Rotsklimmen
>
Artikels 
Drie zotte maanden in Groenland

Drie zotte maanden in Groenland

Van big wall klimmen tot ijsbergen

19 oktober 2010, 

We herstellen gaandeweg van de drie zotte maanden die we beleefden in Groenland... Het was zeker een van onze meest wilde avonturen. Maar maak u geen zorgen, er zijn al plannen voor nog wildere versies :)

De combinatie van navigeren en klimmen was perfect op die enkele maaltijden die over de reling verdwenen na! Dat zorgde ervoor dat we bleven uitkijken naar het klimmen ;) Laveren langsheen de immense ijsbergen was een absoluut ongelooflijke ervaring. Maar toch niet van eenzelfde orde als de sensaties bij het beklimmen van maagdelijke big walls vertrekkende van op onze boot.

We filmden het volledig avontuur met de twee HD camera's. Dus jawel... we plannen hiervan een nieuwe film te maken. Heb wel geduld want 60 uren beeldmateriaal gaat ons, wilde mannen, wat tijd vragen ;) Sean (Villanueva) richt zich momenteel op deze taak. We houden jullie zeker op de hoogte van de vorderingen.

Zie hier de details van de routes die we openden:

Algemeen bleek het klimmen in de Upernavick regio steeds zeer avontuurlijk met veel begroeiing op de wanden, de nodige portie korstmossen en meeuwen die niet beter vonden dan ons te bekogelen met hun etensresten (in alle stadia van vertering). De wanden starten steeds vanuit het water maar waren, onder die vegetatie, van een goede kwaliteit. Een mooie uitdaging voor à vue: de begroeiing verwijderen om de beveiligingen te plaatsen (met veel vuiligheid als resultaat), heroïsche gevechten met de meeuwen en de wrijving op het kortsmos bewaren. Elke lengte was een uitdaging op zich!

In het Zuiden (regio Cape farewell) vonden we een meer alpiene setting met bergen en gletsjers vol granieten pijlers. De rots is er zeer clean met perfecte wanden. Sommige van de routes zijn zo proper dat je haast niet kan zeggen of het voor de eerste of voor de vijfitgste keer beklommen werd. Een mooi contrast met de avonturen in Upernavick.

Regio Upernavik

  • 2 juli: Eerste vrije beklimming van Red Chili Crackers 350m 5.12- R op Red wall (Zo hebben wij die gedoopt/waarschijnlijk de eerste beklimming op deze wand) - Team : Olivier (Favresse) en Sean
  • 2 juli: Eerste vrije beklimming van Seagull's garden 400m 5.11 op Red wall - er werd één punt geplaatst om een dallengte te beveiligen (het enigste punt van de hele expeditie) - Team : Ben en Nico
  • 6 juli: Eerste vrije beklimming van Brown balls wall 400m 5.12- (alle lengtes vrij beklommen buiten een vuile vochtige sectie van 10m die in goede omstandigheden niet moeilijk kan zijn) op Brown balls wall (Zo hebben wij die gedoopt/waarschijnlijk de eerste beklimming op deze wand) - Team : Olivier en Ben 3 eerste lengtes/ Nico en Sean de andere.
  • 11-22 juli: Eerste vrije beklimming van Devil's brew 850m 5.12+ op Impossible wall (Zo hebben wij die gedoopt/waarschijnlijk de eerste beklimming op deze wand) - 11 dagen / 3 bivaks in portaledge (geen ankers) - Team : Olivier, Nico, Ben en Sean. We bereikten de top met al ons materiaal en keerden te voet langs de achterzijde terug.

Regio Cape farewell

  • 16 augustus: Eerste vrije beklimming van Corned beef 450m 5.11 op de Shepton Spire (Zo hebben wij die gedoopt/niet zeker of dit de eerste beklimming van de pijler is) gevolgd door een arête die naar een andere pijler op de oostzijde van Shepton spire leidt- Team : Ben en Sean
  • 16 augustus: Eerste vrije beklimming van Condensed milk 450m 5.11 op de Shepton spire gevolgd door een arête die naar een andere pijler op de oostzijde van Shepton spire leidt - Team : Nico en Olivier
  • 20 augustus: Eerste vrije beklimming van Never again 500m 5.10 op de Angnikitsoq (niet zeker of dit de eerste beklimming van de wand is) - Team : Bob Shepton, Sean en Nico
  • 21 augustus: Eerste vrije beklimming van Chloe 550m 5.11+ OW (offwidth) op de Angegoq Tower op Quvernit Island om verder te gaan over de arête naar de top van Morel Tower en Asiaq Tower - Team : Olivier en Sean
  • 21 augustus: Eerste vrije beklimming van (een lengte werd in toprope geklommen na een gevaarlijke val met rotsblokken) The Chinese Gibe 550m 5.11+ OW (offwidth) op de Angegoq Tower op Quvernit Island om verder te gaan over de arête naar de top van Morel Tower en Asiaq Tower Team : Ben en Nico (we vonden in de onderste lengtes enkele oude punten en pitons en zijn dan ook niet zeker van wat hier reeds geklommen werd en vonden ook geen info over wie de ankers plaatste)

Nico

De blog van de expeditie: www.xpedition.be

Sponsors : Club Alpin Belge, Patagonia, Five Ten, Black Diamond, Petzl, Seeonee, Yeti, Sterling rope, Careplus, Milo, Julbo, CAB Brabant, Belclimb.net, Climb.be.


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


20/10/2010
Zalige tekst en beelden. We kijken weeral uit naar de (ongetwijfeld met de nodige humor gelardeerde) film en voorstelling.

BIG WALLS FOR BIG BALLS !!
(not my cup of tea...)

20/10/2010
J'ose pas imaginer la température de l'eau au Groenland
Fortiche ce Sean


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm