Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Indoorklimmen
>
Nieuws 
Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. De zaal die gevestigd was in een oud industrieel gebouw aan de Vaartkom moest uiteindelijk de duimen leggen voor de ambities van de lokale vastgoedmakelaars. Nog deze maand moet er begonnen worden met de bouwwerken: op de plaats van de klimzaal zal een complex met 82 lofts, 62 appartementen en 18 penthouses verrijzen. Er was niets aan te doen: de vele petities en benefieten konden het nieuwbouwproject niet stoppen.

Met de sluiting van Hungaria komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Hungaria was één van de eerste klimzalen in ons land. 25 jaar klimplezier valt niet zomaar samen te vatten in enkele lijntjes. Tienduizenden klimmers kwamen er langs en beklommen er met plezier de wanden. De keerzijde van de medaille was dat je er 's avonds geduld moest hebben om een touw te bemachtigen, want er kwam nu eenmaal veel volk over de vloer.

"We hebben regelmatig verbouwingen gedaan om het aanbod voor de klimmers aantrekkelijker te maken." Dirk Schampaert, uitbater

Over de jaren heen is er heel wat veranderd. Hungaria bewees dat een zaal steeds moet evolueren om mee aan de top te blijven. Dirk Schampaert, mede-zaakvoerder van het eerste uur: "We hebben regelmatig verbouwingen gedaan om het aanbod voor de klimmers aantrekkelijker te maken." Zo werd onder meer de oorspronkelijke klimmuur verhoogd en kwam er een avonturenparcours en boulderzaal bij. Enkele jaren terug ging er zelfs nog een volledig nieuw stuk lengteklimzaal open op de verdieping. Schampaert blikt nostalgisch terug: "Een kwarteeuw is niet niks, we hebben vele jonge klimmers zien opgroeien tot topatleten." Te vermelden is bijvoorbeeld Siebe Vanhee.

Vandaag moeten er honderden klimmers op zoek naar een alternatief om hun klimpassie te beleven. In de eerste plaats Klimclub Hungaria, de club die de trainingen voorziet voor de lokale jeugd en het competitieteam. Tijl Smitz, trainer en lid van de Raad van Bestuur: “De jeugdlessen verplaatsen we naar de Katholieke Hogeschool van Leuven. Daar staat een wand van 10 meter hoog met 26 touwen die geschikt is voor beginnende klimmers. Voor de wedstrijdklimmers wordt het een ander verhaal. We hebben al een akkoord met Entre Ciel et Terre, de zaal in Louvain-la-Neuve, waar we één keer per week kunnen gaan klimmen. Voor de rest zijn er onderhandelingen lopende met de stad Leuven om een geschikte trainingsruimte te vinden.”

Het is wachten tot 2017 vooraleer een nieuwe lengteklimzaal zal openen in de Leuvense regio. Dit project wordt gedragen door één van de drie ex-partners van Hungaria en zal het licht zien op de Stordeur-site aan de Vaart.

Op klimgebied kan er door het bestaan van de verschillende disciplines wel een compromis gevonden worden. De liefhebbers van het boulderen kunnen al sinds september 2015 terecht in de nieuwe zaal Boulder in Herent vlakbij Leuven. De zaal wordt geleid door Pieter Dehaes en Werner Hofmans, een derde veteraan van Hungaria. "De zaal meet 650m2 en heeft een zeer open karakter en sfeer door de grote raampartijen in het gebouw", zegt Dehaes. "En de langste wand is bijna 40 meter lang met daarin een mooie gevormde wand bestaande uit grote vlakken die in mekaar overvloeien."
Er is dus een alternatief te vinden voor de Leuvense klimmer, al gaat de ziel van Klimzaal Hungaria door de sluiting onherroepelijk verloren.

De website van Klimclub Hungaria
De website van klimzaal Boulder
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registrerennieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm