Rotsklimmen >
Nieuws 
Eerste 8B boulder voor Jan de Smit in Hueco

Rotsklimmen Eerste 8B boulder voor Jan de Smit in Hueco

Drie maanden nadat hij zijn eerste 8A+ boulderde, kon Jan de Smit afgelopen zaterdag zijn niveau opnieuw opkrikken met Diabolique, 8B in Hueco, Texas. Diabolique is ondertussen Jan's 19de 8ste graad boulder dit jaar. Hopelijk sneuvelt nr.20 nog in 2010.


Jan de Smit goes West

Rotsklimmen Jan de Smit goes West

Na Zwitserland, Spanje en Frankrijk trok Jan de Smit naar het Westen om zijn trip verder te zetten. Van zodra hij geacclimatiseerd was, blokte hij opnieuw 8A (V11), Power of landjager in Hueco Tanks, Texas.


Klimmen in Ettringen onder de sneeuw

Rotsklimmen Klimmen in Ettringen onder de sneeuw

Het sneeuwt, maar dat had je waarschijnlijk al wel gemerkt. Ook in Duitsland sneeuwt het, dat hebben Siebe Vanhee en Florian Castagne aan de lijve mogen ondervinden. Dit weekend reden ze naar het Duitse Ettringen om te tradklimmen. In beelden!


Twee keer 8A en een video in Bleau voor Nico Mathieu

Rotsklimmen Twee keer 8A en een video in Bleau voor Nico Mathieu

Om een knappe klimfilm in elkaar te boksen, heb je niet noodzakelijk beelden van knalprestaties nodig. Nadat hij afgelopen weekend in Fontainebleau was met Raphaël Fernandez trakteerde Nico Mathieu zichzelf op twee nieuwe 8A boulders en een video!


Video van Micha Vanhoudt in El salto del angel, 8b+

Rotsklimmen Video van Micha Vanhoudt in El salto del angel, 8b+

El salto del angel is dan maar amper 15 meter lang, de route krijgt toch een stevige 8b+ als graad mee. Enkele maanden na zijn triomftocht in Spanje - hij klom er een twintigtal 8ste graadroutes - vond Micha Vanhoudt een knap stukje video in zijn bus.


Olivier Mignon back in full force in Cresciano

Rotsklimmen Olivier Mignon back in full force in Cresciano

He is ondertussen twee maanden geleden dat we nog eens iets hoorde van Olivier Mignon. Maar, na zijn indrukwekkende zomer - hij kon een tiental 8ste graad boulders klimmen - knalde hij dit weekend la Pelle, 8A, in Cresciano.


Nog beter dan (Zwitserse) chocolade, de trailer

Rotsklimmen Nog beter dan (Zwitserse) chocolade, de trailer

Er zijn redenen te over om van Zwitserland te houden; de bergen, de boulders, maar ook de chocolade. Na wat omzwervingen in het land van de Gruyère publiceert Haroun Souirji de trailer van zijn eerste langspeelklimfilm die in 2011 uitkomt.


Achtste graad blokkers in Albarracin

Rotsklimmen Achtste graad blokkers in Albarracin

Twee van onze Belgische 8ste graad boulderaars trokken vorige week naar het Spaanse Albarracin. Jan De Smit en Michel Walreat lukten erin om de 8ste graad te overwinnen. De eerste met 8A+, de tweede met een knappe 8A.


8b+ voor Jérôme Abraham in Kalymnos

Rotsklimmen 8b+ voor Jérôme Abraham in Kalymnos

Ondanks de toevloed aan toeristen blijft het Griekse eiland Kalymnos één van de populairste bestemmingen voor klimmers. Begin oktober trok een kleine groep Belgen die richting uit. Onder hen Jérôme Abraham die er een 8b+, O Draconian Devil, topte.


Zonnige zondag in Fontainebleau

Rotsklimmen Zonnige zondag in Fontainebleau

Er is weinig nodig om verliefd te worden op Fontainebleau. En de weinige keren dat de zon er schijnt kun je er aan verslaafd geraken. Een bewijs met beelden in een toffe video waarin we Nicolas Mathieu aan het werk kunnen zien in enkele goegekozen 7C's.


Eerste 8A+ boulder voor de Lizards

Rotsklimmen Eerste 8A+ boulder voor de Lizards

Jan Gorrebeeck en Jan de Smit, klimpartners sinds jaren, sloten de maand september af met trompetgeschal. Ze lukten erin elk op zich hun eerste 8A+ bloc te toppen. Voor de ene in Zuid Afrika, de andere in Zwitserland.


Nieuws uit Zuid-Afrika

Rotsklimmen Nieuws uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika sinds begin deze maand en op nog slechts enkele dagen van de terugkeer naar België laat Jan Gorrebeeck weten gebeten te zijn door een gemuteerde spin. Zo topte hij gisteren in de Rocklands Black Velvet, 8A.


Gezwinde start van de klimtrip voor Jan de Smit

Rotsklimmen Gezwinde start van de klimtrip voor Jan de Smit

Zoals elk jaar rijmt september voor Jan de Smit met de start van een lange reis. Een internationale trip van 6 maand staat op het programma van deze bezielde klimmer en compagnie. Tijdens zijn eerste stop in Magic Wood topte hij al twee 8A's.


Eerste 8A voor Jarno Weekers

Rotsklimmen Eerste 8A voor Jarno Weekers

Training loont. Jarno Weekers klom het afgelopen weekend zijn eerste 7C+'en en 8A in Magic Wood, Zwitserland. Terwijl zijn goede vrienden zich uitleefden op de Blok Challenge in Hoboken, topte hij Du côté de Seshuan en Never Ending Story Part II.


Clean-up day in Freyr zaterdag 18 september

Rotsklimmen Clean-up day in Freyr zaterdag 18 september

Freyr verdient het om ook op een andere manier in de belangstelling te komen. Nu zaterdag 18 september organiseert de club Climb.be er een Clean-Up day. Liefhebbers van het grootste massief van ons land worden verwacht vanaf 10u.


Siebe Vanhee doet zichzelf Roadside Prophet, 8b+, cadeau

Rotsklimmen Siebe Vanhee doet zichzelf Roadside Prophet, 8b+, cadeau

Op een week van het einde van zijn verblijf in het Westen lijkt Siebe Vanhee sterker dan ooit uit de hoek te komen. In het gezelschap van de crème de la crème der Amerikaanse klimmers, topte hij Roadside Prophet, 8b+ in Riffle.


Na de mist, de big walls

Rotsklimmen Na de mist, de big walls

Het nieuws dat ons vanuit Groenland bereikt is vers en ... nat. Al varend naar het meest zuidelijke punt van het eiland kwam het CAB-RCT ijsbergen, regenvlagen en uitzonderlijk dichte mist tegen. Maar, big walls uiteraard ook ...


Tweede 8B boulder voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Tweede 8B boulder voor Olivier Mignon

Afgelopen woensdag, tijdens een zoveelste trip naar Magic Wood, lukte onze Kampioen van België (Lead), Olivier Mignon, er in One Summer In Paradise, 8B, te toppen. Dit is een mooie bevestiging van de snelle herhaling van Dark Sarai een maand geleden.


Al een geslaagd 2010 voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Al een geslaagd 2010 voor Micha Vanhoudt

Micha Vanhoudt is een discrete klimmer die tevens duivels efficiënt is. Na zijn zomers verblijf in Rodellar heeft hij al meer dan veertig achtstegraadsroutes bij elkaar geklommen dit jaar, onder andere 8a+ à vue en twee 8b+'en onder de Spaanse zon.


1e 8c voor Mathilde Brumagne in Baltzola

Rotsklimmen 1e 8c voor Mathilde Brumagne in Baltzola

Oñati verleden jaar, Baltzola dit jaar. Mathilde Brumagne en Raphaël Fernandez vertoeven graag in Spaans Baskenland. Ze topten er beiden White Zombie, 8c. De eerste voor de jongedame, een tweede voor mijnheer.


Siebe Vanhee probeert Dreamcatcher in Squamish

Rotsklimmen Siebe Vanhee probeert Dreamcatcher in Squamish

Eind juni vertrok Siebe Vanhee voor een rondreis door Noord-Amerika. Hij begon zijn grote trek in Canada waar hij in Squamish zijn eerste trad-stapjes zetten. Tegelijkertijd waagde hij zich aan de befaamde Sharma-route Dreamcatcher.


Veel water, groen, en een Groenlands zwart gat

Rotsklimmen Veel water, groen, en een Groenlands zwart gat

Het CAB-RCT is ondertussen al veertig dagen op expeditie in Groenland. Al klimmend vanop hun drijvend basecamp kwamen ze al een schitterende lijn van 850 m, een zwart gat, en heel wat water tegen in het noordelijke Groenland.


Jonge Belgen in Spaanse topvorm

Rotsklimmen Jonge Belgen in Spaanse topvorm

Net zoals vorig jaar laten Anak Verhoeven (13) en Loïc Timmermans (15) van zich horen uit Spanje. Anak klom in Sardenes haar derde 8a en Loïc mocht twee verse 8c's aan zijn palmares toevoegen in Rodellar.


8B blok in Magic Wood voor Olivier Mignon

Rotsklimmen 8B blok in Magic Wood voor Olivier Mignon

Nicolas Mathieu voorspelde het voorbije week: Olivier Mignon zal binnenkort zijn eerste 8B blok klimmen. Zo gezegd, zo gedaan. Vrijdag klom hij Dark Sakai in Magic Wood. Massief waar men constateert ongehoord gedrag van sommige klimmers.


8b+ en 8b voor Sébastien en Eric Berthe

Rotsklimmen 8b+ en 8b voor Sébastien en Eric Berthe

Al op zijn 16de verzameld Sébastien Berthe de routes in de 8ste graad. In Rodellar heeft hij ééntje toegevoegd van het niveau dat hij nog nooit had bereikt: Geminis, 8b+. Zijn vader zit ook niet op zijn lauweren te rusten met Hasta la vista gringo, 8b.


Magische zondag voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Magische zondag voor Olivier Mignon

Olivier Mignon, Belgisch Kampioen Difficulty 2010, is ook een expert in boulderen. Afgelopen zondag in Magic Wood werkte hij Voigas, 8A+, in minder dan een uur tijd af. Dezelfde dag klom hij ook Octopussy, 8A, een populaire route bij Belgen.


20 Belgen en 2 keer 8b+ in Rodellar

Rotsklimmen 20 Belgen en 2 keer 8b+ in Rodellar

Net zoals vorig jaar, vormen de rotsen van Rodellar ook nu weer een toevluchtsoord voor de Belgische klimmers. Onder de 20 landgenoten die naar Spanje trokken, zitten ook Mathieu Pauwels en Loïc Timmermans die beiden Hulk, 8b+ wisten af te werken.


Rotsmassieven als zone Natura 2000

Rotsklimmen Rotsmassieven als zone Natura 2000

Recentelijk kon je hier lezen dat er grote plannen op stapel staan om de biodiversiteit van de massieven te beschermen. Een grote affiche moet de samenwerking tussen de CAB, het SPW en de cel Natura 2000 nog eens extra in de verf zetten.


Nieuwe 8A bloc voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Nieuwe 8A bloc voor Olivier Mignon

Ondanks de regen trok Olivier Mignon toch voor een driedaagse naar het Zwitserse Magic Wood. Tussen de regenbuien door mocht hij een verse 8A bloc aan zijn palmares toevoegen: Nothing Change.


Kevin Lopata klimt Carabistouille, 8b+

Rotsklimmen Kevin Lopata klimt Carabistouille, 8b+

Na een episch gevecht tegen de weergoden en een maand lang strijd leveren tegen natte en vettige grepen lukte het de Fransman Kevin Lopata afgelopen woensdag eindelijk om Carabistouille, 8b+ in Freyr te toppen.


Muriel Sarkany klimt Trio Ternura 8b+

Rotsklimmen Muriel Sarkany klimt Trio Ternura 8b+

Momenteel trekt Muriel Sarkany door Europa om zich voor te bereiden op het vervolg van het competieseizoen. In Santa Linya klom ze bovendien Trio Ternura, 8b+. Door de hitte werden haar andere projecten even in cold storage geplaatst ?


Herbehaking Calvaire in Bomal op 4 en 5 juni

Rotsklimmen Herbehaking Calvaire in Bomal op 4 en 5 juni

In samenwerking met de klimcommisie van de UBS, gaat Patrice Dumoulin meerdere routes in de Calvaire in Bomal herbehaken op 4 en 5 juni omdat een aantal relais en ankerpunten danig verouderd zijn. Het massief zal dan niet toegankelijk zijn.


Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

Rotsklimmen Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

De werken uitgevoerd in april op de top van de Jonction te Beez volgen de lijn van de vooropgestelde doelen van Natura 2000: de biodiversiteit van de niet-beklimbare zones optimaliseren en dit opdat de klimbare delen toegankelijk blijven voor onze sport.


Werkdagen KBF-massieven

Rotsklimmen Werkdagen KBF-massieven

Als manager van verscheidene massieven doet de Klim- en Bergsportfederatie beroep op vrijwilligers voor een grote opkuis van haar massieven. Ook de NKBV wil hiertoe bijdragen, en doet haar best om hiervoor vrijwilligers te mobiliseren.


Vallende stenen gesignaleerd in Awirs

Rotsklimmen Vallende stenen gesignaleerd in Awirs

Voorlopig is het raadzaam de sectoren Dalles superposées en Grand Chaos te vermijden omwille van vallende stenen. De potentieel gevaarlijke zones zijn dan ook tijdelijk niet toegankelijk voor het klimmen, zo besliste de Club Alpin Belge.


Jan De Smit in Neverland, 8A bloc

Rotsklimmen Jan De Smit in Neverland, 8A bloc

De Belgische 8ste graadblokkers laten dit jaar van zich horen. Bij hen moeten we ook Jan De Smit rekenen die afgelopen zaterdag met Neverland 8a in Bleau een verse 8A aan zijn palmares kon toevoegen. Bekijk ook de video van Nicolas Mathieu in de route.


Waarom klimmen in Bleau? Een videohandleiding ...

Rotsklimmen Waarom klimmen in Bleau? Een videohandleiding ...

"La forêt est beautiful." De redenen om in Fontainebleau te klimmen zijn simpel, en veel hoeft daar niet over uitgeweid te worden. De laatste film van Haroun Souriji laat er 2 achtstegraders over aan het woord: Olivier Mignon en Neil Hart.


Bepaalde sectoren Freyr tijdelijk verboden wegens broedseizoen

Rotsklimmen Bepaalde sectoren Freyr tijdelijk verboden wegens broedseizoen

Zoals elk jaar, trekken de valken ook dit jaar naar Freyr om er in alle rust en stilte te broeden. Daarom wordt het linkerdeel van de Al'legne en van de Louis-Phillipe tijdelijk afgesloten voor het klimmen. Bedankt om het verbod te respecteren.


Didier Mottart topt in Siurana zijn eerste 8c

Rotsklimmen Didier Mottart topt in Siurana zijn eerste 8c

Na Belgisch Kampioen Junior in 1996, Belgisch Kampioen Boulder in 2006, coach en achtstegraadsboulderaar te zijn is Didier Mottart nu ook toegetreden tot het selecte clubje Belgen dat 8c op rots getopt heeft. Afgelopen zaterdag topte hij 2x30 in Siurana.


8c voor Loïc Timmermans in Cuenca

Rotsklimmen 8c voor Loïc Timmermans in Cuenca

Net als Anak Verhoeven, was Loïc Timmermans de grote winnaar van de wintercompetitie. In volle actie in het Spaanse Cuenca afgelopen week, klom hij niet alleen 8a+ à vue, maar ook zijn eerste 8c waarmee hij weer een Belgisch record breekt.


Tweede 8a voor Anak Verhoeven in St Léger

Rotsklimmen Tweede 8a voor Anak Verhoeven in St Léger

Na een wedstrijdseizoen met alleen maar overwinningen, lukte Anak Verhoeven er afgelopen week in om met Spit Bouse - een klassieker in het massief - in St Léger haar tweede 8a op rots op haar naam te schrijven.


Eerste Belgische 8B bloc voor Mike Lecomte

Rotsklimmen Eerste Belgische 8B bloc voor Mike Lecomte

Sinds Patagonia in 2007 heeft Mike Lecomte niet stilgezeten. In 2008 klom hij zijn eerste 8c op rots in Vercorin en nu heeft hij net de eerste Belgische 8B bloc met Touch by the Devil in Vernayaz op zijn naam mogen schrijven!


Sending time voor Jan Gorrebeeck in Bleau

Rotsklimmen Sending time voor Jan Gorrebeeck in Bleau

Het is niet omdat Jan Gorrebeeck al reeds de gezegende leeftijd van 38 jaar bereikt heeft, dat hij het klimmen zou laten. Na enkele wintermaanden trainen in City Lizard klom hij woensdag zijn derde 8A blok van het jaar met De Vita Beata in Fontainebleau.


Chloé Graftiaux covergirl topo Hampi

Rotsklimmen Chloé Graftiaux covergirl topo Hampi

De liefhebbers van klimmen in India zullen blij zijn te horen dat er een topo voor Hampi en Badami is verschenen. Routes die nog nooit beschreven waren, staan duidelijk in de topo Reachingout met op de cover Chloé Graftiaux.


Eerste 8b+ voor Mathieu Pauwels

Rotsklimmen Eerste 8b+ voor Mathieu Pauwels

Belgisch Kampioen bij de Junioren Mathieu Pauwels heeft ook een vreselijke en onstilbare honger naar rotsklimmen. Aflgelopen week op vakantie in Spanje wist hij in Margalef met Darwin Dixit zijn eerste 8b+ op rots te klimmen.


Olivier Favresse herhaalt L'eau de Lune, 8b+ à Freyr

Rotsklimmen Olivier Favresse herhaalt L'eau de Lune, 8b+ à Freyr

Enkele maanden na zijn broer Nicolas, lukte Olivier Favresse erin om L?eau de lune, 8b+ in Freyr te herhalen. Dankzij de schitterende condities van het afgelopen weekend lukte hij erin om de route in een twaafltal pogingen af te werken.


Non-climbing zone in Beez

Rotsklimmen Non-climbing zone in Beez

Het gaat niet om een aprilvis, maar om een richtlijn gegeven vanuit de Club Alpin Belge na overleg met het DNF en de cel Natura 2000. Vanaf heden is het bovenste plateau van de Jonction een no go zone om er de biodiversiteit niet te verstoren.


Rochers de Marche-les-dames verboden voor het klimmen

Rotsklimmen Rochers de Marche-les-dames verboden voor het klimmen

Nadat de Rocher du Vignoble en de Rochers de la Vierge in januari gesloten werden, houdt het Waals Gewest vast aan haar streng milieubeleid. Ten gevolge van een ontbrekende milieuvergunning worden nu ook Les Rochers de Beez gesloten.


Jan de Smit klimt la Puce, 8A in Bleau

Rotsklimmen Jan de Smit klimt la Puce, 8A in Bleau

Wat er zo bijzonder aan boulderen is, is dat het verschil in één enkele beweging kan zitten. Dit is zeker zo voor La Puce, 8A, in Bleau die Jan de Smit eerder deze week wist te toppen. Met La Puce klimt hij zijn derde 8A bloc in een maand tijd!


Nicolas Farcy, terug na 3 maanden verplichte rust

Rotsklimmen Nicolas Farcy, terug na 3 maanden verplichte rust

Nicolas Farcy keert stilaan weer terug op zijn beste niveau, na zijn blessure aan de rechterknie van op het Belgisch Kampioenschap Boulder. Afgelopen woensdag topte hij Petite Arvine, een 8A in de Valais suisse.


Opnieuw 8A in Bleau voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Opnieuw 8A in Bleau voor Nicolas Mathieu

Bleau is het paradijs voor blokadepten en dankzij het schitterende weer is het nu de plaats om je van je beste, en sterkste, kant te laten zien. Afgelopen donderdag lukte Nicolas Mathieu erin om met Neverland zijn derde 8A van het jaar te blokken.


8A traversée voor Magali Hayen

Rotsklimmen 8A traversée voor Magali Hayen

Ongelooflijk, maar het zat er aan te komen. De laatste maanden ging Magali Hayen met rasse schreden vooruit. Afgelopen donderdag klom ze haar eerst 8A - Les Gros Knee Bars en aller-retour - in Fontainebleau. Een zeer sterke prestatie!


Trip report: Chloé Graftiaux in Thailand

Rotsklimmen Trip report: Chloé Graftiaux in Thailand

Als je twee weken langs moet zoeken naar een beetje schaduw, dan vergeet je al snel hoe koud het hier is. In Thailand wist Chloé Graftiaux ondanks de hitte toch een aantal knappe prestaties neer te zetten. Meer in het trip report op haar site.


Jan de Smit bouldert Middle Way in Hampi

Rotsklimmen Jan de Smit bouldert Middle Way in Hampi

Een maand nadat Nicolas Mathieu en Olivier Mignon terugkeerden uit Hampi, laat Jan de Smit weten dat hij terug in superform is en dat hij niet langer geplaagd wordt door een schouderblessure. Om dat kracht bij te zetten knalde hij Middle Way, 8A.


Loïc Timmermans topt een 8b op 14 jaar, een nieuw record

Rotsklimmen Loïc Timmermans topt een 8b op 14 jaar, een nieuw record

Sinds een tiental dagen is Loïc Timmermans de jongste Belg die ooit een 8b op rots geklommen heeft. Op zijn 14 jaar slaagt hij er in Maëva te Seynes in de Franse Gard te toppen.


Van ijzige koude naar heet zand voor Chloé Graftiaux

Rotsklimmen Van ijzige koude naar heet zand voor Chloé Graftiaux

Het kostte Chloé Graftiaux enige moeite om de overgang van de koude van ijsklimcompetities naar de warmte van Thaïse klimspots met zand aan 35°C te maken. Sinds 8 dagen in Tonsai lukte ze er toch reeds in vier 8a+'en evenals een 8b te toppen.


8A voor Olivier Mignon en Jan De Smit in Hampi

Rotsklimmen 8A voor Olivier Mignon en Jan De Smit in Hampi

De wonderkinderen van het Belgische boulderen, Olivier Mignon en Nicolas Mathieu liepen in de grote boulderspeeltuin Hampi Jan De Smit tegen het lijf. Na de twee 8A's van Nicolas vorige week, konden de twee anderen niet op zich laten wachten.


8A bloc voor Nicolas Mathieu in Hampi

Rotsklimmen 8A bloc voor Nicolas Mathieu in Hampi

Nicolas Mathieu en Olivier Mignon lijken de schoolbanken achter zich te laten om de roep van het avontuur te volgen. Afgelopen donderdag vertrokken ze naar dat stukje paradijs dat Hampi heet. Nicolas Mathieu klom er meteen Middle Way, 8A.


Rochers du Vignoble et Rochers de la Vierge off-limits voor klimmers

Rotsklimmen Rochers du Vignoble et Rochers de la Vierge off-limits voor klimmers

In Wallonië lachen ze er blijkbaar niet mee. Omdat er geen milieuvergunning afgeleverd is voor le Rocher du Vignoble in Sy/Hamoir en voor les Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour wordt klimmen er tijdelijk helemaal verboden.


8 maand en half big walls op het Amerikaanse continent

Rotsklimmen 8 maand en half big walls op het Amerikaanse continent

Olek Kazimirowski en Nico Andry zijn niet aan hun eerste proefstuk toe. De twee klimmers van Louvain-la-Neuve vertrekken op 20 januari voor een reis van 8 en half maand big walls over heel het Amerikaanse continent. Van zuid naar noord.