Rotsklimmen
>
Artikels 
Het CAB-RCT valt Groenland aan per boot

Het CAB-RCT valt Groenland aan per boot

Expeditie zomer 2010

8 juni 2010, 

Met wat extra zin voor avontuur en vanuit de overtuiging dat onze expedities in een properdere en betere stijl uit te voeren zijn, kwamen we met het idee op de proppen om een expeditie op poten te zetten die met een zeilboot in Blankenberge zou vertrekken. Een logische en dichtbij zijnde bestemming zou dan ... inderdaad, Groenland zijn.
Op zoek naar informatie en mogelijke contactpersonen voor een eventuele expeditie in 2011, kwamen we terecht bij Bob Shepton, een gepensioneerde dominee, met veel zeilervaring overal ter wereld, en belangrijker nog, een grote kennis van de wateren rond Groenland. Omdat zijn zeilboot zich momenteel in Groenland bevindt waar hij op zoek is naar een equipage om zijn boot terug naar Europa te brengen, stuurde hij ons enkele foto's door te van maagdelijke rotswanden waarvan alleen hij de locatie kent. Natuurlijk wist deze door God gezonden boodschapper dat we dit niet zouden kunnen weigeren.

Omdat de boot nog in Groenland vastzit, zal onze expeditie spijtig genoeg niet vanuit Blankenberge kunnen vertrekken. Met het vliegtuig reizen we naar Asiaat in Groenland, waar we aan boord van deze ark van Noah die ook wel "Dodo's Delight" genoemd wordt. Daarna zullen we de westelijke kust van Groenland af zeilen op zoek naar nieuwe, grote, verticale wanden boven de zee. Na twee maanden exploratie - een absoluut minimum volgens de dominee -, steken we al zeilend - drie weken! - de Atlantische oceaan over om terug naar Europa terug te keren.
Het voordeel van deze formule is dat we in het begin nog fris en gemotiveerd zullen zijn en pas bij de terugkeer ziek en uitgeput.

Wie gaat er mee op deze expeditie naar Groenland?

Spijtig genoeg zal Stéphane Hanssens ( die een belangrijke rol speelde tijdens de Baffin expeditie 2009) door examens en andere verplichtingen op de universiteit zich niet kunnen vrijmaken voor deze expeditie, maar er komen er nog. Het team bestaat uit de vaste kern van Nicolas en Oli Favresse en mijzelf. Ook de Amerikaanse klimmer en professionele klimfotograaf Ben Ditto (www.bendittophoto.com) zal deel van ons team uitmaken. Ben was er al bij in Patagonië 2009 toen we de eerste vrije beklimming van de oostelijke wand van de central tower in Torres Del Paine via de route « South Africa » deden.

Klimmen vanuit een zeilboot, dat lijkt nogal origineel...

Dodo's Delight is een kleine zeilboot van 10m met ruimte voor vier man. Gelukkig zijn we met z'n vijven als je kapitein Bob er bij telt, zo wordt het des te meer intiemer tijdens de oversteek wanneer de Atlantische oceaan zijn tanden laat zien...
Bob (65 jaar) is een gepensioneerde dominee die de kerk verliet om kapitein te worden. Hij heeft vele jaren zeilervaring in de wateren rond Groenland en hij heeft er slecht één boot verloren! Op het einde van het zomerseizoen dreef zijn boot zich vast in het ijs, en hij besloot om de winter op zijn boot door te brengen, maar later ontstond er brand op zijn boot door de generator, en het ijs verpletterde de romp van zijn boot waardoor die uiteindeljk zonk. Een jaar later keerde hij terug met het noddige duikgrief om zijn materiaal te recupereren waardoor zijn verlies beperkt bleef tot de boot.

Heeft het team - buiten dominee Bob dan- eigenlijk zeilervaring?

Persoonlijk heb ik ooit al eens al zappend een reportage over zeilen gezien op tv : de Atlantische oceaan is zoals een grote blauwe autostrade, altijd rechtdoor. Niet echt ingewikkeld. Ben die denkt dat en boot een soort schoen is, dus die gaat het nog moeilijk hebben op zee. De gebroeders Favresse hebben vrij veel ervaring op de middellandse zee. ze zijn vrij « optimistisch ».

Wat zijn de doelstellingen voor deze expeditie?

We gaan de Westkust van Groenland verkennen en de doelstellingen zullen zich vormen naar gelang de inspiratie van het moment. Voor ons zijn het niet het aantal toppen of "first ascents" die belangrijk zijn, maar wel de beleefde ervaringen. Met die redenering kan zelf een mislukking een succes zijn.

Onze avonturen zullen vanaf eind juni te volgen zijn op onze website : www.xpedition.be

Sean

Met veel dank aan al diegene die ons steunen en in het bijzonder: Club Alpin Belge, Club Alpin Belge section Brabant, Belclimb, Seeonee, Careplus, Patagonia, Five Ten, Petzl, Black Diamond, Milo, Climb.be, Sterling Rope, Yetiworld, Nordisk


Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

Registreren


14/06/2010
Succes hee mannen en geniet ervan

Sandrine

20/06/2010
Jolie idée. Pensez à prendre vos maillots. Même si l'eau risque d'être froide

6/07/2010
Ze hebben hun eerste stuk big wall geklommen. Ils viennent de grimper leur premier morceau de big wall.

www.xpedition.be

Hube


Gerelateerde inhoud 
artikelarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm