Materiaalgids
>
Artikels 
Pro Texx, een spons?

Pro Texx, een spons?

10 oktober 2008, 

Het nut van vochtabsorberende pads in de bergsporten moet niet langer bewezen worden. De vele situaties waar de schoenen in worden gebruikt rechtvaardigen het dagelijks gebruik van dergelijke middelen. Bij sneeuw en ijs, wandelen in nat terrein of eenvoudigweg na een lange inspanning eindig je steeds met vochtige tot zelfs doordrenkte schoenen. Vraag is of je in dat geval door het gebruik van vochtabsorberende pads ook wel degelijk na enkele uren al weer droge schoenen hebt...

Een nieuwe speler op de markt van pads is Pro Texx. Recent kreeg ik een paar Pro Texx schoenpads in mijn handen. Wetende dat ik niet zo'n hyper actieveling ben als het gaat om het echte bergenwerk kostte het me enkele seconden om me de Dryzone pads, die ik enkele jaren geleden testte, te herinneren. Ik wou dan ook testen of dit nieuwe product enige gelijkenissen in zijn prestaties vertoonde.

Hoe werkt het?

De Pro Texx pads vind je onder de vorm van een pakje biljetten verpakt in een micro-gerperforeerde katoenen film. Plaats deze in uw schoenen gedurende de nacht en haal ze er de ochtend nadien weer uit. Laat ze vervolgens in de open lucht of leg ze op de radiator opdat ze het geabsorbeerde vocht weer weg verdampen.

Met als primair doel het verwijderen van de vochtigheid kwam het niet snel bij me op dat er ook een anti-bacteriële werking aan verbonden was. De pads vangen niet alleen de vochtigheid op maar verspreiden ook een ontsmettend product (de Farnesol) dat de groei van bacteriën en dan ook de slechte geuren die erbij horen. Dat zorgt voor een langere levensduur voor uw schoenen. Dat ik ze slechts enkele weken getest hebt maakt wel dat ik over dat laatste punt niet echt een idee heb kunnen vormen…

Test 1 : na het wandelen/lopen

Na enkele looptrainingen drong de Pro Texx reflex, de kleine zakjes in de schoenen steken eenmaal terug thuis, zich al op. De volgende ochtend valt er geen spoortje van vochtigheid meer te merken en verspreiden de schoenen een aangename geur. Een première ;-)
OK. Tot daar bewezen de Pro Texx hun nut voor loopschoenen maar ik wou een analyse met iets meer diepgang. Zouden de pads immers in staat zijn om de vochtigheid uit een paar schoenen te halen na een dag sneeuwwandelen?

Test 2 : na een goede douche

Het is nacht en een echte Belgische regenbui hult mijn looptraject in een sinistere sfeer . Ik glij meer dan dat ik loop door de modder. Eenmaal thuis - en na een stretching zoals dat moet - kijk ik eens naar de laag modder die mijn schoenen overdekt. Een afspoelbeurt onder helder water later zijn de schoenen volledig doorweekt. Ik laat de Pro Texx pads in de schoenen glijden en ga me bezighouden met andere zaken. De volgende ochtend merk ik dat de schoenen duidelijk minder nat zijn maar toch nog wat lichte sporen van vochtigheid vertonen.
Eenzelfde resultaat met een paar trekkingschoenen met Gore-XCR. De ochtend na een stevige stortbui blijkt de binnenzijde nog niet volledig droog maar toch veel droger dan de avond voordien.

Test 3 : too much ?

Ik leid hieruit af dat de Pro Texx pads perfect zijn om de vochtigheid van een lange inspanning te absorberen. Het is echter nog een grote stap om ook nog geschikt te zijn als waterspons. Een stap die Pro Texx niet gemaakt heeft. Eén nacht volstaat niet om volledig doorweekte schoenen te drogen. Toch wou ik de test nog even tot het uiterste doorduwen. Misschien bij gebrek aan ervaring...? Maar waarom niet ook eens testen op kledij? Zou dat geen ultieme oplossing zijn om ons voor eens en voor altijd te ontdoen van vochtige kousen en met zweet doordrenkte T-shirts? Tegen de gebruiksaanwijzingen in dompel ik even een paar kousen in de lavabo en laat er vervolgens de pads inglijden. Twaalf uur later blijken de kousen nog steeds nat te zijn. Ik had ze misschien moeten ophangen maar goed, de Pro Texx pads zijn hier niet toch duidelijk niet voor gemaakt…

Volgens de fabrikant kun je de pads tot 75 keer gebruiken, equivalent van evenveel uitstappen in de bergen of wandeltochten.
Compact, licht en voor 9,95 Euro per paar kun je toch stellen dat de Pro Texx pads een plaats in de rugzak verdienen. Je weet maar nooit, het water dringt zelfs door tot waar je het niet verwacht.

Hubert

 

Technische details

Gewicht: 105 gram/set
Maat: 25 cm
Aanbevolen verkoopprijs: 9,99 Euro/set ; 36 Euro/doos van drie sets
Info: www.pro-texx.be


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


11/10/2008
Pro texx is geweldig tegen stinkende klimschoenen. Na het klimmen gewoon in je klimschoenen steken en je hebt geen last van stinkende schoentjes.

12/10/2008
Ik gebruik pro texx al een tijdje voor m'n klimschoenen. Wanneer ik vroeger vluchtte na het openen van mijn sporttas ben ik nu, na een half jaar, nog steeds aangenaam verrast van de frisse geur. Ik meen mij ook te herinneren dat de verkoper met vertelde om regennatte schoenen eerst een paar uur zo te laten drogen en pas dan de pro texx erin te steken.

13/10/2008
Ze gaan langer dan 75 keer mee
maar tot 75 zijn ze bacterie en schimmelbestrijdend .
Ze blijven het vocht opnemen.
maar geven na een tijdje geen fris geurtje meer af en je moet opletten dat je de zakjes niet kapot trekt.



artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm