uw wedstrijdpalmares zie dan valt toch op dat je aan al heel wat wedstrijden deelnam. Ben je een competitiebeest?

Het is niet echt zo dat ik me graag meet met de anderen. Ik leg mezelf nogal veel prestatiedruk op… Ik ben beginnen deelnemen aan wedstrijden op aanraden van enkele vrienden. Twee à drie jaar terug ben ik echter even gestopt met klimmen omwille van de druk waar ik toen niet al te best mee om kon gaan. Ik wist niet meer waarom ik eigenlijk klom en ik stelde me dan ook vele vragen bij wat ik deed… Toch hou ik wel van wedstrijden maar dan vooral omdat ze de kans bieden om vele mensen te ontmoeten en sterke klimmers in actie te zien. Daarbij zorgen wedstrijden er ook voor dat je kan blijven vooruitgang maken. Ik verkies het echter toch wel om gewoon harde routes te gaan uitwerken en toffe ogenblikken onder vrienden door te brengen aan de rotsen.

En geen Europees Beker dit jaar?

Ik heb tot nu toe nog enkel deelgenomen aan Albertville en Marseille en de resultaten waren echt niet om over naar huis te schrijven … Dit jaar was ik dan al wel geselecteerd maar heb ik neen gezegd omdat ik nu eenmaal liever aan de rotsen hang dan in een isolatieruimte te zitten.

Welke plaats krijgt rotsklimmen bij jou?

Ik doe pas echt aan rotsklimmen sinds de laatste 2-3 jaar nadat ik begreep dat rots nu eenmaal alles is in het klimmen: ambiance, volk, prachtroutes,… De rots is de ‘esprit de l’escalade’. Het brengt me veel bij: overpeinzingen in de natuur, geen haantjesgedrag zoals op training of tijdens de wedstrijden,… Dat maakt het echt super.

Lengtes of boulder?

Toch eerder lengtes. Ik boulder graag, maar niet te veel. Boulderen is voor mij het pure klimmen met zeer gevoelsmatige bewegingen maar toch… Ik kom nog net iets liever volledig verzuurd op een rustpas aan met de gedachte van: Dju, nog 20 meter te gaan en de crux…

Heb je nog andere passies?

Muziek is zeer belangrijk voor mij. Ik luister naar vele genres en dat brengt me vele emoties...
En zoals vele andere hou ik ervan om met de maten (ook niet klimmers) op stap te gaan. Ik heb niet al te veel echte vrienden en het is belangrijk tijd met deze door te brengen.

En wat zijn de toekomstplannen?

Momenteel doe ik sportwetenschappen aan La Garenne (Charleroi) en ik hou best wel van die school. Ze brengt me vele zaken bij en heeft me in zekere mate gesteund door de sportieve spirit die er heerst en me ten zeerste bevalt. Zonder die sfeer zou ik me er niet goed voelen. Ik denk er serieus over om sportleerkracht te worden en ook de trainerscursussen sportklimmen staan op het verlanglijstje. De jeugd van ClimbCool trainen lijkt me wel wat en ik denk in de toekomst te werken in de klimsector.

En de doelen?

Sinds ik begon met klimmen heb ik er steeds van gedroomd 8c te klimmen… En ook zou ik graag nog vele onbekende klimgebieden opzoeken. Er zijn nog heel wat pareltjes die ik nog niet aandeed.

We wensen u veel succes. Laat iets weten als je hem topt en dan zorgen wij voor een fotograaf …

Tijl

Mathieu dankt zijn sponsors : Five Ten en Climb2Climb (weldra met persoonlijke blog)


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


1/09/2009
Ah j'étais pas loin quand tu as réalisé ce 7c+ à Espace Grimpe je crois Génial de retrouver de tes nouvelles dans un interview en ... néerlandais. Bonne continuation encore et salutations au départ de Gand

1/09/2009
Pour la version française de l'interview, il suffit de changer la langue du site. Tout le contenu de Belclimb est traduit en deux langues depuis 10 ans

Hube

2/09/2009
Hube,

Je hebt de zin gemist van mijn bericht. Ik vind het juist leuk dat ik dit interview in het nederlands kon lezen, over iemand die ik ken uit Wallonie. Zelf ben ik tweetalig en vind ik het heel positief dat Belclimb over de beide landstalen heen de klimmers verenigt.

3/09/2009


Hube


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.

7 januari 2016,

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm

4 januari 2016,