Materiaalgids
>
Artikels 
Getest deze zomer: de Magnetron Gridlock musketon en de Revolt hoofdlamp

Getest deze zomer: de Magnetron Gridlock musketon en de Revolt hoofdlamp

Twee nieuwigheden van Black Diamond

21 september 2013, 

Het Amerikaanse outdoormerk Black Diamond is al jaren gekend voor haar kwaliteitsvolle producten en haar zuiver design. Deze zomer kreeg ik de kans om voor Belclimb twee nieuwigheden te testen: de Black Diamond Magnetron Gridlock musketon die met een innovatieve magnetische sluiting werkt en de Black Diamond Revolt hoofdlamp. Die is herlaadbaar en verbazend veelzijdig in gebruik. Na een aantal grondige tests op de Belgische, Luxemburgse, Duitse en zelfs Zweedse rotsen en zalen is hier een korte voorstelling van de producten en mijn indruk ervan.

Black Diamond Magnetron Gridlock musketon

Het concept dat Black Diamond ontwikkeld heeft voor deze musketon is wel zeer speciaal. De sluiting ervan gebeurt namelijk automatisch en met behulp van magneten. Twee armpjes die mekaar afstoten staan op de snapper met daar binnenin een stalen Keylock. Wanneer het stalen staafje tussen de twee armpjes schuift, ontstaat er een magnetische sluiting. Dankzij deze technologie combineert Black Diamond de maximale veiligheid van een musketon met automatische sluiting en het gemak van een schroefmusketon. Bovendien is dit hebbeding makkelijk met één hand te bedienen (links of rechts). Hier eindigt de lijst van voordelen echter niet, want de Magnetron Gridlock musketon bevat ook nog eens een Keylock-systeem dat voor een extra en immer betrouwbare versteviging zorgt. Ook vermindert het design van de Gridlock de kans op een dwarse belasting van de musketon. Dat alles maakt van de Black Diamond Magnetron Gridlock een perfecte musketon om mee te beveiligen.

Het gebruiksgemak van de magneet en de ergonomie van de musketon zijn verbazend.

Ik kan de kwaliteiten ervan best wel appreciëren. Ik heb het uitgebreid gebruikt op de Belgische rotsen, in de Frankenjura, in Berdorf en zelfs in een buitenklimzaal in Kopenhagen. Het gebruiksgemak van de magneet en de ergonomie zijn verbazend. Wie reeds met automatische musketons klimt, weet dat het soms omslachtig is om het systeem te openen. Nu is dat nadeel compleet achterhaald. Ik was bang dat het nogal kwetsbaar was en ook makkelijk vuil ging aantrekken, zeker op de zandsteen van Berdorf, maar daar merkte ik niets van. De sluiting lijkt voldoende sterk en stofwerend.

Het Gridlock-concept mag dan wel efficiënt en veilig zijn, wel is het soms moeilijk om de musketon juist te positioneren op de klimgordel. Daarom is het misschien eerder geschikt om mee te zekeren. Voor de klimmer die een meer polyvalente versie zoekt, heeft Black Diamond ook de Magnetron Rocklock uitgebracht. Die werkt eveneens met een magnetische sluiting, maar is handiger om bijvoorbeeld een relais te maken na een lange route. Het inpikken van een bandlus aan de relais gaat sneller en dat is leuk wanneer de armen wat verzuurd zijn.

Black Diamond Revolt hoofdlamp

De Black Diamond Revolt hoofdlamp is dé hooflamp voor een veelzijdig gebruik. Door een reeks eigenschappen van bestaande lampen samen te brengen, heeft Black Diamond nu deze innovatieve hoofdlamp op de markt gebracht.

