Rotsklimmen
>
Artikels 
Klimmen in Colombia

Klimmen in Colombia

31 oktober 2011, 

Tijdens de maanden mei, juni en juli trok ik verder naar het zuiden om Centraal-Amerika te ontdekken. Na meer dan twee maanden zonder één rots aan te raken besloot ik om in het magische Colombia toch een aantal dagen te gaan klimmen. Een relatief onbekend land, vooral als het over klimmen gaat, maar echt de moeite zo blijkt… en misschien zelfs het veiligste land van Latijns-Amerika, een gedachte in tegenstrijd met de slechte reputatie van het land.

Suesca

Meest bekende gebied van Colombia, gelegen nabij het dorp Suesca. Veel eenvoudige en harde korte trad-barstklimroutes, maar ook sportklimroutes tot 8b. Met camping, hotels en alles wat je nodig hebt bij de hand, ook altijd bevolkt zodat je steeds een klimpartner kan vinden.

Macheta

Samen met een vijftal klimmers uit Bogota vertrok ik voor een lang weekend richting Macheta. Na dé perfecte voorbereiding met wat feest en drank gingen we de volgende ochtend eens naar de rotsen kijken. En daar verwelkomde een grote zandstenen overhang ons.

Locatie: dichtbij Macheta, twee uur ten noordoosten van Bogota.
Klimstijl: zeer mooie atletische stijl in overhangen, een goede weerstand is gewenst. Stevige zandsteenrots. Hier staat de hardste route van Colombia (5.14a/b).
Seizoen: dankzij het zachte, gematigde klimaat kan je er het hele jaar door klimmen.
Faciliteiten: kleine hostels in de buurt. Niet ver van Suesca waar je zeer vlot contact kan maken met de tientallen Bogotaanse klimmers die daar ieder weekend langskomen.

Hier vind je het ideale klimaat en kan je vaak ondanks de regen klimmen in de indrukwekkende overhangende wanden. Erg mooie routes tot 40 meter lang. Krachtige passen op aangenaam zachte zandsteen, de moeilijkheid ligt meestal in de benodigde weerstand of in harde bouldersequenties, zoals in één extreem krachtige 7c die elders zeker 8a+ zou staan. Het leuke is dat je bijna enkel vergezeld word door Colombiaanse klimmers waardoor er een typische bruisende sfeer in de lucht hangt. De muggen maken je wel gegarandeerd gek.

La Mosarra

Mijn maat Jairo uit Bogota, die ik nog met de Belgian friends in Mexico had ontmoet, had laten weten dat een paar vriendinnen van hem voor een week naar het mooiste klimgebied van Colombia trokken. Onmiddellijk wist ik dat ik deze kans niet moest laten liggen, en twee dagen later zat ik met deze meisjes op de bus richting Bucaramanga.
Daar zijn we dan in een heerlijk gezellig familiaal klimmersherbergje beland, waar je een slaapplaats krijgt en waar ’s avonds aan een grote tafel met z’n allen schitterend lekkere gerechten worden gegeten. En dit, naar Europese geldnormen, voor twee keer niks. Twee van de jonge gasten die samen met hun moeder de herberg openhouden zijn trouwens Colombia’s beste klimmers, dus als je de hardere routes of hun projecten wilt gaan proberen gaan zij graag met je mee.

Locatie: La Mosarra, vanuit Bogota richting Bucaramanga rijden en twee dorpen ervoor afwijken van de baan, gebied waar de beste koffie van Colombia gemaakt wordt.
Klimstijl: routes in vele stijlen, van zalig technische lijnen op mini-regletten tot overhangen op regletten of scherpe bakken. Prachtige rode zandsteenrots, zeer stevig. Interessant voor mensen die routes willen tussen 6a en 8b.
Seizoen: heel het jaar door een optimaal klimaat, niet te warm, en na de middag ligt heel het massief in de schaduw.
Faciliteiten: twee slaapplaatsen op minder dan een halfuur wandelen van de rotsen. Hier kan ook voor een appel en een ei gegeten worden. Een winkeltje op de hoofdbaan naar de rotsen, een joviale sfeer, en meer heb je niet nodig. Niet ver van grootstad Bucaramanga voor mocht je nog iets vergeten zijn.

‘La Mosarra’ is gelegen in de overweldigende Chichamocha canyon, en hier kan je dus de mooiste uitzichten gaan opzoeken. Minder aangenaam zijn de talrijke muggen die je komen steken tot als je voeten en kuiten helemaal geïnfecteerd raken. Maar dit gebied is echt wel één van de mooiere die ik al heb bezocht, met de buitengewoon aantrekkelijke routes tussen 12 en 35 meter lang. Ruwe zandsteen met routes in alle stijlen, met hier en daar wespennesten en cactussen op de wanden. Echt een klein sportklimpareltje!

Sierra del Cocuy

Voor de avontuurlijke klimmers valt er ook heel wat te beleven in dit land. Zelf ben ik een week gaan trekken in de bergen van het Parque Nacional El Cocuy, en daar ben ik een klimmer tegengekomen die routes had geopend in de buurt. Dit zijn dan tradroutes van meerdere honderden meters in het hooggebergte, namelijk tussen de 4300 en 5300 meter hoog. De omgeving is prachtig en bezit een unieke flora. Qua temperatuur valt het er mee aangezien het ter hoogte van de evenaar gelegen is. Eeuwige sneeuw ligt er pas boven 4800 meter. Ik heb er zelf niet geklommen, maar in de toekomst wil ik daar wel voor terugkeren, zeer avontuurlijke routes en kleine summits in de stilte van de ruige bergen, waar niemand te bespeuren valt. Schitterend dus.

David


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm