Rotsklimmen >
Nieuws 
Orpierre op video

Rotsklimmen Orpierre op video

Van 29 oktober tot 2 november trok een jonge Belgische bende goedgeluimde klimmers naar Orpierre voor enkele gezellige klimdagen. Kwestie van te profiteren van de zon zolang die nog aanwezig was. Zie hier een mooi gemonteerde video als resultaat.


De nieuwe topo van Yvoir vanaf nu beschikbaar

Rotsklimmen De nieuwe topo van Yvoir vanaf nu beschikbaar

De topo van Yvoir, editie 2008, was volledig uitverkocht. Enkele kleine aanpassingen en updates maken de nieuwe editie, 2011, vollediger. De topo kan je online op de KBF-website aankopen als in de betere bergsportzaken en boekhandels.


Het Zillertal in Oostenrijk, ook om te boulderen

Rotsklimmen Het Zillertal in Oostenrijk, ook om te boulderen

Het is nog niet al te lang dat het Zillertal gekend is onder de klimmers. Nog maar enkele jaren geleden werden er de eerste klimgebieden ontdekt. Vandaag is het aan het boulderen om zich in deze regio te ontwikkelen. Een video van Nicolas Mathieu.


Eerste 8A boulder voor Lowie Lamberechts in Albarracin

Rotsklimmen Eerste 8A boulder voor Lowie Lamberechts in Albarracin

Ze zeggen soms: 'We reizen om te leren'. En normaal geldt dat ook tijdens een Erasmus-jaar. Lowie Lamberechts denkt er echter het zijne van, en geniet tijdens zijn jaartje Barcelona meer van de rotsen dan van de auditoria. Resultaat, 8A in Albarracin.


Boulderen in Ticino

Rotsklimmen Boulderen in Ticino

Aaaahh, de Alpen... Een speelterrein met onbeperkte sportmogelijkheden. Als je graag je wandelschoenen afwisselt met je klimschoentjes, vergeet dan zeker niet om eens af te zakken naar Ticino. Nicolas Mathieu kwam er met een video terug.


Atrésie 8A voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Atrésie 8A voor Nicolas Mathieu

Dit weekend bleek een topweekend voor Nicolas Mathieu. Zaterdag en zondag trok hij met een aantal kameraden naar het sprookjesbos van Fontainebleau. Onder steeds beter wordende condities topte hij Atrésie, 8A.


Klimverbod Beez op 11 en 19 november

Rotsklimmen Klimverbod Beez op 11 en 19 november

De Club Alpin Belge laat weten op zijn site dat het massief van Beez te Marche-les-dames ontoegankelijk is op vrijdag 11 en zaterdag 19 november omwille van het jachtseizoen. De eerste dag gedeeltelijk, de tweede volledig.


Jonge expats in bloedvorm

Rotsklimmen Jonge expats in bloedvorm

Vers verhuisd naar het zuiden van Frankrijk hebben Anne-Lynn Vantomme en Raphaël Kergen na een zwaar werkjaar de trainingen op rotsen hernomen en dat zie je aan de realisaties. Zij topt een nieuwe 8a terwijl hij zich een 8b+ cadeau doet.


Olivier Mignon schiet met scherp in Chironico en Cresciano

Rotsklimmen Olivier Mignon schiet met scherp in Chironico en Cresciano

Ondanks of dankzij een lichte blessure aan de arm, blijft Olivier Mignon de knappe prestaties in de achtste graad opstapelen. Zijn trip van afgelopen week in Chironico is daar het perfecte voorbeeld van met een heel scala 8ste graad boulders.


Simon Lorenzi topt John Bee 8a

Rotsklimmen Simon Lorenzi topt John Bee 8a

Traction Universelle maakte in de jaren '90 Claude Lorenzi tot een beroemdheid. Vandaag is het zijn zoon Simon die voor de aflossing zorgt. Slechts 14 jaar oud, topte dit jonge lid van het Belgisch jeugdteam verleden week John Bee delight watch in Freyr.


Nicolas Farcy, een blij weerzien met de 8ste bouldergraad

Rotsklimmen Nicolas Farcy, een blij weerzien met de 8ste bouldergraad

Nicolas Farcy is al twee jaar op de sukkel met zijn knie. Twee jaar miserie, waarin hij ondanks zijn blessure toch een redelijk niveau behield. Vorig weekend ging hij even de benen strekken in Fontainebleau. Resultaat: Bérésina-Carnage assis, 8A.


Video van Jan de Smit in Octopussy, 8A

Rotsklimmen Video van Jan de Smit in Octopussy, 8A

3 trainingsmaanden in zaal gevolgd door 3 weken Magic Wood. Het is zo dat Jan de Smit zich voorbereid op de wintermaanden in het teken van het boulderen. Maar we spreken al niet meer van voorbereiding want hij topte reeds Octopussy, 8A. Zie hier de video.


Sean Villanueva en Nicolas Favresse herhalen Salathé Wall

Rotsklimmen Sean Villanueva en Nicolas Favresse herhalen Salathé Wall

De prestatie dateert reeds van begin oktober maar verdient zeker extra aandacht. Sean Villanueva en Nicolas Favresse herhaalden beide de Salathé Wall in Yosemite, de hardste lijn van El Capitan, 35 lengtes tellend en 8a max.


Video van Nicolas Favresse en Adam Pulstenik in Orbayu

Rotsklimmen Video van Nicolas Favresse en Adam Pulstenik in Orbayu

Midden augustus meldden we u de eerste herhaling van Orbayu door Nicolas Favresse en Adam Pulstenik. Zie hier de video van de zwaarste big wall ter wereld, volgens de openers Pou. Eerder 8b+/c volgens Nico.


Micha Vanhoudt topt Hulk Extension 8c+

Rotsklimmen Micha Vanhoudt topt Hulk Extension 8c+

Na zichzelf een korte pauze te hebben gegund in augustus en september schoot Micha Vanhoudt de laatste weken weer in gang. Zijn herstart bleef niet lang zonder resultaat met Hulk Extension, een oud 8c+ project in Rodellar, als klap op de vuurpijl.


Derde 8c dit jaar voor Muriel Sarkany

Rotsklimmen Derde 8c dit jaar voor Muriel Sarkany

Terwijl haar vroegere concurrentes de borst nat maakten in Puurs, leeft Muriel Sarkany zich verder uit in Nice. Afgelopen vrijdag lukte ze erin haar derde 8c van dit jaar, Last Soul Sacrifce, aan haar rijke palmares toe te voegen.


Onderhoudsdagen aan de Belgische rotsen

Rotsklimmen Onderhoudsdagen aan de Belgische rotsen

Noteer zeker volgende dagen. De Club Alpin Belge organiseert verscheidene onderhoudsdagen aan de rotsen deze winter. Die dagen zijn de respectievelijke massieven slechts gedeeltelijk toegankelijk, tenzij om te helpen.


Joris Aerts topte Rainbow Rocket

Rotsklimmen Joris Aerts topte Rainbow Rocket

Joris Aerts had een dertigtal pogingen nodig om Rainbow Rocket te toppen. Deze 8A boulder in de sector Franchard te Fontainebleau is gekend voor zijn zeer spectaculaire trekjes. Enkele foto's en een verslag van zijn realisatie in de maand juli.


Magic Wood, Zillertal. Boulderen in zomerse koelte?

Rotsklimmen Magic Wood, Zillertal. Boulderen in zomerse koelte?

Als je in alle frisheid wil boulderen wordt vaak naar Zwitserland getrokken en toch bestaan er alternatieven die niet ver daar vandaan in Oostenrijk voor het grijpen liggen. Nicolas Mathieu laat ons watertanden met deze trailer van een video in productie.


Muriel Sarkany topt Qoussai les maux de la fin, 8c

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt Qoussai les maux de la fin, 8c

Muriel Sarkany gaat verder op haar elan. Gisteren lukte ze er in Qoussai les maux de la fin, 8c, te toppen.


Olivier Mignon eigent zich een tweede 8B+ toe in Magic Wood

Rotsklimmen Olivier Mignon eigent zich een tweede 8B+ toe in Magic Wood

Olivier Mignon rijmt met Magic Wood. Het Zwitserse massief beantwoord exact aan zijn klimstijl en dat bewees hij weer maar eens deze zaterdag met het toppen van de integrale versie van Never Ending Story, een zeer lang boulderprobleem 8B+ gekwoteerd!


Muriel Sarakany topt Hot Chili X, 8c!

Rotsklimmen Muriel Sarakany topt Hot Chili X, 8c!

Muriel Sarkany maakte van de Gorges du Loup haar zomermassief 2011. Na er de laatste weken twee 8b+'en afgewerkt te hebben lukte ze er afgelopen zondag in Hot Chili X, 8c, te toppen!


Via ferrata op de rochers des Grand Malades deze woensdag

Rotsklimmen Via ferrata op de rochers des Grand Malades deze woensdag

De tweede dag van de Open Climb 2011 staat geprogrammeerd deze woensdag 31 augustus op de rochers des Grands Malades te Namen. Voor de gelegenheid is het via ferrata parcours toegankelijk voor allen.


Hibernatus gauche 8A boulder voor Igor Depoorter

Rotsklimmen Hibernatus gauche 8A boulder voor Igor Depoorter

Igor Depoorter bevestigde zijn goede form afgelopen vrijdag. Zes maanden nadat hij zijn eerste 8A in Bleau klom, topte de Hasseltse klimmer Hibernatus gauche in sector Dame Jouanne, een boulder die niet onbekend is bij de boulderende Belgen.


Einde Noord-Amerikaanse trip voor Siebe Vanhee

Rotsklimmen Einde Noord-Amerikaanse trip voor Siebe Vanhee

De maanden vlogen voorbij, en Siebe Vanhee zet een punt achter zijn 7 maanden durende reis door de VS en Canada; een ervaring die hij elke jongeling met zin voor avontuur ten stelligste aanraadt. Lees zeker zijn laatste blogpost.


Nicolas Favresse en Adam Pustelnik herhalen Orbayu 8c+/9a

Rotsklimmen Nicolas Favresse en Adam Pustelnik herhalen Orbayu 8c+/9a

We weten dat ze ergens in de Picos de Europa in Spanje uithangen, maar wat ze nu net aan het klimmen waren bleef tot nu een groot geheim. Tot nu, want Nicolas Favresse en Adam Pustelnik, herhaalden Orbayu 8c+/9a. De hardste big wall, zo men zegt.


Weer een 8b+ voor Muriel Sarkany in Nice

Rotsklimmen Weer een 8b+ voor Muriel Sarkany in Nice

Twee dagen na het vieren van haar 37 jaar deed Muriel Sarkany zich afgelopen zondag weer een 8b+ cadeau in de Gorges du Loup. Ondanks de slechte condities in de regio van Nice moest Hot Chili Beans Volacano er aan geloven.


Beperkingen klimmen in Freyr op zaterdag 27 augustus

Rotsklimmen Beperkingen klimmen in Freyr op zaterdag 27 augustus

De Open Climb georganiseerd door de Club Alpin Belge op zaterdag 27 augustus heeft tot gevolg dat meerdere routes en delen van sectoren in Freyr niet toegankelijk zullen zijn voor het klimmen. Het massief zelf is echter niet gesloten voor klimmers.


Sébastien Berthe knalt Carabistouille 8b+ in de regen

Rotsklimmen Sébastien Berthe knalt Carabistouille 8b+ in de regen

Hoewel er een groot aantal klimmers naar het buitenland trekt tijdens de zomervakantie, blijven anderen, zoals Sébastien Berthe, thuis om het wispelturige Belgische weer te tarten. En met succes. Donderdag herhaalde hij Carabistouille, 8b+, in Freyr.


Nieuwe 7c+ trad voor Siebe Vanhee

Rotsklimmen Nieuwe 7c+ trad voor Siebe Vanhee

Aan zijn meest recente blogposts te zien, gaat het Siebe Vanhee voor de wind. Zijn laatste prestatie is Zombie Roof, een serieus dak in 7c+ dat hij in zijn vierde poging - het plaatsen van het materiaal incluis - wist te toppen.


Muriel Sarkany topt Soul Sacrifice 8b+

Rotsklimmen Muriel Sarkany topt Soul Sacrifice 8b+

Gebruik makend van de uitzonderlijk goede condities voor de tijd van het jaar, lukte Muriel Sarkany er afgelopen maandag in Soul Sacrifice 8b+ in de Gorges du Loup te toppen. Met dank aan de ideale temperaturen en een zacht windje.


Anak Verhoeven viert haar 15de verjaardag met 8b+

Rotsklimmen Anak Verhoeven viert haar 15de verjaardag met 8b+

Een beter verjaardagscadeau bestaat niet. Dat moet ook Anak Verhoeven gedacht hebben toen ze net op haar 15de verjaardag Philippe Cuisinière, 8b/+, in Rodellar topte. Dit succes bevestigde ze meteen met Geminis, een volwaardige 8b+.


Loïc Timmermans topt Cosi fan Tutte 8c+

Rotsklimmen Loïc Timmermans topt Cosi fan Tutte 8c+

Iets langer dan een jaar na zijn eerste 8c in Cuenca slaagt Loïc Timmermans (16) erin Cosi fan Tutte in Rodellar, Spanje, te toppen. Deze prachtige, overhangende lijn van meer dan 50m is zijn eerste 8c+.


Micha Vanhoudt herhaalt als eerste Blut und Honig 8c+

Rotsklimmen Micha Vanhoudt herhaalt als eerste Blut und Honig 8c+

En weer een kaap genomen voor Micha Vanhoudt. Met Blut und Honig stijgt hij een laatste stap op weg naar het ultimum. De route van 45m werd geopend door Bernard Fiedler in 2008. Micha realiseert de eerste herhaling en stelt een 8c+-kwotatie voor.


Céline Cuypers (12) topt El Delfin 7c+

Rotsklimmen Céline Cuypers (12) topt El Delfin 7c+

Céline Cuypers, 12 jaar oud, topte maandag in Rodellar El Delfin, 7c+. Het volgende cijfer zal waarschijnlijk rap volgen. Céline toont hiermee dat ze ook op rots het hoge niveau haalt dat ze op nationale en internationale wedstrijden etaleert.


8b+ in de Gorges du Loup voor Jérôme De Boeck

Rotsklimmen 8b+ in de Gorges du Loup voor Jérôme De Boeck

Na twee jaar vol tegenslagen lijken de problemen achter de rug voor Jérôme De Boeck. Afgelopen zaterdag overschreed hij opnieuw de 8b+-grens met Bourrin Colin in zijn thuismassief, de Gorges du Loup.


Nicolas Favresse in form

Rotsklimmen Nicolas Favresse in form

Grootverbruiker van big walls Nicolas Favresse laat het niet na ook op de sportklimrotsen te presteren. Op reis doorheen Europa de laatste weken wist hij al enkele prestaties te leveren die doen uitschijnen dat de vorm terug komt: 8c en 8b à vue in Céüse.


Nieuwe topo van Marche-les-dames

Rotsklimmen Nieuwe topo van Marche-les-dames

De topo van Marche-les-dames is afgewerkt. Deze nieuwe topo is een samenwerking geweest tussen het Trainingscentrum voor Commando's en de Klim- en Bergsportfederatie. Hij telt 77 pagina's, in kleurendruk en twee talen.


8A traversée door Michel Walraet

Rotsklimmen 8A traversée door Michel Walraet

We kennen ondertussen de doorzettingsvermogen van Michel Walraet, en hij heeft het nogmaals bewezen door in Fontainebleau de traversée Gros Knée-Bars en aller-retour (8A) te klimmen. Dit gebeurde afgelopen maandag.


Jonge Duitser valt Belgische rotsen aan

Rotsklimmen Jonge Duitser valt Belgische rotsen aan

De jonge Philipp Peters, 16 jaar, leeft zich al enkele maanden uit op de Belgische rotsen. Voor het jonge geweld uit Aken is het maar een kleine moeite om af te zakken naar Bomal of Freyr. Afgelopen zaterdag in Bomal topte hij twee keer 8a.


Vijfde 8c in 2011 voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Vijfde 8c in 2011 voor Micha Vanhoudt

Lang moeten we niet wachten op de updates van het palmares van Micha Vanhoudt. Drie weken nadat hij El quiebraley in Rodellar knalde, moest ook in hometown Höllental in Oostenrijk een 8c - Jenseits des Lustprinzips - sneuvelen.


Nieuwe topo Pont à Lesse

Rotsklimmen Nieuwe topo Pont à Lesse

Even genoeg van Freyr en haar hordes klimmers? Misschien kan je dan eens naar Pont à Lesse trekken. Je vindt er een aantal knappe rotsen waar je een dagje rustig kan gaan klimmen. De KBF zorgde voor een nieuwe topo.


Mythische beklimmingen voor Siebe Vanhee en Florian Castagne in Yosemite

Rotsklimmen Mythische beklimmingen voor Siebe Vanhee en Florian Castagne in Yosemite

Naast traditioneel klimmen is Yosemite ook de plaats waar tientallen mythische routes verzameld liggen.Siebe Vanhee en Florian Castagne mochten er Astroman en Separate Reality aan hun palmares toevoegen. Met video van deze laatste.


Eerste 8B+ boulder voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Eerste 8B+ boulder voor Olivier Mignon

Het is tegelijkertijd zijn eerste 8B+ en de eerste boulder van dit niveau ooit getopt door een Belg. Olivier Mignon topte gisteren New Base Line in zijn voorkeursmassief Magic Wood in Zwitserland. Van wereldniveau!


Carrière Jaminon in Pepinster opnieuw open ... onder voorwaarden

Rotsklimmen Carrière Jaminon in Pepinster opnieuw open ... onder voorwaarden

Klimmen op de Carrière Jaminon in Pepinster werd onlangs weer toegestaan door de gemeente op de strenge voorwaarde dat er niet geklommen wordt op de zones die onstabiel verklaard werden. Laat ons deze CAB-richtlijn dan ook respecteren.


Siebe Vanhee op weg naar Yosemite

Rotsklimmen Siebe Vanhee op weg naar Yosemite

Siebe Vanhee ontdekt de Verenigde Staten ten gronde. Dit impliceert niet alleen een aantal klimmassieven maar ook de overstap naar het tradklimmen. Alvorens naar Yosemite te trekken deed hij zich een klassieker van het genre cadeau: Air Swedin.


Olivier Coenen topt Esperanza, 8b+

Rotsklimmen Olivier Coenen topt Esperanza, 8b+

Een langdurig project afgewerkt door Olivier Coenen, Esperanza, 8b+. Het gaat om één van de minst herhaalde routes van de Al'lègne in Freyr. Hoogstwaarschijnlijk alleen al omwille van zijn niveau, 8b+, maar zeker ook omwille van de afwezigheid van grepen.


Raki on the rocks

Rotsklimmen Raki on the rocks

Een kleine maand terug zagen we Klaas Willems reeds in een video waarin hij vertelde over klimmen met mucovisidose, een voorsmaakje voor de full version, Raki on The Rocks. Sinds kort online te vinden.


Vogels op onze rotsen

Rotsklimmen Vogels op onze rotsen

De gebruikers van Belclimb melden de aanwezigheid van vogels op onze rotsen. Elk jaar opnieuw moet je daar voor uitkijken tijdens deze periode. Het gaat om Marche-les-dames en Freyr.


Michel Walraet topt  8A+ boulder in Tsjechië

Rotsklimmen Michel Walraet topt 8A+ boulder in Tsjechië

Michel Walraet is niet aan zijn proefstuk toe als klimmer en avonturier. Vorige week trok hij naar het internationale Padání-treffen in Tsjechië. Michel knalde er zijn eerste 8A+ boulder, Hadimrdka.


8c voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen 8c voor Micha Vanhoudt

Oostenrijk is niet België. Er zijn meer bergen, meer rotsen, meer boulders, kortom een beetje meer van alles. Reden genoeg voor Micha Vanhoudt om te verhuizen. En terecht; hij mocht zijn derde 8c op zijn conto schrijven.


Nieuwe video over boulderen in Zwitserland

Rotsklimmen Nieuwe video over boulderen in Zwitserland

Een tweetal weken terug meldden we een vruchtbaar verblijf van enkele van onze beste Belgische boulderaars in Zwitserland. Ritme en mooie beelden op het programma in deze nieuwe video.


8A+ boulder voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen 8A+ boulder voor Micha Vanhoudt

Gekend als een toegewijd lengteklimmer legde Micha Vanhoudt zich sinds kort in Oostenrijk meer toe op het boulderen. Gisteren was met Mogadishu, 8A+, een grote dag.


Vertical Sailing Greenland, episodes 4 & 5

Rotsklimmen Vertical Sailing Greenland, episodes 4 & 5

Op de vooravond van de premiere van de film Vertical Sailing Greenland in Brussel kan je je honger stillen met de twee laatste filmgragmenten uit de expeditie van het CAB-RCT. Bekijk ook alvast de lijst met vertoningen.


8, 8 en 8 in Magic Wood en Brione in Zwitserland

Rotsklimmen 8, 8 en 8 in Magic Wood en Brione in Zwitserland

Enkele van onze boulderspecialisten brachten hun Paasvakantie door in Magic Wood en Brione, Zwitserland. Olivier Mignon, Raphaël Fernandez en Nicolas Mathieu voegden elk op zich meerdere 8'en toe aan hun palmares.


Vierde 8c voor Loïc Timmermans in Kalymnos

Rotsklimmen Vierde 8c voor Loïc Timmermans in Kalymnos

Vandaag had Loïc Timmermans (16 jaar) in Kalymnos een absolute topdag. Zo topte hij van de vierde poging zijn vierde 8c, Fake Friends. Daarnaast sneuvelde ook zijn eerste 8b flash, Rendez with Platon.


Piolet d'or voor de CAB-RCT expeditie in Groenland!

Rotsklimmen Piolet d'or voor de CAB-RCT expeditie in Groenland!

Hoewel uitgenodigd voor de editie 2011 van de Piolet d'or prijsuitreiking, vielen de heren van het CAB-RCT volledig uit de lucht toen ze de 19de Piolet d'or in ontvangst mochten nemen samen met de Japanners Yasushi Okada en Katsutaka Yokoyama.


8b voor Anak Verhoeven!

Rotsklimmen 8b voor Anak Verhoeven!

Vandaag topte Anak Verhoeven in het zonnige Saint Léger du Ventoux haar eerste 8b, Abrège Nief. Na een geslaagd nationaal wedstrijdseizoen Lead loopt haar voorbereiding op de internationale wedstrijden alvast van een leien dakje.


Vertical Sailing Greenland, episodes 2 & 3

Rotsklimmen Vertical Sailing Greenland, episodes 2 & 3

Een maand na het uitbrengen van het eerste deel van Vertical Sailing, staan nu ook episodes 2 en 3 van de avonturen van het CAB-Rock Climbing Team in Groenland online. Na enkele dagen in volle zee schakelen de teamleden over naar het meer serieuze werk.


Video van Jan Gorrebeeck in Big Dragon

Rotsklimmen Video van Jan Gorrebeeck in Big Dragon

Een geslaagde beklimming lijkt steeds eenvoudiger op video. Twee weken topte Jan Gorrebeeck de 8A+ boulder Big Dragon in Fontainebleau. Jan zijn trainingen blijven dus vruchten afwerpen. De ervaring en de form komen met de jaren.


Injectie palmares Favresse en Villanueva in Patagonia

Rotsklimmen Injectie palmares Favresse en Villanueva in Patagonia

Drie maanden in Patagonia geven je al de tijd van de wereld om je palmares op te leuken. Naast de onsight beklimming van Fritz Roy via een variant van El Corazon, mogen Sean Villanueva en Nicolas Favresse nog een tiental 'firsts' toevoegen.


Big Dragon, 8A+ boulder voor Jan Gorrebeeck

Rotsklimmen Big Dragon, 8A+ boulder voor Jan Gorrebeeck

Mooi weer staat niet altijd garant voor even goede condities in Fontainebleau. Elke Bleausard zal je vertellen dat de grepen minder 'plakken' en dat de warmte de druk op de ketel zet. Zondag lukte Jan Gorrebeeck er evenwel in om Big Dragon 8A+ te toppen.


Nieuwe 8b+ voor Muriel Sarkany

Rotsklimmen Nieuwe 8b+ voor Muriel Sarkany

Ondertussen een week geleden lukte Muriel Sarkany erin een nieuwe 8b+ op haar conto te schrijven. Ze klom Le mur des Cyclopes, niet ver van haar toekomstige residentie bij Saint Léger du Ventoux.


In de Alsace houden boulder en lengtes gelijke tred ...

Rotsklimmen In de Alsace houden boulder en lengtes gelijke tred ...

De zandsteen van de Alsace staat bekend om zijn vreemdsoortige grepen. Naarmate de routes moeilijker worden, worden de bewegingen meer en meer die van een boulder. Dat mocht Raphaël Fernandez aan de lijve ondervinden afgelopen weekend.


Eerste 8A boulder voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Eerste 8A boulder voor Micha Vanhoudt

Micha Vanhoudt heeft zich al bewezen met een heel scala 8ste graadroutes op zijn conto, en zelfs twee maal 8c. De laatste dagen echter, legde hij zich toe op het boulderen en kon zijn eerste 8A boulder op zijn naam schrijven in Oostenrijk.


Groenland, deel 1

Rotsklimmen Groenland, deel 1

Deze keer geen in het oog springende trailer, noch een avant-première in alle grootsheid. Via de website van het merk Patagonia kan je de sage van het CAB-RCT in Groenland bekijken. Het eerste van 5 delen staat online.


Favresse en Villanueva knallen Fitz Roy volledig à vue

Rotsklimmen Favresse en Villanueva knallen Fitz Roy volledig à vue

Nicolas Favresse en Sean Villanueva lijken het naar hun zin te hebben in Patagonië. Bovendien leverden ze "de meest impressionante en inspireerde realisatie van het klimseizoen" volgens Pataclimb.com: Fitz Roy volledig à vue knallen!Respect!


Siebe Vanhee op de route 66

Rotsklimmen Siebe Vanhee op de route 66

Gezeten achter het stuur van een typische Amerikaanse Chevy van, en getooid met een Ray Ban zonnebril, scheurt Siebe Vanhee door het Oosten van de VS. En af en toe klimt hij nog wel eens met zijn kompaan Enzo Nahumury ...


Better Than Chocolate, de trailer

Rotsklimmen Better Than Chocolate, de trailer

Zes maanden zwaar labeur naderen hun einde. Gewapend met zijn camera filmde Haroun Souirji tientallen uren beeldmateriaal en het resultaat mag gezien worden: Better Than Chocolate zal de eerste Belgische film zijn gewijd aan het boulderen.


Albarracin, toplocatie, te benaderen met respect

Rotsklimmen Albarracin, toplocatie, te benaderen met respect

Het Spaanse massief Albarracin is een heus boulderparadijs dat de vergelijking met Fontainebleau en Magic Wood kan doorstaan. Olivier Mignon kon er begin februari een aantal 8ste graadsboulders toppen. Maar, roept ook om het massief te respecteren.


Jan de Smit trekt Dark Age, 8A boulder

Rotsklimmen Jan de Smit trekt Dark Age, 8A boulder

Ondanks het alleen achterblijven in Hueco stokt het niet bij Jan de Smit. Gisteren topthe hij Dark Age, 8A. In de video vallen zijn gecontroleerdheid op, evenals zijn aparte stijl in... het roze.


Sluiting Refuge Jean Duchesne

Rotsklimmen Sluiting Refuge Jean Duchesne

De Club Alpin Belge laat ons weten dat de Jean Duchesne refuge bij Freyr tijdelijk gesloten zal worden. Er zullen renovatiewerken uitgevoerd worden. De refuge werd in dienst genomen op 21 november 1959, en kan dus wel een likje verf gebruiken.


Tweede 8B boulder voor meest Belgische klimmer op de Azoren

Rotsklimmen Tweede 8B boulder voor meest Belgische klimmer op de Azoren

Hoewel hij al drie jaar gescheiden leeft van zijn familie in de Azoren, stopt Mike Lecomte niet met het trainen om zijn niveau steeds op te krikken. En dat levert resultaat op. Vorige week vrijdag klom hij 8B boulder in Vernayaz in het Zwitserse Valais.


Eerste 8A boulder voor Igor Depoorter

Rotsklimmen Eerste 8A boulder voor Igor Depoorter

Igor Depoorter, een Olympia-man met een tijdelijke verblijfplaats in Leuven, ruilde de examenstress in voor de boulders van Fontainebleau. En met success. Zondag lukte hij erin om Bérézina-Carnage combinaison assis 8A in Cuvier te knallen.


8A boulder voor Yannick Marchand

Rotsklimmen 8A boulder voor Yannick Marchand

Na zich tot kampioen van België boulder gekroond te hebben in december heeft Yannick Marchand afgelopen weekend zijn tweede 8A geboulderd in Fontainebleau: La Balance sans la prise taillée. Te zien in beelden.


Eerste 8c's voor Micha Vanhoudt dichtbij Alicante

Rotsklimmen Eerste 8c's voor Micha Vanhoudt dichtbij Alicante

Micha Vanhoudt heeft niet getreuzeld in januari. Voor een volle maand uitgeweken naar Spanje wist hij optimaal te profiteren van de start van zijn verblijf: Espacio Tiempo en Malsoñando moesten er aan geloven, evenals 12 andere 8e-graadsroutes!


De 8'en vallen als vliegen in het wilde westen

Rotsklimmen De 8'en vallen als vliegen in het wilde westen

Volgens de laatste geruchten uit het wilde westen was afgelopen maandag een van de meest vruchtbare dagen ooit voor de Belgische boulderaars. Nicolas Mathieu topte drie 8A's op één dag, Jan de Smit deed er zich twee cadeau.


Tequila Sunrise voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Tequila Sunrise voor Nicolas Mathieu

Tequila Sunrise doet denken aan een cocktail, of aan de jaren 80 hollywoodfilm met Mel Gibson, Michelle Pfeiffer en Kurt Russel. Sinds kort kwam daar nog een betekenis bij; het is de naam van een 8A+ boulder in Hueco die Nico Mathieu woensdag topte.


8ste graad voor de Belgische boulderaars op verplaatsing

Rotsklimmen 8ste graad voor de Belgische boulderaars op verplaatsing

De regenachtige winter zorgt ervoor dat heel wat Belgische boulderaars naar het buitenland trekken. Van zodra Nico Mathieu en Siebe Vanhee in Hueco aangekomen waren, topten ze The Flame. Michel Walraet klom zijn vierde 8ste graad boulder in Can Boquet.


Eerste 8A boulder voor Clovis Matton in Hampi

Rotsklimmen Eerste 8A boulder voor Clovis Matton in Hampi

We hadden het zien aankomen. Clovis Matton is altijd al volop met boulderen bezig geweest en lukte er gisteren in om zijn eerste 8A, Middle Way in Hampi, te toppen. Hij is evenwel niet de eerste Belg om deze mythische Sharma-boulder te klimmen.


Opnieuw 8B bloc voor Jan de Smit

Rotsklimmen Opnieuw 8B bloc voor Jan de Smit

In tegenstelling tot het merendeel van de klimmers die nu in wintermodus verkeren door examens, of sneeuw, laat Jan de Smit zich niet temmen door het seizoen. Met Alma Blanca klom hij zijn tweede 8B in Hueco, VS. Bekijk ook de video van deze tweede 8B.