Energie. Eerst en vooral: de hooflamp werkt met ofwel batterijen die oplaadbaar zijn via USB, ofwel met klassieke batterijen (3x AAA). Dat alleen al zorgt voor een gigantische sprong voorwaarts in het maken van hoofdlampen. Eerlijk gezegd wil ik in de toekomst al mijn elektrische apparaten (fototoestel, gsm …) zo hebben wanneer ik op reis ga. Waarom? Omdat het simpelweg veel vrijheid biedt. Batterijen zijn nu eenmaal eenvoudiger dan stopcontacten. Het kost minder tijd, toezicht en moeite. Bovendien hebben veel batterijen in apparaten een beperkte levensduur en zijn ze moeilijk te vervangen. Dankzij de USB-kabel kan de lamp via een computer opgeladen worden, maar ook via de aansteker in de auto, via een kleine adapter of zelfs via een oplader op zonne-energie. Dat maakt deze hoofdlamp ideaal om mee te reizen of op expeditie te gaan. Ook is de lamp voorzien van een controlelichtje dat de staat van de batterij aangeeft tijdens het opladen. Ik was overigens zeer verrast door de autonomie van de herlaadbare batterijen. Ik heb het een weekendlang probleemloos kunnen gebruiken in de Frankenjura en ook nog eens in het bouldergebied Kjugekull (foto's). Ik heb het normaal gebruikt: in de avond om materiaal te verzamelen en terug te keren naar het kamp, om te koken, om op de bivak rond te hangen en om te lezen. We merken op dat de levensduur en intensiteit van klassieke batterijen nog langer is dan die van oplaadbare. Het is niet slecht van drie nieuwe AAA-batterijen te gebruiken in plaats van drie compleet herladen batterijen wanneer je volle kracht wil, bijvoorbeeld bij een reis van meerdere dagen door de bergen.

Dankzij de USB-kabel kan de lamp via een computer opgeladen worden, maar ook via de aansteker in de auto of via een oplader op zonne-energie.

Veelzijdigheid. De veelzijdigheid van de lamp is ook te danken aan zijn regelbare intensiteit: in tegenstelling tot de klassieke hoofdlamp die met twee of drie intensiteitsstanden werkt, heeft de Revolt een permanent herstelbare regelaar tussen de standen “dichtbij” en “veraf”. Op die manier is de autonomie van de batterij optimaal: een lage lichtintensiteit bij de bivak of een hoge lichtintensiteit tijdens het klimmen van de laatste route als het al donker aan het worden is. Denk maar aan wandelingen in de winter of gevaarlijke afdalingen. Daarenboven beschikt de lamp over een nachtfunctie met rood licht en een knipperlicht. Alles is te regelen met één simpele knop, een kwestie van snel even de handleiding te lezen.

Ik ben normaal gezien geen aanhanger van alles-in-éénproducten die per definitie een grote veelzijdigheid in gebruik bieden maar eigenlijk niet de eigenschappen hebben van specifiekere producten. Met deze hoofdlamp moet ik mijn mening toch enigszins herzien. Vooral voor fans van ultra-light die slechts één lamp mee willen op reis, is dit handig. In mijn geval was dat een combinatie van een citytrip naar Kopenhagen (waar ik ook ’s nachts met de fiets reed) en enkele klimdagen in het bouldergebied Kjugekull in Zweden, waar ik ’s nachts bivakkeerde en ook soms klom.

Ergonomie. Alle kenmerken van de lamp zitten samen in een behuizing die niet alleen compact en licht is (97 gram), maar ook sterk en hermetisch. Daarom werkt de lamp perfect in alle omstandigheden. Het lage gewicht en de brede elastische band maken de lamp erg stabiel op het hoofd, ook tijdens intense activiteit. Na een hele zomer in mijn klimzak te hebben gelegen, ziet de lamp er niet beschadigd uit.

Deze twee producten van Black Diamond zullen vooral klimmers aantrekken die het hebben voor innovatieve producten met een prima kwaliteit en veelzijdigheid en een goed design en gebruiksgemak.

Matthieu

 

Technische details

Magnetron Gridlock

  • Gewicht: 78 gram
  • Opening vinger: 21 mm
  • Aanbevolen verkoopprijs: 32,99 Euro

Revolt

  • Gewicht (met batterijen): 97 gram
  • Kleur: Metallic Citron
  • Lumens: 110
  • LED type: 1 Led TriplePower, 2 Leds SinglePower wit en 2 Leds SinglePower rood
  • Verlichtingsafstand: [Alkaline] 70 m (TriplePower LED); 9 m (SinglePower LEDs) - [NiMH] 66 m (TriplePower LED); 8 m (SinglePower LEDs)
  • Hoofdlamp geleverd met drie AAA oplaadbare batterijen, drie alcaline AAA batterijen en een USB-kabel
  • Aanbevolen verkoopprijs: 69,90 Euro

Info: http://eu.blackdiamondequipment.com


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


23/09/2013
Een proberen om op ne moeilijke relais aan te komen en dan met 1 hand (met uw andere hebt ge dat kleine pokkegreepje vast!) carabiner in de relais en mastworp er in. Gaat niet.


artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm