Rotsklimmen
>Nieuws
Op expeditie in Patagonië vertrek je niet zomaar
Je kan al eens een Belg tegenkomen in Patagonië. Meestal op één van de wandelpaden die de adembenemende landschappen doorkruisen, maar soms ook op duizelingwekkende hoogte op een big wall. In het laatste geval gaat het dikwijls om min of meer goed voorbereide expedities. Terwijl sommigen er bijna elk jaar terug te vinden zijn, komen anderen hier een kinderdroom waarmaken. En zo'n droom die uitkomt, dat wordt lang op voorhand voorbereid.
Olivier Zintz, François Kivik en de Amerikaan Logan Jamison waren vorig jaar aan de beurt. Aan de oorsprong van hun reis lag een toevallige ontmoeting ver weg van ons vlakke land. Olivier vertelt: “Logan is afkomstig uit Salt Lake City, maar we leerden elkaar kennen in 2012 in Yosemite. We kwamen meteen goed overeen en we beloofden elkaar om in de toekomst samen een mooie top te beklimmen. Het idee om naar Patagonië te vertrekken ontstond wel pas na onze terugkeer in België. Eerst ging het alleen om Kivik en ikzelf, maar dan herinnerden we ons de gemaakte belofte aan Logan. Ik heb hem dus gecontacteerd en hij was meteen laaiend enthousiast!“
Na de nodige voorbereidingen volgde een verre maar eenvoudige verplaatsing. “Voor een eerste expeditie viel de logistiek best mee”, gaat Olivier verder. “Het massief van de Fitz Roy is vrij gemakkelijk te bereiken. We vlogen naar Buenos Aires, namen dan een binnenlandse vlucht naar El Calafate en na een busrit van drie uur bereikten we uiteindelijk El Chalten aan de voet van de bergen. In minder dan 48 uur raakten we vanuit België ter plaatse.”
In El Chalten vind je alles, van voedsel tot het nieuwste klimmateriaal. De drie klimmers waren zelfs licht ontgoocheld door het gebrek aan avontuur. Het gebied is erg populair bij trekkers en dus is alle infrastructuur er goed ontwikkeld. Je kan het vergelijken met een mini-Chamonix, maar dan ver weg in Argentinië. Het weer ter plaatse was echter iets minder aangenaam. Ondanks de wisselvallige voorspellingen slaagden ze er wel in om tijdens één van de weinige opklaringen de 'Super Canaleta' te beklimmen, een TD+ van 1600 meter op de Fitz Roy.
Het vervolg van de reis heeft nog enkele mooie verrassingen voor hen in petto. Olivier: ”De vallei van Cochamo (nvdr: in Chili) is meer afgelegen en ligt niet op het pad van de volledig met 'The North Face'-geëquipeerde toeristen. Het is er prachtig en bovendien zijn er nog veel nieuwe routes te openen! De locals vergelijken deze vallei met Yosemite. De wanden zijn dan wel minder hoog en verticaal, maar ze bieden niettemin nog een enorm potentieel.” Ze klommen er een nieuwe route van 400 meter vrij: 'Surfing the bamboo chair' (385m, 5.12, A1).
De volgende beelden vatten de ambiance tijdens de expeditie mooi samen.
Olivier raadt de regio van harte aan bij hen die zich aangetrokken voelen door dit avontuur: “Op internet vind je heel snel alle informatie die je nodig hebt om je expeditie grondig voor te bereiden. Het gebied is wel geïsoleerder dan de Alpen en dus zijn reddingen dikwijls veel delicater. Een goeie dosis ervaring is dus zeker nodig om je expeditie te laten slagen.”
De expeditie leverde ook een film op: 'Patate-Agonie'. Deze zal op donderdag 22 oktober om 19u30 vertoond worden in het Hooghuis van Watermaal-Bosvoorde.
Reisverslag op de Fitz Roy (in het Frans)
Reisverslag in Cochamo (in het Frans)
Je moet ingelogd zijn om een commentaar toe te voegen
Inloggen
Registreren
nieuwsarchief
Foto's
Nieuws
Competitie Wat onthouden we van het Belgisch Kampioenschap Boulderen 2015?
Op het voorbije Belgisch Kampioenschap Boulderen kroonden Simon Lorenzi en Chloé Caulier zich tot winnaar bij de senioren. De twee klimmers bevestigden hun suprematie ten opzichte van de concurrentie met sprekend gemak.
Indoorklimmen Is er een alternatief voor de Leuvense klimmers na de sluiting van Hungaria?
Op 30 december 2015 sloot Leuven een tijdperk af. Klimzaal Hungaria deed er dan na 25 jaar definitief de deuren dicht. Met de sluiting komt er een einde aan een mooi hoofdstuk van de Belgische klimgeschiedenis. Is er een alternatief voor de Leuvense klimm