Rotsklimmen
>Artikels
Vakantie op zijn Corsicaans
Voor iedereen met klimmershart impliceert de keuze van de vakantiebestemming ook dat de mogelijkheid moet bestaan om zich volledig te wijden aan zijn favoriete tijdsbesteding : het klimmen. Maar nogal vaak heeft deze klimmer een iets minder avontuurlijke wederhelft die liever languit van het zonnetje geniet. Niet gemakkelijk om iets te vinden dat beiden tevreden stelt. En toch, geen problemen meer. Trek naar Corsica ! Laat vrouwlief achter op het strand (meer dan keuze genoeg) en trek er zelf op uit en ontdek de Tafoni*.
Met zijn hoogste punt op 2710 meter (Monte Cinto) en meer dan 1000 km strand (waarvan 300km met zand) heeft Corsica alles om je in vervoering te brengen. Het is helemaal niet nodig om de schoonheid van de Corsicaanse stranden uitgebreid te prijzen, weet gewoon dat het zijn naam « Île de Beauté » verre van gestolen heeft en dat alleen al de zuidelijke stranden (Palombaggia, Pianotolli of de kalkrotsen (met strand) van Bonifaccio) de moeite waard zijn om nog eens terug te komen. Aarzel ook niet om in de winter te komen, Corsica heeft immers 3 skistations.
Voor de klimmers : Aangezien we slechts één weekje vakantie hadden, was er dus spijtig genoeg niet genoeg tijd om de meer dan 40 klimmassieven die Corsica te bieden heeft te bezoeken. We hebben dus enkele bekende en gematigd bekende massieven in het Zuiden van Cosica bezocht :
Bavella
Dit ultraklassiek massief biedt de keuze aan het klimmen met friends en klemblokken of sportklimmen op wrijving en in Tafoni*-overhangen. Aarzel vooral niet om door te lopen naar de iets verder gelegen delen van het massief want daar waar de routes Filleta, Margherita en La Tarella ideaal zijn om op te warmen, zou het spijtig zijn als je niet langs de schitterende sector Virgule (helemaal Tafoni*) zou gaan of je niet zou meten met Murzella en haar 25 routes tussen 5+ en 7a+. Bavella biedt veel routes op een niet al te grote oppervlakte (wat men niet altijd kan zeggen van andere massieven waar er soms slechts 4 of 5 routes zijn). Uiteindelijk bleek dit massief zo prachtig dat we er 2 dagen naartoe zijn gegaan tijdens onze 7-daagse vakantie.
Selectie:
- Sector Murzella :
Sac à Patates, 6a
De 6b en de 2 6c’s rechts van Nuit Bleue - Sector La Virgule :
5c en 6a+ in de overhang
Gozzi
Gesitueerd nabij Ajaccio, is het massief van Gozzi één van die pareltjes die het hart wat sneller doen slaan. Het is ten zeerste aan te raden om er in de vroege ochtend of de late namiddag naartoe te gaan aangezien de aanloop makkelijk 40 tot 50 minuten in beslag neemt voor 200-300 meter hoogteverschil. Wij deden dit rond 13u bij temperaturen tussen 28 en 30°C… We hebben het ons meer dan eens beklaagd dat we maar 3 liter water hadden meegenomen… Maar terug naar het klimmen ! Gozzi biedt een heel mooi pallet aan routes en de oriëntering van de rotsen laat toe om er de hele dag te klimmen. Richt je pijlen niet op la Grande Vire die « the place to be » is, je zou je het plezier ontzeggen om te klimmen in de sector Dos au Mur (20°C in volle zomer) of om Saga Corsica te overwinnen. En waarom niet een ommetje maken langs de Grandes Voies (Gauche, Couloir of zelfs Droite) waar je routes vindt tussen 7 en 9 lengtes met een gevarieerd niveau van 4+ tot 7a.
Selectie:
- Sector Saga Corsica
Vent du désert : 6a
Clair obscur : 6a+
Saga Corsica : 6c
Pianotolli
Boulderen in zijn puurste vorm. Pianotolli is niet opgetekend ! Nou ja, het dorpje wel, maar het boulderen is op de feeling. Trouwens, we zijn er op uitgekomen terwijl we een dame hielpen die de weg kwijt was. Ze zei ons « De stranden zijn hier helemaal niet mooi, er zijn heel veel grote rotsblokken ! ». Op die overduidelijke woorden ontdekten we zeer snel een sector aan de Middellandse Zee met een een beetje surrealistische ongerepte schoonheid. Echter, achtergebleven magnesiumsporen links en rechts geven definitief uitsluitsel : we zijn wel degelijk in Pianotolli. Zoals overal in Corsica, heerst hier de wrijving voor de voeten terwijl er voor de handen meestal mooie barsten zijn of Tafoni’s die zich pas laten ontdekken eenmaal je je handen er op legt. Dat is het, klimmen op zijn Corsicaans.
Corsica in de praktijk
Eerst en vooral, koop de topo « Falaises de Corse » die gewoonweg uitstekend is (hadden wij hem gehad van bij het begin van ons verblijf, dan zouden we bepaalde fouten niet gemaakt hebben). Vervolgens, Corsica is net als vele eilanden nogal duur. Voorzie dus een aangepast budget als je wil logeren in gîtes of bij inwoners. De Guide du Routard geeft een mooi overzicht van adressen waar je tegen een interessante prijs kan eten of slapen maar reserveer in het hoogseizoen zeker op voorhand. Vanaf begin juni tot eind september zit het propvol. Om te eindigen, in Corsica kan je klimmen op grote, ruwe graniet. Homeoplasmine troef voor de handen, kniën, enz.
Topo
Falaises de Corse, Thierry Souchard en Bertrand Maurin, Editions FFME, Juni 2006.
Online te koop voor 35 Euro.
Info : http://escalade.corse.topo.free.fr/
Flying Squirrel
* Tafonu :(mv. Tafoni) Een Tafone ontstaat door het verdwijnen van gesteente in een rots. Deze holte ontwikkelt zich doordat ze bovenaan groter wordt door verbrokkeling en het loskomen van fijne schilfers. Het zoute water en de wind die de verdamping versnellen blijken de essentiële motoren te zijn voor de “tafonisatie”. De kristallisatie van het zout en de verhoging van de volumes hiervan blijken voldoende om in sommige gevallen verbrokkeling ter veroorzaken. (Het gaat dus om de afwezigheid van rots in de rots).
Falaises de Corse, 2006.
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen
Inloggen
Registreren
artikelarchief
Foto's
Nieuws
Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?
Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.
Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?
Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm