Vorige nieuwsberichtVolgende nieuwsbericht
Rotsklimmen
>
Nieuws 
Nicolas Favresse topt The Recovery Drink, zijn zwaarste project ooit in een barst

Nicolas Favresse topt The Recovery Drink, zijn zwaarste project ooit in een barst

Stéphane Hanssens en Nicolas Favresse zijn op de terugweg van Noorwegen. Na drie klimweken kan de eindafrekening gemaakt worden. En voor Nicolas is die eerder positief. Zijn barst-project waar hij sinds een jaar in werkte is getopt. Samen met Daniel Jung en Nico's broer Olivier ontdekte hij de Profile wall wand te Jossingfjord in het zuidelijke puntje van het land afgelopen zomer en de plek beviel de klimmers van het eerste ogenblik. Nicolas: "Toen we er aankwamen trok een impressionante lijn in het midden van de overhang onmiddellijk onze aandacht. Hoewel de lijn wat te futuristisch leek waren we enorm gemotiveerd er toch eens in te gaan voelen. Het was in feite de eerste lijn die we in Noorwegen ontdekten en het was exact wat we zochten: een perfect project dat ons enige tijd bezig zou houden." Het vervolg is gekend. Na enkele weken van verbeten vechten moest het trio zich gewonnen geven.

Een jaar later had Nicolas nog twee weken nodig om zijn project te vervolmaken. "Het was een stevig gevecht met de omstandigheden, de moeilijkheid van de route en de pijnlijke vingers. (...) Ik klom de lengte met al het materiaal aan de gordel behalve voor enkele makkelijkere stukken. Die had ik laten hangen om na elke poging al het andere materiaal makkelijk te kunnen recupereren. Het is namelijk een zeer overhangende route. Zo kon ik de beklimming zeer puur houden. De lijn is ongeveer 35m lang en bevat geen enkele broche, spit of andere vaste protectie. Ze bestaat uit drie verschillende delen telkens onderbroken door een rust. De middelste sectie is de zwaarste terwijl de laatste zeer fysiek is met een adembenemende beweging net voor het einde. Ik ben blij dat ik er daar niet meer uitging... Ik koos ervoor de lijn "The recovery drink" te noemen omdat we gelukkig van die drank genoeg mee hadden gebracht. (...) Op dezelfde wand zijn er nog wel enkele lijnen die roepen om beklommen te worden."

Wat betreft het niveau onthouden we de commentaar van Nicolas: "Het is de moelijkste barst die ik tot nu toe al wist te toppen." Zwaarder dan de Cobra Crack in Squamish dus.

De onderstaande video werd gemaakt door Bernardo Gimenez tijdens de vorige trip. We zien Nicolas in het gezelschap van Olivier en Daniel Jung.

De website van Nicolas Favresse

Foto: Jean-Louis Wertz
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen

RegistrerenGerelateerde inhoud 
nieuwsarchief 

Foto's 

Nieuws 
Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?

Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.


Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?

Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm