Alpinisme
>
Artikels 

Touwtechnieken voor de bergsport & Alpiene gevaren

Recensie van handboeken van Robert Steenmeijer

13 april 2005, 

Handboek "Touwtechnieken voor de bergsport"

We beseffen het misschien niet altijd, maar de opvattingen en technieken die in de bergsport gebruikt worden, wijzigen continu.  Fabrikanten ontwikkelen voortdurend nieuwe apparaten (denken we bijvoorbeeld maar aan het groot aantal afdaal- en zekeringstoestellen die op de markt zijn) en ongevalanalyses leggen de sterke en zwakke punten van de huidige touwtechnieken bloot (bvb. de wijze waarop een bulinknoop belast kan worden). Op zich is deze evolutie positief, maar zonder een degelijk overzicht leidt dit snel tot verwarring.  Welke technieken en apparaten dragen inderdaad bij tot een verhoging van de veiligheid in het alpinisme en hoe, of nog beter in welke omstandigheden, zijn ze toepasbaar?

In dit kluwen aan informatie probeert Robert Steenmeijer orde te scheppen in zijn "Handboek touwtechnieken voor de bergsport; van gletsjers tot bigwall." gepubliceerd bij Tirion.  Door een combinatie van doorgedreven analyse en een degelijke beschrijving van de verschillende technieken, aangevuld met praktische tips, die duidelijk gebaseerd zijn op het stevige fundament van een jarenlange praktijkervaring, wordt dit boek meer dan slechts een uiterst volledige opsomming, maar slaagt de auteur er in om dit werk te laten uitgroeien tot een echt standaardwerk binnen de bergsport.  In niet minder dan 29 hoofdstukken wordt ingegaan op de vele aspecten van het alpinisme; van yoyo's, klettersteigen, toerskiën, over ijsklimmen tot zelfs big wall- en expeditieklimmen.

Naast de volledigheid van dit werk is ook de kwaliteit en het aantal figuren opmerkelijk.  Geen onduidelijke schema's, maar eenduidige, kleurrijke tekeningen die niet alleen tonen hoe het wel moet, maar dikwijls bijkomend ook wijzen op fouten of gevaarlijke situaties die zich kunnen voordoen.  Verder wordt de verzameling van talrijke figuren rijkelijk aangevuld door foto's.  Deze hebben niet echt als doel de verduidelijking van de beschreven technieken, maar dit is zeker geen tekortkoming!  Het is immers altijd wel fijn om "oude bergbekenden" of toekomstige tochtdoelen in een handboek terug te vinden.  De foto's en figuren maken dit boek bovendien niet alleen tot een rijkelijk geïllustreerd geheel, maar nodigen uit tot het doorbladeren en lezen van dit prachtig werk.  Voor wat de tekst betreft, koos Robert Steenmeijer voor een erg persoonlijke aanpak.  In plaats van een droge opsommende beschrijving te geven van de verschillende technieken en apparaten, koos de auteur resoluut voor een eerder adviserende analyse.

Belangrijk hierbij is dat niet alleen de voor- en nadelen besproken worden, maar dat ook de nodige ruimte wordt genomen om in te gaan op het waarom.  Geen eenvoudige taak, vermits hierbij wiskundige formules en tabellen, hoewel zeker niet in overmaat aanwezig in het boek, toch ook niet echt vermeden kunnen worden.  Velen onder ons zullen het zich wel eens anders gewenst hebben, maar een klimmer blijft immers onderworpen aan de in de natuur geldende wetten van de fysica.  In de eerste twee hoofdstukken worden de gebruikte formules echter voldoende duidelijk uiteengezet.  Een duidelijk pluspunt voor een goed handboek.  Daarnaast maakt de auteur in de verschillende hoofdstukken regelmatig plaats voor het voorstellen van verbeterde methoden, beknopte samenvattingen of praktische tips.  Interessant is ook de bespreking van een aantal probleemstellingen zoals o.a.: Wel of niet met een borstgordel klimmen?  Breeksterkte van zandlopers.  Zekeringsmogelijkheden in sneeuw. De zin of onzin van het sonderen met piolets op gletsjers.

Dit alles maakt het "Handboek touwtechnieken voor de bergsport; van gletsjers tot bigwall." naar mijn mening tot een absolute aanrader. 
 

Handboek "Alpiene gevaren"

Het tweede instructieboek van Robert Steenmeijer, getiteld "Handboek: Alpiene gevaren" is sinds vorig jaar uit!

In dit boek worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: weerkunde, sneeuw- en lawinekunde, oriëntatie, gletsjerkunde, tochtenplanning, EHBBO en bivakkunde. Net als het eerste boek is ook deze uitgave rijk geïllustreerd met inzichtelijke tekeningen en kleurenfoto's. Met behulp van dit zelfstudieboek kan iedere klimmer, wandelaar, toerskiër en expeditieganger leren te bepalen waar de grens tussen veilig en niet-veilig ligt. Zo kunt u het maximale plezier uit de bergsport halen zonder dat u onnodige risico's loopt.

De behandelde theorie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en in alle takken van de bergsport toegelicht.

352 pagina's, ca. 300 foto's en tekeningen. 

Volgens planning verschijnt in het voorjaar van 2005 een nieuwe versie, "Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat". Dit wordt in een handzaam formaat uitgegeven (het boek kan ook makkelijk meegenomen worden in de rugzak). Hierin komen de beste en meest moderne technieken en methoden. Verdere informatie volgt.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren



artikelarchief 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm