Nieuws 
Blok Open 2011, en we zijn weer vertrokken...

Competitie Blok Open 2011, en we zijn weer vertrokken...

Grote nieuwigheid voor de Blok Open. De vijfde editie zal over twee dagen gespreid verlopen en telt 3 categoriëen: jeugd, senioren en veteranen. Zaterdag 29 of zondag 30 januari 2011, niet te missen data. Schrijf je nu in!


Yannick Marchand, telegenieke Kampioen van België, Boulder

Mix Yannick Marchand, telegenieke Kampioen van België, Boulder

Om het boulderen bekender te maken ben je best gekend en telegeniek. Dit is het geval voor Yannick Marchand, Belgisch Kampioen Boulder, die zich enigzins blootgeeft aan TV Oost Vlaanderen. Kleine reportage 'en direct' vanuit klimzaal City Lizard.


Win een Half Dome Jacket voor een ruwe zomer!

Mix Win een Half Dome Jacket voor een ruwe zomer!

Waarom denken aan een zomer als de winter over heel België de volle lading geeft? Omdat na de sneeuw de regen weer van de partij zal zijn. Voorzien van een Half Dome Jacket van The North Face zal niets je nog kunnen deren. Waag je kans in onze wedstrijd!


Resultaten Open Jeunes in Brussels Monkeys Climbing

Competitie Resultaten Open Jeunes in Brussels Monkeys Climbing

De eerste moeillijkheidswedstrijd voor de jeugd dit seizoen - de Open Brussels Monkeys Climbing - was tevens de laatste van het jaar 2010. Er kwamen een dertigtal klimmers opdagen, en onder hen een aantal kanshebbers voor de nationale titel bij de Jeugd.


Stageaanbod KBF winter-zomer 2011

Mix Stageaanbod KBF winter-zomer 2011

Voor iedereen die naar de bergen lonkt, kunnen de winterstages van het KBF de oplossing bieden. Zowel beginners als gevorderden kunnen deze winter bij het KBF terecht voor een stage ijsklimmen, toerskiën, sneeuwschoenwandelen, ...


Eerste 8B boulder voor Jan de Smit in Hueco

Rotsklimmen Eerste 8B boulder voor Jan de Smit in Hueco

Drie maanden nadat hij zijn eerste 8A+ boulderde, kon Jan de Smit afgelopen zaterdag zijn niveau opnieuw opkrikken met Diabolique, 8B in Hueco, Texas. Diabolique is ondertussen Jan's 19de 8ste graad boulder dit jaar. Hopelijk sneuvelt nr.20 nog in 2010.


Magali Hayen kerstkoningin in City Lizard

Competitie Magali Hayen kerstkoningin in City Lizard

Ondanks de koude en de sneeuw, daagden het merendeel van de dames die zich inschreven voor de Xmas Womens Open op. Na 5 uur kwalificaties en een finale bleek Magali Hayen de sterkste van de 33 vrouwen, net voor Chloé Caulier en Laure Guérit.


Op weg naar het 150.000ste bericht in de fora!

Mix Op weg naar het 150.000ste bericht in de fora!

Hoewel de fora van BCN al enige tijd meegaan, blijven ze populair bij de bezoekers. Binnenkort wordt immers de kaap van 11.000 topics en van 150.000 berichten gerond. Allen naar de fora, want de auteur van dit bericht wordt beloond met een fles champagne.


Drytool-wedstrijd in Buggenhout op 21 januari 2011

Competitie Drytool-wedstrijd in Buggenhout op 21 januari 2011

Het is niet omdat de winter in het land is, dat buitenklimmen onmogelijk is. En dat geldt ook voor wedstrijden. Denk maar aan de drytool-wedstrijd die op 21 januari in Buggenhout zal georganiseerd zal worden. Scherp alvast je crampons en piolets!


Acteur of klimmer, een moeilijke keuze ...

Mix Acteur of klimmer, een moeilijke keuze ...

De kalenders voor 2011 zijn ondertussen overal te koop, en vaak is het moeilijk kiezen. De kalender van La Sportiva springt er toch wel uit; voor hun kalender werden de klimmers van het merk aan het werk gezet in de fabriek van Ziano di Fiemme. Met film.


Feestelijk wedstrijdweekend

Competitie Feestelijk wedstrijdweekend

Traditioneel profiteert men er jaarlijks van om het laatste weekend voor de feesten nog eens alles op alles te zetten. Drie van onze partnerklimzalen organiseren het komende weekend een appetijtelijke wedstrijd. Ontdek hier het menu.


Brumagne en Marchand kampioenen van België Boulder 2010

Competitie Brumagne en Marchand kampioenen van België Boulder 2010

Een gevarieerd scenario afgelopen zaterdag in klimzaal Blok te Hoboken. Daar waar Mahilde Brumagne de tegenstand met kop en schouders overklaste had Yannick Marchand een parcours zonder fout nodig om de titel te bemachtigen.


Jan de Smit goes West

Rotsklimmen Jan de Smit goes West

Na Zwitserland, Spanje en Frankrijk trok Jan de Smit naar het Westen om zijn trip verder te zetten. Van zodra hij geacclimatiseerd was, blokte hij opnieuw 8A (V11), Power of landjager in Hueco Tanks, Texas.


First Ascent triomfboog Jubelpark voor Timmy O'Neill?

Mix First Ascent triomfboog Jubelpark voor Timmy O'Neill?

De aanwezigheid van Timmy O'Neill in Brussel twee weken geleden zal een aantal toeristen raar hebben doen opkijken toen ze de triomfboog van het jubelpark bewonderden. Is de first ascent voor Timmy? Bekijk het zelf op het exclusieve fotomateriaal!


Boulder 2010 nu zaterdag in Hoboken

Competitie Boulder 2010 nu zaterdag in Hoboken

Het is nu zaterdag 11 december om 20u dat er om de nationale titels boulder 2010 gevochten zal worden. De selectiemanches schiftten de besten van het moment en zo kondigt de finale zich zeer veelbelovend aan.


Resultaten van de 3 heures chrono in Face Nord

Competitie Resultaten van de 3 heures chrono in Face Nord

Afgelopen zaterdag werd België lamgelegd door de sneeuw, maar dat weerhield de overtuigde klimmer er niet van om af te zakken naar de 3 heures Chrono in klimzaal Face Nord. Iedereen, van Luik tot Mons, was present. Jérôme Fransen won bij de mannen.


Demo Grigri2 in Hungaria op 14 december

Materiaalgids Demo Grigri2 in Hungaria op 14 december

De klimwereld houdt de adem in. Sommigen konden hem al zien, sommigen konden hem al aanraken. De nieuwe Grigri2 van Petzl komt zijn eerbiedwaardige voorganger vervangen in 2011. In afwachting kan je hem in klimzaal Hungaria testen op dinsdag 14 december.


Silvia Vidal in Brussel op 9 december

Mix Silvia Vidal in Brussel op 9 december

Naar aanleiding van haar culturele avonden, nodigt de Brabanste afdeling van de Club Alpin Belge Silvia Vidal op 9 december uit. Kom zeker proeven van de saus van techniek, doorzettingsvermogen, want de Spaanse is een alpiniste van de bovenste plank.


Klimmen in Ettringen onder de sneeuw

Rotsklimmen Klimmen in Ettringen onder de sneeuw

Het sneeuwt, maar dat had je waarschijnlijk al wel gemerkt. Ook in Duitsland sneeuwt het, dat hebben Siebe Vanhee en Florian Castagne aan de lijve mogen ondervinden. Dit weekend reden ze naar het Duitse Ettringen om te tradklimmen. In beelden!


225 deelnemers op de Trophée Chloé Graftiaux en enkele Belgen

Competitie 225 deelnemers op de Trophée Chloé Graftiaux en enkele Belgen

De eerste editie van de Trophée Chloé Graftiaux die afgelopen zaterdag doorging in Rouvroy, lokte niet minder dan 225 deelnemers. De goede sfeer en de kwaliteit van de 45 boulders maakten dat ook de Belgen goed presteerden in Rouvroy.


Twee keer 8A en een video in Bleau voor Nico Mathieu

Rotsklimmen Twee keer 8A en een video in Bleau voor Nico Mathieu

Om een knappe klimfilm in elkaar te boksen, heb je niet noodzakelijk beelden van knalprestaties nodig. Nadat hij afgelopen weekend in Fontainebleau was met Raphaël Fernandez trakteerde Nico Mathieu zichzelf op twee nieuwe 8A boulders en een video!


Resultaten van de 2e selectie Boulder 2010 en geselecteerden

Competitie Resultaten van de 2e selectie Boulder 2010 en geselecteerden

Een 40-tal kandidaten boden zich afgelopen zaterdag aan om voor de laatste plaatsen in de finale van Boulder 2010 te strijden. Leuvenaar Siebe Vanhee waarschuwt de tegenstand door de 12 boulders alle van de eerste poging te toppen.


Video van Micha Vanhoudt in El salto del angel, 8b+

Rotsklimmen Video van Micha Vanhoudt in El salto del angel, 8b+

El salto del angel is dan maar amper 15 meter lang, de route krijgt toch een stevige 8b+ als graad mee. Enkele maanden na zijn triomftocht in Spanje - hij klom er een twintigtal 8ste graadroutes - vond Micha Vanhoudt een knap stukje video in zijn bus.


Speciale prijs Panathlon toegekend aan het CAB-RCT

Mix Speciale prijs Panathlon toegekend aan het CAB-RCT

Afgelopen vrijdag werden de 3 leden van het CAB-RCT met een speciale prijs van Panathlon België beloond. Ze kregen de prijs naar aanleiding van de geste die ze deden in Groenland waar ze ervoor kozen om een route die ze openden naar Chloé te vernoemen.


Werner Van Steen in Hoboken op 4 december

Mix Werner Van Steen in Hoboken op 4 december

Een van de allergrootste klimfotografen, zowel qua lengte als talent, is de centrale gast op de volgende sessie van Blok Exposed op 4 december. Werner Van Steen zal er zijn wildlife-fotografie uit de vier windstreken van de bol voorstellen.


Blackout in New Rock op 11 december

Mix Blackout in New Rock op 11 december

Een blackout kan vaak tot heel wat verwarring leiden. Nadat ze enkele weken geleden zelf het slachtoffer van de duisternis werden, organiseert klimzaal New Rock nu op 11 december zelf een blackout. Haal die koplamp alvast van onder het stof!


25 deelnemers op eerste selectie Boulder 2010

Competitie 25 deelnemers op eerste selectie Boulder 2010

Laattijdige communicatie, een gebrek aan motivatie, of simpelweg geen zin om deel te nemen aan een competitie op een zaterdagavond. Uiteindelijk kwamen er maar 25 klimmers opdagen voor de selectie van Boulder 2010. Acht klimmers mogen naar de finale.


Anak Verhoeven triomfeert in Kranj

Competitie Anak Verhoeven triomfeert in Kranj

Met een overwinning op de laatste wedstrijd van de Europese Beker voor de Jeugd, kan Anak Verhoeven haar seizoen in schoonheid afsluiten. Hoewel ze evenveel punten heeft als Elena Bonapace strandt ze op een tweede plaats in het eindklassement.


Hayen en Oniga winnen Blok Challenge 2010

Competitie Hayen en Oniga winnen Blok Challenge 2010

De Blok Challenge liep afgelopen week af met een eindoverwinning voor Magali Hayen en Marius Oniga. Na enkele jaren afwezigheid toverde de wedstrijd opnieuw een grote smile op het gezicht van de thuisklimmers in Klimzaal Blok in Hoboken.


Christmas Womens Open in City Lizard op zaterdag 18 december

Competitie Christmas Womens Open in City Lizard op zaterdag 18 december

Het zal gezellig druk worden in City Lizard op 18 december. Niet alleen wordt er die dag de Belgische etappe van de Upload Competition gehouden, de zaal zal eerst exclusief toegankelijk zijn voor het sterke geslacht op de 3de Christmas Womens Open.


Open Jeunes in Brussels Monkeys Climbing op 19 december

Competitie Open Jeunes in Brussels Monkeys Climbing op 19 december

De eerste Open Jeunes van het seizoen zal nog in 2010 gehouden worden. En dat op zondag 19 december in klimzaal Brussels Monkeys Climbing. De wedstrijd is open voor iedereen met een maximumniveau van 7a voor de oudste deelnemers.


Overwinning voor Ja-In Kim en Ramon Julian Puigblanque in Kranj

Competitie Overwinning voor Ja-In Kim en Ramon Julian Puigblanque in Kranj

In tegenstelling tot de Koreaanse Ja-In Kim die al zeker was van een eindoverwinning in de Wereldbeker, moest de Spanjaard Ramon Julian Puigblanque tot op het einde doorzetten om de beker te bemachtigen dit weekend in het Sloveense Kranj.


Vera Zijlstra en Nico Mathieu winnen op PBM 2010

Competitie Vera Zijlstra en Nico Mathieu winnen op PBM 2010

Ondanks de onophoudelijke regenbuien trokken een hondertal klimmers naar Hasselt voor de ondertussen vierde editie van de PBM. Bij de dames ging de Nederlandse Vera Zijlstra winnen, Nico Mathieu was voor het tweede jaar op rij de beste bij de mannen.


3 uur voor zoveel mogelijk boulders  in Face Nord op 4 december

Competitie 3 uur voor zoveel mogelijk boulders in Face Nord op 4 december

Geen gezwets, klimmen zonder franjes en een fijne ambiance. Redenen te over om op 4 december af te zakken naar Face Nord in Mons voor de 3 heures Chrono. 3 uur blokken to the max met het verloten van de prijzen achteraf. Afspraak op 4 december in Mons!


Timmy O'Neill in België op 23 november

Mix Timmy O'Neill in België op 23 november

Timmy O'Neill, losgeslagen klimmersgek en ambasadeur van het buitensportmerk Patagonia, komt op 23 november naar België. Lachen, gieren, brullen verzekerd voor zij die afzakken naar Stone Age om zijn show bij te wonen.


Presentatie Silvia Vidal op 9 december in Brussel

Mix Presentatie Silvia Vidal op 9 december in Brussel

Iedereen leerde de Spaanse Silvia Vidal ongeveer een jaar geleden kennen toen ze deel werd van de CAB-RCT expeditie op het Baffin Island. 9 december aanstaande zal ze komen vertellen over haar laatste expeditie in Maison Haute in Brussel.


Olivier Mignon back in full force in Cresciano

Rotsklimmen Olivier Mignon back in full force in Cresciano

He is ondertussen twee maanden geleden dat we nog eens iets hoorde van Olivier Mignon. Maar, na zijn indrukwekkende zomer - hij kon een tiental 8ste graad boulders klimmen - knalde hij dit weekend la Pelle, 8A, in Cresciano.


Video Bleau Open 2010

Competitie Video Bleau Open 2010

Van zodra zijn taak als hoofdroutebouwer van de Bleau Open 2010 erop zat, ruilde hij zijn sleutel in voor een camera om de mooiste momenten van de laatste competitiedag vast te leggen. Een knappe montage van bleausard Ivan Moreels.


Double G Adventure @ Blok Exposed op 13 november

Mix Double G Adventure @ Blok Exposed op 13 november

Na de Reel Rock Tour van afgelopen maand is het de volgende editie van Blok Exposed op 13 november de beurt aan het alpinisme. Het duo Double G(uy) vertelt over voorbije exploten, maar zal ook toelichting geven bij hun nieuwe Patagonië-project.


Trophée Chloé Graftiaux op 27 november in Rouvroy

Competitie Trophée Chloé Graftiaux op 27 november in Rouvroy

Omdat de passie niet dooft en doorgegeven moet worden, organiseert Ophélie Desgardins, een onafscheidelijke vriendin van Chloé Graftiaux, zaterdag 27 november een open blok competitie in haar nagedachtenis in klimzaal Thorez in Rouvrouy net buiten Lille.


Upload je videos op 18 december in City Lizard

Competitie Upload je videos op 18 december in City Lizard

Upload is het gloedniewe boulderwedstrijdconcept waarbij het enige jurylid je camera is. Een van de zes etappes van de wedstrijd is voorzien in City Lizard in Sint Niklaas vanaf 18 december. Iedereen achter de camera en, let's roll!


Opnieuw finale voor Mathilde Brumagne in China

Competitie Opnieuw finale voor Mathilde Brumagne in China

Nadat ze een maand geleden tweede werd in Puurs, trok Mathilde Brumagne dit weekend naar het verre China voor de voorlaatste etappe van de Wereldbeker Difficulty. Ze eindigde 8ste. De Koreaanse Ja-In Kim eindigde voor de vierde keer op rij eerste.


Nog maar 30 plaatsen voor de Peter Belien Memorial

Competitie Nog maar 30 plaatsen voor de Peter Belien Memorial

Op amper twee weken van de Peter Belien Memorial zijn er nog maar 30 plaasten over om je in te schrijven. Wacht dus niet langer om je in te schrijven voor een van de leukste competities van het jaar. Inschrijven maar!


Nog beter dan (Zwitserse) chocolade, de trailer

Rotsklimmen Nog beter dan (Zwitserse) chocolade, de trailer

Er zijn redenen te over om van Zwitserland te houden; de bergen, de boulders, maar ook de chocolade. Na wat omzwervingen in het land van de Gruyère publiceert Haroun Souirji de trailer van zijn eerste langspeelklimfilm die in 2011 uitkomt.


Avant-première van de nieuwe Grigri2 in Entre Ciel et Terre

Materiaalgids Avant-première van de nieuwe Grigri2 in Entre Ciel et Terre

Kaas, wijn en klimmen; dit moeten de hoofdbestanddelen worden van het feest dat deze zaterdag in Entre Ciel et Terre in Louvain-la-Neuve doorgaat. Als klap op de vuurpijl zal je er ook de kans krijgen om de nieuwe Grigri2 van Petzl te testen.


Bleau Open 2010, Frankrijk in full force

Competitie Bleau Open 2010, Frankrijk in full force

De Bleau Open 2010 zal de geschiedenis ingaan als een bijzonder Frans getinte editie; een veertigtal Fransen zakten af naar Gent. Het mag dan ook geen wonder heten dat Camille Faille en Guillaume Glairon-Mondet beiden op de eerste plaats eindigden.


Anak Verhoeven, 1ste in Annecy-le-Vieux

Competitie Anak Verhoeven, 1ste in Annecy-le-Vieux

De competities volgen elkaar in een razend tempo op, maar geen twee zijn er hetzelfde. Drie weken geleden werd Anak Verhoeven nog 6de in Veliko Tarnovo, maar deze zondag werd ze 1ste op de voorlaatste manche van de European Youth Series.


Voorstelling nieuw klimcomplex deze zondag in Bleau

Indoorklimmen Voorstelling nieuw klimcomplex deze zondag in Bleau

Vandaag gaat de Bleau Open 2010 van start, maar ook zondag moet vanaf nu in je agenda aangeduid zijn. Zondag zullen de plannen voor een gloednieuw klimcentrum in Gent - met 3000m2 beklimbare oppervlakte - onthuld worden. Belclimb exclusive!


Win een exemplaar van de nieuwe topo van Mozet

Mix Win een exemplaar van de nieuwe topo van Mozet

Mozet is een klein en charmant dorpje in de provincie Namen met misschien wel de meest pittoreske rotsen in ons land. Onder het toeziend oog van het KBF maakte Ruben Beckers een gloednieuwe topo van het massief. Belclimb geeft vijf exemplaren weg.


Achtste graad blokkers in Albarracin

Rotsklimmen Achtste graad blokkers in Albarracin

Twee van onze Belgische 8ste graad boulderaars trokken vorige week naar het Spaanse Albarracin. Jan De Smit en Michel Walreat lukten erin om de 8ste graad te overwinnen. De eerste met 8A+, de tweede met een knappe 8A.


Maak je klaar voor de Bleau Open

Competitie Maak je klaar voor de Bleau Open

Het zijn de laatste trainingsdagen voor zij die dit weekend nog willen meedoen aan de 11e editie van de Bleau Open, de grootste Boulderwedstrijd van de Benelux met reeds 230 ingeschrevenen op de 4 sessies. Zaterdagavond is reeds volledig volboekt.


8b+ voor Jérôme Abraham in Kalymnos

Rotsklimmen 8b+ voor Jérôme Abraham in Kalymnos

Ondanks de toevloed aan toeristen blijft het Griekse eiland Kalymnos één van de populairste bestemmingen voor klimmers. Begin oktober trok een kleine groep Belgen die richting uit. Onder hen Jérôme Abraham die er een 8b+, O Draconian Devil, topte.


Zonnige zondag in Fontainebleau

Rotsklimmen Zonnige zondag in Fontainebleau

Er is weinig nodig om verliefd te worden op Fontainebleau. En de weinige keren dat de zon er schijnt kun je er aan verslaafd geraken. Een bewijs met beelden in een toffe video waarin we Nicolas Mathieu aan het werk kunnen zien in enkele goegekozen 7C's.


Meer weten over de ambassadeurs van La Sportiva

Mix Meer weten over de ambassadeurs van La Sportiva

Ze zijn getalenteerd, komen van alle windstreken ter wereld en wijden hun leven enkel aan het klimmen. Wie zijn ze? Ze zijn ambassadeurs van het merk La Sportiva dat hen eert met een reeks interviews. Deze week: de Spaanse broers Eneko en Iker Pou.


Magali Hayen, 3e op de What's up contest

Competitie Magali Hayen, 3e op de What's up contest

Enkele Belgen trokken zondag de Franse grens over om er te genieten van het zonnetje in Fontainebleau of om deel te nemen aan de 2e What's up Contest. In de finale behalen Magali Hayen en Chloé Caulier een, respectievelijk, 3e en 5e plaats.


2de kaas- & wijnavond in Entre Ciel et Terre op 30 oktober

Mix 2de kaas- & wijnavond in Entre Ciel et Terre op 30 oktober

Bij een kaas-& wijnavond moeten de smaken elkaar aanvullen. Als je daar nog eens een vriendschappelijke wedstrijd bij serveert, heb je een wel heel aantrekkelijk menu. Op zaterdag 30 oktober te degusteren in Entre Ciel et Terre.


De Belgische Stichting Roeping reikt een beurs van 5.000 Euro uit

Mix De Belgische Stichting Roeping reikt een beurs van 5.000 Euro uit

Als eerbetoon aan haar laureate Chloé Graftiaux die deze zomer verongelukt is, zal de Belgische Stichting Roeping in mei 2011 uitzonderlijk een beurs van 5.000 Euro uitreiken aan een jongere die, net zoals zij, zich wil wijden aan reddingswerken.


Reel Rock Tour in klimzaal Blok op 16 oktober

Mix Reel Rock Tour in klimzaal Blok op 16 oktober

Exclusief in België zal de Reel Rock tour op 16 oktober halt houden in Klimzaal Blok. De Reel Rock Tour is het initiatief van een aantal van de meest getalenteerde klimfilmmakers. Een niet te missen avond met stuk voor stuk unieke films!


Win 10 maandabonnementen voor Brussels Monkeys Climbing

Mix Win 10 maandabonnementen voor Brussels Monkeys Climbing

De Brusselse klimzaal Brussels Monkeys Climbing rolt de rode loper uit na een aantal vernieuwingen. Nieuwe activiteiten, nieuwe modules, een verse webstek, en bovenal, een wedstrijd waarbij er 10 maandabonnementen te winnen zijn.


Winst voor Loïc Timmermans in Veliko Tarnovo

Competitie Winst voor Loïc Timmermans in Veliko Tarnovo

Ondanks de afstand en de moeilijke verplaatsing trokken 6 van onze jonge klimmers het afgelopen weekend naar de oude hoofdstad van Bulgarije. En dat loonde want Loïc Timmermans wist zich van de hoogste podiumplaats te verzekeren in de Youth B.


Eerste 8A+ boulder voor de Lizards

Rotsklimmen Eerste 8A+ boulder voor de Lizards

Jan Gorrebeeck en Jan de Smit, klimpartners sinds jaren, sloten de maand september af met trompetgeschal. Ze lukten erin elk op zich hun eerste 8A+ bloc te toppen. Voor de ene in Zuid Afrika, de andere in Zwitserland.


Peter Belien Memorial op 13 november, inschrijvingen geopend

Competitie Peter Belien Memorial op 13 november, inschrijvingen geopend

Het is al drie jaar geleden dat Peter Beliën ons verliet. Om zijn heengaan te herdenken organiseert klimzaal Olympia te Hasselt de Peter Beliën Memorial, al de vierde, op zaterdag 13 november. Een vaste waarde op de herfstkalender.


La Sportiva Party in Amsterdam op 30 oktober

Mix La Sportiva Party in Amsterdam op 30 oktober

Het lijkt een verre verplaatsing maar loont zeker de moeite. Als je zin hebt in wat toerisme gemengd met feestgedruis en klimmen dan moet je op de La Sportiva climbing party zijn, zaterdag 30 oktober in Mountain Network, Amsterdam.


20 jaar klimzaal Hungaria op 9 oktober

Mix 20 jaar klimzaal Hungaria op 9 oktober

Twintig jaar geleden, in een oude verlaten silo aan de Vaart in Leuven, zag een klimzaal, een van de allereerste in België, het levenslicht; Klimzaal Hungaria was geboren. Op 9 oktober 2010 organiseert de zaal daarom een heus verjaardagsfeest.


Nico Favresse en Sean Villanueva are back in... music

Mix Nico Favresse en Sean Villanueva are back in... music

Tien dagen geleden meerde het CAB-RCT aan in Glasgow met tintelende vingers. De drie maanden op zee gaf hen meer dan gelegenheid genoeg om muziek te spelen, en ondertussen zijn de heren niet alleen vooraanstaande klimmers, maar ook knappe muzikanten.


Mathilde Brumagne, zilver in Puurs

Competitie Mathilde Brumagne, zilver in Puurs

Tussen de regenbuien door kon gisteren de Wereldbeker in Puurs zijn jaarlijkse afspraak met de pure suspense laten doorgaan. In de finale zagen we naast de vaste waarden een onverhoopte 2e plaats voor Mathilde Brumagne.


Nieuws uit Zuid-Afrika

Rotsklimmen Nieuws uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika sinds begin deze maand en op nog slechts enkele dagen van de terugkeer naar België laat Jan Gorrebeeck weten gebeten te zijn door een gemuteerde spin. Zo topte hij gisteren in de Rocklands Black Velvet, 8A.


Belgische halte voor de Wereldbeker Lead

Competitie Belgische halte voor de Wereldbeker Lead

De Wereldbeker Lead houdt dit weekend halt in Puurs. Vrijdag kan je de Belgen gaan steunen om een plaats in de halve finale te halen. Zaterdag moet je er zijn om 17u30 ten allerlaatste.


Gezwinde start van de klimtrip voor Jan de Smit

Rotsklimmen Gezwinde start van de klimtrip voor Jan de Smit

Zoals elk jaar rijmt september voor Jan de Smit met de start van een lange reis. Een internationale trip van 6 maand staat op het programma van deze bezielde klimmer en compagnie. Tijdens zijn eerste stop in Magic Wood topte hij al twee 8A's.


Bleau Open 2010, schrijf u nu in!

Competitie Bleau Open 2010, schrijf u nu in!

De ondertussen toch al weer elfde editie van de Bleau Open Bouldering Sensations vindt plaats op 22, 23 en 24 oktober. Het Bleauteam heeft weer een lang weekend in het vooruitzicht, met 4 klimsessies, en 40 boulders tot iedereens plezier.


Europese kampioenschappen zonder Belgen in de finale

Competitie Europese kampioenschappen zonder Belgen in de finale

De Europese kampioenschappen klimmen eindigen zaterdagavond in Innsbruck, Oostenrijk met de laatste finales en we weten al dat geen van de Belgen zal meedingen naar de begeerde titels. Mathilde Brumagne en Muriel Sarkany eindigen 13e en 18e.


Nog twee dagen om een paar Katana Laces te winnen

Mix Nog twee dagen om een paar Katana Laces te winnen

We moeten er geen tekening bij maken. Je hebt nog 48 uur om kans te maken op een van de 6 paar Katana Laces in onze La Sportiva-wedstrijd. Vul snel de 3 bijzonder moeilijke vragen in, en misschien ga jij wel aan de haal met een paar klimschoenen.


Eerste 8A voor Jarno Weekers

Rotsklimmen Eerste 8A voor Jarno Weekers

Training loont. Jarno Weekers klom het afgelopen weekend zijn eerste 7C+'en en 8A in Magic Wood, Zwitserland. Terwijl zijn goede vrienden zich uitleefden op de Blok Challenge in Hoboken, topte hij Du côté de Seshuan en Never Ending Story Part II.


Invloed van de opwarming van de aarde op de bergsport

Mix Invloed van de opwarming van de aarde op de bergsport

De opwarming van de aarde heeft zichtbare effecten in het terrein. De natuur reageert op onverwachte wijze op de verwaarlozing ervan en dit heeft dramatische gevolgen voor de beoefenaars van de bergsport. Dit onderwerp kwam aan bod in Koppen op Eén.


Gedenksteen op de Tocclaraju

Alpinisme Gedenksteen op de Tocclaraju

Eén jaar na de verdwijning van Hans Mariën, Ann Houttequiet en Koen De Backer in Peru hebben hebben hun families en vrienden hun nagedachtenis geëerd door het plaatsen van een gedenksteen op de flanken van de Tocclaraju.


3 euro per abonnement naar het goede doel in klimzaal Blok

Indoorklimmen 3 euro per abonnement naar het goede doel in klimzaal Blok

Sinds 1 september besloot onze partnerklimzaal Blok in Hoboken om 1 euro per abonnement door te storten naar Greenpeace, WWF en Natuurpunt. Een steentje bijdragen aan het behoud van de natuur door aan de klimgrepen te komen sleuren, een prachtidee.


Twee keer zilver op de Wereldkampioenschappen voor Jeugd

Competitie Twee keer zilver op de Wereldkampioenschappen voor Jeugd

Het is met een mengeling van vreugde en verdriet dat Anak Verhoeven en Loïc Timmermans nu zondag terugkeerden van het WK. Beide jongeren uit de B-categorie behaalden een zilveren medaille in hun categorie.


Clean-up day in Freyr zaterdag 18 september

Rotsklimmen Clean-up day in Freyr zaterdag 18 september

Freyr verdient het om ook op een andere manier in de belangstelling te komen. Nu zaterdag 18 september organiseert de club Climb.be er een Clean-Up day. Liefhebbers van het grootste massief van ons land worden verwacht vanaf 10u.


Laatste hulde aan Chloé aanstaande zondag 12 september

Mix Laatste hulde aan Chloé aanstaande zondag 12 september

Uitgenodigd door de familie en de naasten van Chloé Graftiaux, wordt deze zondag 12 september om 18u een laatste hulde gebracht. Om aan iedereen de kans te geven om dit moment te delen, werd de ontmoetingsplaats verplaatst naar Roc Evasion in Jambes.


Nieuwe datum Peter Belien Memorial, 13 november

Competitie Nieuwe datum Peter Belien Memorial, 13 november

Omwille van organisatorische redenen en om niet in het vaarwater van andere gelijkaardige evenementen te komen, wordt de vierde editie van de Peter Belien Memorial een week vroeger gehouden. Noteer dus alvast zaterdag 13 november in je agenda.


De Wereldbekerkrant uit Puurs

Competitie De Wereldbekerkrant uit Puurs

Volledig in primeur laat Belclimb je kennis maken met de Wereldbekerkrant. In de krant vind je niet alleen de nodige praktische informatie over de Beker die op 25 september doorgaat, maar kom je ook al iets te weten over Klimax III ...


Video van Florian Castagne in Gaia, E8/6c

Mix Video van Florian Castagne in Gaia, E8/6c

Florian Castagne doet aan slackline als een acrobaat en dus is zijn 'mentale' op hoogtes wel getraind. Op bezoek in het Peak District lukte hij erin Gaia, E8/6c, te klimmen. Een route van 20 meter met als enige zekerpunten twee friends.


Siebe Vanhee doet zichzelf Roadside Prophet, 8b+, cadeau

Rotsklimmen Siebe Vanhee doet zichzelf Roadside Prophet, 8b+, cadeau

Op een week van het einde van zijn verblijf in het Westen lijkt Siebe Vanhee sterker dan ooit uit de hoek te komen. In het gezelschap van de crème de la crème der Amerikaanse klimmers, topte hij Roadside Prophet, 8b+ in Riffle.


Win 6 paar Katana Laces

Mix Win 6 paar Katana Laces

Men schrijft ze veelzijdigheid, performantie en perfectie toe, de nieuwe Katana Laces zijn de La Sportiva familie komen vervoegen. Je kan nu kans maken op één van de 6 paar die te winnen zijn. Om te winnen moet je aan onze wedstrijd deelnemen!


Muriel Sarkany, 6e te Chucheong

Competitie Muriel Sarkany, 6e te Chucheong

Wat een slechte plaats kan lijken is eerder een geval van ontbrekend geluk voor Muriel Sarkany. Na derde geeindigd te zijn in de halve finales, misste Muriel op één greep na het podium van de Wereldbeker Lead van Chucheong. Ze eindigde 6de.


Na de mist, de big walls

Rotsklimmen Na de mist, de big walls

Het nieuws dat ons vanuit Groenland bereikt is vers en ... nat. Al varend naar het meest zuidelijke punt van het eiland kwam het CAB-RCT ijsbergen, regenvlagen en uitzonderlijk dichte mist tegen. Maar, big walls uiteraard ook ...


Blok Challenge in Hoboken

Competitie Blok Challenge in Hoboken

Na vier jaar is er de lang verhoopte terugkeer van de Blok Challenge in Klimzaal Blok. Gedurende vijf dagen mogen de deelnemers zich uitleven in de 20 wedstrijdboulders. De eerste manche loopt van 6 tot 10 september.


Vaarwel Chloé

Mix Vaarwel Chloé

In Aussois in Maurienne waren woensdag meer dan 200 aanwezigen op de herdenkingsplechtigheid voor Chloé Graftiaux. Huldebetoon en getuigenissen om het leven van een gewaardeerd klimpartner en een buitengewone atlete te schetsen.


BBQ en opendeurdag in Face Nord

Indoorklimmen BBQ en opendeurdag in Face Nord

Elk jaar organiseert klimzaal Face Nord in Bergen een BBQ om het einde van de vakantie, of het begin van het nieuwe schooljaar, kracht bij te zetten. Dit jaar gaat de BBQ door op 4 september, een week voor de opendeurdag.


Video van Nicolas Favresse in La Reina Mora 8c+

Mix Video van Nicolas Favresse in La Reina Mora 8c+

De wegen die Nicolas Favresse bewandelt zijn slechts zelden gekend. In de lente kruisten sommigen hem in Siurana, Spanje, waar hij werkte in La Reina Mora, 8c+. Voor zij die er niet waren, zie hier een prachtige video van de hand van Bernardo Gimenez.


Tweede 8B boulder voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Tweede 8B boulder voor Olivier Mignon

Afgelopen woensdag, tijdens een zoveelste trip naar Magic Wood, lukte onze Kampioen van België (Lead), Olivier Mignon, er in One Summer In Paradise, 8B, te toppen. Dit is een mooie bevestiging van de snelle herhaling van Dark Sarai een maand geleden.


Eerbetoon aan Chloé

Mix Eerbetoon aan Chloé

Er zijn geen woorden om de emoties die het overlijden van Chloé Graftiaux, afgelopen zaterdag, teweeg brengt te beschrijven. Weet dat er een eerbetoon aan haar wordt georganiseerd nu woensdag in Aussois en op zondag 12 september te Namen.


Overlijden Chloé Graftiaux in de Alpen

Alpinisme Overlijden Chloé Graftiaux in de Alpen

We werden net op de hoogte gesteld van het overlijden van Chloé Graftiaux in de Alpen. Ze werd het slachtoffer van een val bij de afdaling van de Aiguille de Peuterey. We zijn met heel ons hart bij haar familie die we onze volledige steun willen betuigen.


Muriel Sarkany finaliste op de Wereldbeker in Xining

Competitie Muriel Sarkany finaliste op de Wereldbeker in Xining

In de eerste van de reeks Wereldbekerwedstrijden in Azië, in Xining, China, zagen we de terugkeer van Muriel Sarkany in een internationale finale. Muriel werd 10e.


Endorfine en Spartatlon 17 en 18 september

Mix Endorfine en Spartatlon 17 en 18 september

Endorfine en Spartatlon, beide avontuurlijke parcours die afgelegd worden in teams per twee en die lopen, oriëntatie, mtb, deathride en andere activiteiten combineren gaan door op vrijdag 17 en zaterdag 18 september.


Al een geslaagd 2010 voor Micha Vanhoudt

Rotsklimmen Al een geslaagd 2010 voor Micha Vanhoudt

Micha Vanhoudt is een discrete klimmer die tevens duivels efficiënt is. Na zijn zomers verblijf in Rodellar heeft hij al meer dan veertig achtstegraadsroutes bij elkaar geklommen dit jaar, onder andere 8a+ à vue en twee 8b+'en onder de Spaanse zon.


Chloé Graftiaux herhaalt Mitchka ED+ in la Meije

Alpinisme Chloé Graftiaux herhaalt Mitchka ED+ in la Meije

Veelzijdigheid, als je het ons vraagt. Slechts enkele weken na het einde van de Wereldbeker Boulder valt Chloé Graftiaux het gebergte aan en lukt in de eerste vrouwelijke beklimming van Mitchka, ED+ in het gezelschap van de Française Estelle Dall'agnol.


1e 8c voor Mathilde Brumagne in Baltzola

Rotsklimmen 1e 8c voor Mathilde Brumagne in Baltzola

Oñati verleden jaar, Baltzola dit jaar. Mathilde Brumagne en Raphaël Fernandez vertoeven graag in Spaans Baskenland. Ze topten er beiden White Zombie, 8c. De eerste voor de jongedame, een tweede voor mijnheer.


Anak Verhoeven en Loïc Timmermans in form te Wenen

Competitie Anak Verhoeven en Loïc Timmermans in form te Wenen

Het einde van de rotsvakanties rijmt met de terugkeer naar de wedstrijden. Na, in de maand juli, de rotsen onveilig gemaakt te hebben trok het BYCT naar Wenen voor de 2e manche van de EYS. Anak Verhoeven en Loïc Timmermans eindigen 3e en 5e.


Peter Belien Memorial IV 20 november

Competitie Peter Belien Memorial IV 20 november

Het is niet de grootste competitie, maar het is zeker en vast een van de best georganiseerde en absoluut een van de wedstrijden met de beste ambiance. Begin vandaag al maar te trainen want Peter Belien Memorial IV gaat door op 20 november.


Wereldbeker Puurs 24 en 25 september

Competitie Wereldbeker Puurs 24 en 25 september

Dit jaar wordt de Werelbeker in Puurs gehouden tussen twee Aziatische manches. Op 25 september zullen we weten wie Johanna Ernst en Adam Ondra, de winnaars van 2009, zullen opvolgen. Mis deze unieke wedstrijd niet.


Interview met Steelfingers

Mix Interview met Steelfingers

Het Nederlandse magazine Blok wijdt een interview aan vier heren van Steelfingers, het team van klimzaal City Lizard. Zo zie je Jan Gorrebeek, Jan de Smit, Ivan Moreels en Jonas Bracke eens vanuit een andere hoek belicht. Zeker lezen!


Siebe Vanhee probeert Dreamcatcher in Squamish

Rotsklimmen Siebe Vanhee probeert Dreamcatcher in Squamish

Eind juni vertrok Siebe Vanhee voor een rondreis door Noord-Amerika. Hij begon zijn grote trek in Canada waar hij in Squamish zijn eerste trad-stapjes zetten. Tegelijkertijd waagde hij zich aan de befaamde Sharma-route Dreamcatcher.


Veel water, groen, en een Groenlands zwart gat

Rotsklimmen Veel water, groen, en een Groenlands zwart gat

Het CAB-RCT is ondertussen al veertig dagen op expeditie in Groenland. Al klimmend vanop hun drijvend basecamp kwamen ze al een schitterende lijn van 850 m, een zwart gat, en heel wat water tegen in het noordelijke Groenland.


Eivolle kalender klimzaal Blok in Hoboken

Indoorklimmen Eivolle kalender klimzaal Blok in Hoboken

Een tiental wedstrijden en evenementen sieren de kalender voor het seizoen 2010-2011 van Klimzaal Blok in Hoboken waaronder de Blok Challenge, een reeks voorstelling onder de naam Blok Exposed en het Belgisch Kampioenschap Boulder.


Chloé Graftiaux, 3e van de World Cup Boulder 2010

Competitie Chloé Graftiaux, 3e van de World Cup Boulder 2010

Chloé Graftiaux schrijft de beste Belgische prestatie op internationaal wedstrijdniveau sinds 2007 op haar naam. Ondanks een 13e plaats op de manche in Munchen behaalt ze brons in het eindklassement van de World Cup Boulder 2010.


Jonge Belgen in Spaanse topvorm

Rotsklimmen Jonge Belgen in Spaanse topvorm

Net zoals vorig jaar laten Anak Verhoeven (13) en Loïc Timmermans (15) van zich horen uit Spanje. Anak klom in Sardenes haar derde 8a en Loïc mocht twee verse 8c's aan zijn palmares toevoegen in Rodellar.


Zomersluiting

Mix Zomersluiting

De redactie is op verlof. Klimmen en farniente op het programma tot zaterdag 31 juli met enkele welverdiende klim- en rustdagen in het Zuid. Wees zeker dat we in full force zullen teurgkomen.


Nieuwe site voor La Sportiva

Materiaalgids Nieuwe site voor La Sportiva

La Sportiva, altijd voorop wat betreft klimschoenen en bergschoenen, heeft deze week zijn nieuwe site gelanceerd. Enerzijds gebruikvriendelijker, oogt de site anderzijds beter met schitterende fotos in achtergrond.


8B blok in Magic Wood voor Olivier Mignon

Rotsklimmen 8B blok in Magic Wood voor Olivier Mignon

Nicolas Mathieu voorspelde het voorbije week: Olivier Mignon zal binnenkort zijn eerste 8B blok klimmen. Zo gezegd, zo gedaan. Vrijdag klom hij Dark Sakai in Magic Wood. Massief waar men constateert ongehoord gedrag van sommige klimmers.


8b+ en 8b voor Sébastien en Eric Berthe

Rotsklimmen 8b+ en 8b voor Sébastien en Eric Berthe

Al op zijn 16de verzameld Sébastien Berthe de routes in de 8ste graad. In Rodellar heeft hij ééntje toegevoegd van het niveau dat hij nog nooit had bereikt: Geminis, 8b+. Zijn vader zit ook niet op zijn lauweren te rusten met Hasta la vista gringo, 8b.


De Belgen op het World Championship Pre-event in Arco

Competitie De Belgen op het World Championship Pre-event in Arco

Eén jaar voor het Wereldkampioenschap aan het Gardameer, heeft de Rockmaster van Arco la crème van de internationale athleten verzameld voor een grandioos World Championship Pre-event. Enkele Belgen waren aanwezig.


Geen Belgische finalisten op de Wereldbeker in Chamonix

Competitie Geen Belgische finalisten op de Wereldbeker in Chamonix

De eerste etappe van de Wereldbeker Difficulty was geen hoogdag voor de Belgen. Muriel Sarkany en Mathilde Brumagne raakten niet tot in de finale. Ramon Julian Puigblanque en Charlotte Durif gingen met de lauweren lopen.


Magische zondag voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Magische zondag voor Olivier Mignon

Olivier Mignon, Belgisch Kampioen Difficulty 2010, is ook een expert in boulderen. Afgelopen zondag in Magic Wood werkte hij Voigas, 8A+, in minder dan een uur tijd af. Dezelfde dag klom hij ook Octopussy, 8A, een populaire route bij Belgen.


20 Belgen en 2 keer 8b+ in Rodellar

Rotsklimmen 20 Belgen en 2 keer 8b+ in Rodellar

Net zoals vorig jaar, vormen de rotsen van Rodellar ook nu weer een toevluchtsoord voor de Belgische klimmers. Onder de 20 landgenoten die naar Spanje trokken, zitten ook Mathieu Pauwels en Loïc Timmermans die beiden Hulk, 8b+ wisten af te werken.


Watch your weight

Mix Watch your weight

Wat is er nu net zo bijzonder aan onze sport? Als we het meest recente nummer van het blad van de Weight Watchers moeten geloven helpt het je om in no time het lichaam van een Griekse atleet te krijgen. Een ietwat surrealistisch pleidooi voor onze sport.


Veel verse lucht in City Lizard

Indoorklimmen Veel verse lucht in City Lizard

De laatste twee weken waren bijna onmenselijk heet. Je kon niet in zaal klimmen tenzij je er meteen ook een saunabezoek van wilde maken. Onze partnerklimzaal City Lizard snapte het probleem, en installeerde prompt een nieuw verluchtingsysteem.


2000 keer news voor Belclimb

Mix 2000 keer news voor Belclimb

De kaap van 2000 nieuwsberichten werd deze week gerond. Elf jaar nadat Belclimb zijn eerste stapjes op het internet zette, draait de site nog steeds verder. We zijn fier op onze onafgebroken berichtgeving over het klimmen en zullen dat blijven doen.


Tweede overwinning voor Chloé Graftiaux in Sheffield

Competitie Tweede overwinning voor Chloé Graftiaux in Sheffield

De wedstrijden volgen elkaar in sneltempo op, maar lijken helemaal niet op elkaar. Na de teleurstelling in Eindhoven trok Chloé Graftiaux naar de bergen om te herbronnen. En met resultaat: zo won de manche van de Wereldbeker Boulder in Sheffield.


Klimzalen schakelen over op zomermodus

Indoorklimmen Klimzalen schakelen over op zomermodus

Sommige partnerklimzalen van Belclimb passen hun openingsuren speciaal aan deze zomer. Om niet voor gesloten deuren te staan kan je best rekening houden met deze inlichtingen of hun respectievelijke website bezoeken.


Stone Age refreshed

Indoorklimmen Stone Age refreshed

Klimzaal Stone Age in Woluwe viert haar tiende verjaardag met een aantal fijne opfrissingen van de huidige zaal. Na twee weken sluiting in juni zullen de nieuwe structuren een welkome afwisseling van decor vormen voor elke klimmer.


Rotsmassieven als zone Natura 2000

Rotsklimmen Rotsmassieven als zone Natura 2000

Recentelijk kon je hier lezen dat er grote plannen op stapel staan om de biodiversiteit van de massieven te beschermen. Een grote affiche moet de samenwerking tussen de CAB, het SPW en de cel Natura 2000 nog eens extra in de verf zetten.


Speed Contest Ueli Steck

Mix Speed Contest Ueli Steck

Op donderdag 1 juli stelt klimmer en alpinist Ueli Steck zijn Speed Trilogy voor in Bozar in Brussel. Naar aanleiding van Steck's voorstelling geven we een gratis toegangskaart weg aan 5 deelnemers die correct wisten te antwoorden op onze vraag.


Dag om snel te vergeten in Eindhoven

Competitie Dag om snel te vergeten in Eindhoven

De 5de manche van de Wereldbeker Boulder is een dag om snel te vergeten. Chloé Graftiaux eindigde op een teleurstellende 14de plaats en valt zo terug naar de derde plaats in het algemene klassement. Ook voor de andere Belgen was het geen topdag.


Video van het CAB-RCT op Télévie 2010

Mix Video van het CAB-RCT op Télévie 2010

Voor zij die het interview met het CAB-RCT en André Stoop ter gelegenheid van Télévie 2010 gemist hebben staat er nu een video van het interview op de site van het CAB-Brabant. Dankzij gulle schenkingen werd er niet minder dan 7.816.573 Euro ingezameld.


Geen Belgische 8000-der meer sinds ... 2008

Alpinisme Geen Belgische 8000-der meer sinds ... 2008

De lijst van succesvolle Belgische beklimmingen van 8000-ders die Wim Devolder samenstelde, leert dat het laatste Belgische succes dateert van 2008. Pogingen in 2009 niet te na gesproken, daalt het aantal Belgische beklimmingen significant.


Graftiaux, 2de in Moskou, 1ste in het klassement

Competitie Graftiaux, 2de in Moskou, 1ste in het klassement

Na afloop van de etappe van de Wereldbeker Boulder in Moskou waar ze knap tweede eindigde, voert Chloé Graftiaux het voorlopige algemene klassement aan. Er blijven nog drie manches over die over winst of verlies kunnen beslissen.


Nieuwe 8A bloc voor Olivier Mignon

Rotsklimmen Nieuwe 8A bloc voor Olivier Mignon

Ondanks de regen trok Olivier Mignon toch voor een driedaagse naar het Zwitserse Magic Wood. Tussen de regenbuien door mocht hij een verse 8A bloc aan zijn palmares toevoegen: Nothing Change.


Klim Indoor Antwerpen verkast

Indoorklimmen Klim Indoor Antwerpen verkast

Vorige week moesten we nog het spijtige nieuws van een eventuele sluiting van klimzaal Klim Indoor in Antwerpen melden. Nu is echter beslist dat de zaal blijft bestaan, maar in het geheel naar een nieuwe locatie verhuisd zal worden.


Ueli Steck in Bozar donderdag 1 juli

Mix Ueli Steck in Bozar donderdag 1 juli

De Eiger in 2.47u. De Grandes Jorasses in 2.21u, en de Matterhorn in 1.56u. De legendarische wanden in een sneltempo overwinnen, dat is wel de specialiteit van de Ueli Steck. Op donderdag 1 juli stelt hij zijn Speed Trilogy voor in Bozar.


Koop een paar klimschoenen van Edelrid, en ga naar huis met een nieuwe pofzak

Materiaalgids Koop een paar klimschoenen van Edelrid, en ga naar huis met een nieuwe pofzak

Momenteel loopt er een sympathieke actie van het Duitse merk Edelrid. Om hun nieuwe lijn klimschoenen te promoten, krijg je bij een paar Reptile klimschoenen er een gratis pofzak bij. De aanbieding is geldig tot uitputting van de voorraad.


Thomas de Dorlodot daalt Alpamayo per parapente af

Alpinisme Thomas de Dorlodot daalt Alpamayo per parapente af

De 5947 meter van de Alpamayo overwinnen, is al een bijzonder straffe prestatie op zich. Daarenboven de berg veilig naar beneden komen per parapente, zo mogelijk nog straffer. Afgelopen zaterdag lukte Thomas de Dorlodot in beiden.


Graftiaux, 8e op het Frans kampioenschap leadklimmen

Competitie Graftiaux, 8e op het Frans kampioenschap leadklimmen

Manu Romain en Charlotte Durif zijn de nieuwe Franse Kampioenen leadklimmen 2010. Als lid van de club Chambéry escalade nam Chloé Graftiaux zoals de voorbije jaren ook deel aan deze wedstrijd. Ze eindigt 8e en laatste in de finale.


Hector, nieuw lid van Belclimb

Mix Hector, nieuw lid van Belclimb

11 juni zal in ons geheugen gegrift blijven als de dag waarop een nieuw lid van Belclimb het licht zag. Hector werd geboren om 10u30, weegt 3kg en meet 49,5 cm. Met klimmersbloed in de aders bestaat er weinig twijfel over dat hij zal klimmen...


855.000 euro aan subsidies voor Entre Ciel et Terre

Indoorklimmen 855.000 euro aan subsidies voor Entre Ciel et Terre

Na 10 jaar strijd leveren krijgt klimzaal Entre Ciel et Terre in Louvain-la-Neuve eindelijk een subsidie van 855.000 euro van het Waalse Gewest voor de renovatie van de bestaande zaal en het bijbouwen van 3 nieuwe ruimten.


Tragedie op de Denali

Alpinisme Tragedie op de Denali

Onderweg naar de top van de Denali via de Cassin graad met zijn compagnon Sam Van Brempt, kwam Joris Van Reeth dinsdagochtend ten val waarna hij aan zijn verwondingen overleed. De redactie betuigt haar oprechte medeleven aan zijn familie en naasten.


Klim Indoor Antwerpen op sterven na dood

Indoorklimmen Klim Indoor Antwerpen op sterven na dood

De toekomst van klimzaal Klim Indoor lijkt aan een zijden draadje te hangen omdat de activiteiten van het complex waar de zaal deel van uitmaakt dreigen stopgezet te worden. Hoewel andere pistes mogelijk lijken, koestert men weinig hoop.


Anak Verhoeven eindigt 2de op de Europese Beker Jeugd in Imst

Competitie Anak Verhoeven eindigt 2de op de Europese Beker Jeugd in Imst

Reeds op de eerste etappe van de Europese Beker voor de Jeugd kon de jonge Anak Verhoeven zich laten gelden Ze eindige 2de in haar categorie. Onze andere finalist, Loïc Timmermans, strandde op de 9de plaats. Na Imst volgen nog vier andere manches.


Kevin Lopata klimt Carabistouille, 8b+

Rotsklimmen Kevin Lopata klimt Carabistouille, 8b+

Na een episch gevecht tegen de weergoden en een maand lang strijd leveren tegen natte en vettige grepen lukte het de Fransman Kevin Lopata afgelopen woensdag eindelijk om Carabistouille, 8b+ in Freyr te toppen.


Overwinning voor Chloé Graftiaux op de Wereldbeker in Vail

Competitie Overwinning voor Chloé Graftiaux op de Wereldbeker in Vail

There is a first for everything. Afgelopen zaterdag won Chloé Graftiaux voor de eerste keer een manche van de Wereldbeker Boulder in Vail in de V.S. Door haar overwinning komt ze op de tweede plaats in het klassement te staan.


Muriel Sarkany klimt Trio Ternura 8b+

Rotsklimmen Muriel Sarkany klimt Trio Ternura 8b+

Momenteel trekt Muriel Sarkany door Europa om zich voor te bereiden op het vervolg van het competieseizoen. In Santa Linya klom ze bovendien Trio Ternura, 8b+. Door de hitte werden haar andere projecten even in cold storage geplaatst ?


La Sportiva en Samsung sluiten pact

Materiaalgids La Sportiva en Samsung sluiten pact

La Sportiva en de Koreaanse gigant Samsung slaan de handen in elkaar om een hele lijn technische kleding onder de merknaam La Sportiva uit te brengen. Wanneer het materiaal op de markt moet komen is voorlopig nog strikt geheim.


Herbehaking Calvaire in Bomal op 4 en 5 juni

Rotsklimmen Herbehaking Calvaire in Bomal op 4 en 5 juni

In samenwerking met de klimcommisie van de UBS, gaat Patrice Dumoulin meerdere routes in de Calvaire in Bomal herbehaken op 4 en 5 juni omdat een aantal relais en ankerpunten danig verouderd zijn. Het massief zal dan niet toegankelijk zijn.


Chloé Graftiaux op een zucht van het podium in Wenen

Competitie Chloé Graftiaux op een zucht van het podium in Wenen

Chloé Graftiaux eindigde sterk vierde op de tweede manche van de Wereldbeker boulder na een trio sterke Aziatische dames waarvan de Japanse Akiyo Noguchi de sterkste bleek. Bij de mannen versterkte Kilian Fischhuber zijn alleenheerschappij.


BAZ! is on a break

Competitie BAZ! is on a break

Het evenement Boulderen aan Zee! ook gekend als BAZ! neemt in 2010 een pauze. Ondanks de recordopkomst van de voorbije edities, die van dit evenement het grootste van de Benelux maakten, dit jaar dus geen wedstrijd op het strand.


De winnaars van de Altitude CCM en Blok wedstrijden

Mix De winnaars van de Altitude CCM en Blok wedstrijden

Vier leden van Belclimb deden er zeer goed aan deel te nemen aan de wedstrijden die we enkele weken terug organiseerden. Raphael, Yannick Godfrin, Den_deze en bess sleepten elk een tienbeurtenkaart in de wacht voor de klimzalen Altitude CCM of Blok.


Opendeurdag Entre Ciel et Terre deze zaterdag 29 mei

Indoorklimmen Opendeurdag Entre Ciel et Terre deze zaterdag 29 mei

Om het klimmen te leren kennen, is er niets beters dan een opendeurdag. Wees verheugd, want deze zaterdag 29 mei houdt Entre Ciel et Terre een grote opendeurdag. Naast gratis klimmen staan er nog een heel deel andere activiteiten gepland.


Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

Rotsklimmen Een voorbeeld van het beheer van de biodiversiteit op de Jonction

De werken uitgevoerd in april op de top van de Jonction te Beez volgen de lijn van de vooropgestelde doelen van Natura 2000: de biodiversiteit van de niet-beklimbare zones optimaliseren en dit opdat de klimbare delen toegankelijk blijven voor onze sport.


11 Belgen op het Youth Color Climbing Festival te Imst

Competitie 11 Belgen op het Youth Color Climbing Festival te Imst

Het Youth Color Climbing Festival ontvangt jaarlijks tientallen jonge klimmers uit Europa en ook van daarbuiten. Onder de 138 deelnemers ook 11 Belgen waarvan er twee in de top vijf van hun categorie wisten te geraken: Merlin Matheys en Simon Lorenzi.


Werkdagen KBF-massieven

Rotsklimmen Werkdagen KBF-massieven

Als manager van verscheidene massieven doet de Klim- en Bergsportfederatie beroep op vrijwilligers voor een grote opkuis van haar massieven. Ook de NKBV wil hiertoe bijdragen, en doet haar best om hiervoor vrijwilligers te mobiliseren.


L'Escale wordt Belclimb partner

Indoorklimmen L'Escale wordt Belclimb partner

Met niet minder dan 1650m2 beklimbare oppervlakte zowel voor boulder als voor lengtes en een eigen fitnessruimte, biedt L'Escale een volwaardig alternatief voor de Belgische rotsmassieven. Vanaf nu wordt L'Escale ook partner van Belclimb.


Bronzen wereldbeker start voor Graftiaux

Competitie Bronzen wereldbeker start voor Graftiaux

Chloé Graftiaux leverde afgelopen zaterdag strijd met de besten. Tijdens een zeer fel bevochten finale klasseerde ze zich 3e op de openingsmanche van de Wereldbeker Boulder te Greifensee in Zwitserland.


Win 4 tienbeurtenkaarten in Blok en Altitude CCM

Mix Win 4 tienbeurtenkaarten in Blok en Altitude CCM

Er resten nog slechts 3 dagen om één van de 4 tienbeurtenkaarten van onze partner klimzalen Altitude CCM in Braine-l'Alleurd en Blok in Hoboken in de wacht te slepen. Jullie hebben nog tot dinsdag 18 mei 23.59u stipt om deel te nemen aan onze wedstrijden.


Vallende stenen gesignaleerd in Awirs

Rotsklimmen Vallende stenen gesignaleerd in Awirs

Voorlopig is het raadzaam de sectoren Dalles superposées en Grand Chaos te vermijden omwille van vallende stenen. De potentieel gevaarlijke zones zijn dan ook tijdelijk niet toegankelijk voor het klimmen, zo besliste de Club Alpin Belge.


Jan De Smit in Neverland, 8A bloc

Rotsklimmen Jan De Smit in Neverland, 8A bloc

De Belgische 8ste graadblokkers laten dit jaar van zich horen. Bij hen moeten we ook Jan De Smit rekenen die afgelopen zaterdag met Neverland 8a in Bleau een verse 8A aan zijn palmares kon toevoegen. Bekijk ook de video van Nicolas Mathieu in de route.


Einde van het JBC 2010 in Klimzaal Bleau

Competitie Einde van het JBC 2010 in Klimzaal Bleau

Afgelopen zaterdag ging in Klimzaal Bleau de laatste manche van het JeugdBoulderCircuit 2010 door. In het eindklassement was er niemand van de heren junioren opgewassen tegen de kracht van Nicolas Mathieu. Resultaten en fotos.


Chloé Graftiaux, 1e op Melloblocco

Competitie Chloé Graftiaux, 1e op Melloblocco

Na de finale van het Championnat de France afgelopen week trok Chloé Graftiaux naar de granieten boulders van Val di Mello om zich te herbronnen. Ze wint er de Melloblocco International Boulder Meeting.


Nicolas Favresse, een ster in Italië?

Mix Nicolas Favresse, een ster in Italië?

Goed klimmen rijmt met verplichtingen, verplichtingen waar Nicolas Favresse met plezier aan voldoet. Hij beantwoordde met mandoline op de schoot op het Trento Film Festival vele vragen.


Mount Coach op volle toeren

Alpinisme Mount Coach op volle toeren

Mount Coach draait op volle toeren. Elk jaar laten de stages van Mount Coach jonge bergbeklimmers toe de bergen te leren kennen. Dit jaar staat Tadzjikistan en een expeditie naar Alaska die over een paar dagen vertrekt op het menu.


Win jouw tienbeurtenkaart voor Altitude CCM en Blok

Mix Win jouw tienbeurtenkaart voor Altitude CCM en Blok

Hoewel iedereen terug aan het keren is naar de rotsen, blijft indoor trainen belangrijk. Daarom geeft Belclimb 4 tienbeurtenkaarten weg voor twee mythische klimzalen: 2 tienbeurtenkaarten voor Altitude CCM en 2 voor Blok.


Waarom klimmen in Bleau? Een videohandleiding ...

Rotsklimmen Waarom klimmen in Bleau? Een videohandleiding ...

"La forêt est beautiful." De redenen om in Fontainebleau te klimmen zijn simpel, en veel hoeft daar niet over uitgeweid te worden. De laatste film van Haroun Souriji laat er 2 achtstegraders over aan het woord: Olivier Mignon en Neil Hart.


Graftiaux 4de op Frans Kampioenschap Blok

Competitie Graftiaux 4de op Frans Kampioenschap Blok

Na een sterke halve finale, strandde Chloé Graftiaux op een 4de plaats in het Franse Kampioenschap Blok 2010 afgelopen zaterdag in Bron, bij Lyon. De overwinning ging naar Melissa Le Névé en François Kaiser.


Never Stop Exploring met The North Face

Materiaalgids Never Stop Exploring met The North Face

Je herinnert je waarschijnlijk nog wel de lancering van de nieuwe Europese site van TNF. Naast commerciële doeleinden, wil het merk ook de exploratie van de uithoeken van onze bol promoten. De neerslag hiervan vind je in de blog Never Stop Exploring.


Bepaalde sectoren Freyr tijdelijk verboden wegens broedseizoen

Rotsklimmen Bepaalde sectoren Freyr tijdelijk verboden wegens broedseizoen

Zoals elk jaar, trekken de valken ook dit jaar naar Freyr om er in alle rust en stilte te broeden. Daarom wordt het linkerdeel van de Al'legne en van de Louis-Phillipe tijdelijk afgesloten voor het klimmen. Bedankt om het verbod te respecteren.


New Rock op zoek naar klimmonitor

Indoorklimmen New Rock op zoek naar klimmonitor

Onze partnerklimzaal New Rock is op zoek naar een klimmonitor voor directe indienstname. Interesse om te werken in de zaal die enkele van de groten uit de Belgische klimsport lanceerde? Stuur dan snel je cv op!


Didier Mottart topt in Siurana zijn eerste 8c

Rotsklimmen Didier Mottart topt in Siurana zijn eerste 8c

Na Belgisch Kampioen Junior in 1996, Belgisch Kampioen Boulder in 2006, coach en achtstegraadsboulderaar te zijn is Didier Mottart nu ook toegetreden tot het selecte clubje Belgen dat 8c op rots getopt heeft. Afgelopen zaterdag topte hij 2x30 in Siurana.


Jeugdbouldercircuit op 8 mei in Bleau

Competitie Jeugdbouldercircuit op 8 mei in Bleau

De derde en laatste manche van het Jeugdbouldercircuit zal op 8 mei doorgaan in Bleau in Gent. Deze wedstrijd is niet alleen de laatste van het seizoen, maar zal ook het eindklassement van een bijzonder succesvol JBC 2010 onthullen.


40e Werelddag van de Aarde

Mix 40e Werelddag van de Aarde

Veertig jaar na de eerste Dag van de Aarde is onze planeet meer dan ooit in gevaar. De klimaatverandering vormt de grootste uitdaging ooit maar is eveneens een prachtige gelegenheid om van gedrag te veranderen.


8c voor Loïc Timmermans in Cuenca

Rotsklimmen 8c voor Loïc Timmermans in Cuenca

Net als Anak Verhoeven, was Loïc Timmermans de grote winnaar van de wintercompetitie. In volle actie in het Spaanse Cuenca afgelopen week, klom hij niet alleen 8a+ à vue, maar ook zijn eerste 8c waarmee hij weer een Belgisch record breekt.


Tweede 8a voor Anak Verhoeven in St Léger

Rotsklimmen Tweede 8a voor Anak Verhoeven in St Léger

Na een wedstrijdseizoen met alleen maar overwinningen, lukte Anak Verhoeven er afgelopen week in om met Spit Bouse - een klassieker in het massief - in St Léger haar tweede 8a op rots op haar naam te schrijven.


Laatste voorstelling Banff 22 april in Brussel

Mix Laatste voorstelling Banff 22 april in Brussel

De laatste stop van de Belgische tour van het Banff Mountain Film Festival is gepland voor 22 april in Brussel. Niet te missen, want we kunnen je verzekeren dat het niet alleen om mooie, maar ook om spannende en emotioneel geladen beelden gaat.


Het CAB-RCT live op TV komende zaterdag

Mix Het CAB-RCT live op TV komende zaterdag

De exploten van het CAB-RCT op het Baffin Island vinden hun weg naar de beeldbuis. In het kader van de actie Télévie 2010 zullen de heren zaterdag op RTL-TVI te bewonderen zijn, en dit alles live!


Eerste Belgische 8B bloc voor Mike Lecomte

Rotsklimmen Eerste Belgische 8B bloc voor Mike Lecomte

Sinds Patagonia in 2007 heeft Mike Lecomte niet stilgezeten. In 2008 klom hij zijn eerste 8c op rots in Vercorin en nu heeft hij net de eerste Belgische 8B bloc met Touch by the Devil in Vernayaz op zijn naam mogen schrijven!


Chloé Graftiaux covergirl topo Hampi

Rotsklimmen Chloé Graftiaux covergirl topo Hampi

De liefhebbers van klimmen in India zullen blij zijn te horen dat er een topo voor Hampi en Badami is verschenen. Routes die nog nooit beschreven waren, staan duidelijk in de topo Reachingout met op de cover Chloé Graftiaux.


Sending time voor Jan Gorrebeeck in Bleau

Rotsklimmen Sending time voor Jan Gorrebeeck in Bleau

Het is niet omdat Jan Gorrebeeck al reeds de gezegende leeftijd van 38 jaar bereikt heeft, dat hij het klimmen zou laten. Na enkele wintermaanden trainen in City Lizard klom hij woensdag zijn derde 8A blok van het jaar met De Vita Beata in Fontainebleau.


Eerste 8b+ voor Mathieu Pauwels

Rotsklimmen Eerste 8b+ voor Mathieu Pauwels

Belgisch Kampioen bij de Junioren Mathieu Pauwels heeft ook een vreselijke en onstilbare honger naar rotsklimmen. Aflgelopen week op vakantie in Spanje wist hij in Margalef met Darwin Dixit zijn eerste 8b+ op rots te klimmen.


Olivier Favresse herhaalt L'eau de Lune, 8b+ à Freyr

Rotsklimmen Olivier Favresse herhaalt L'eau de Lune, 8b+ à Freyr

Enkele maanden na zijn broer Nicolas, lukte Olivier Favresse erin om L?eau de lune, 8b+ in Freyr te herhalen. Dankzij de schitterende condities van het afgelopen weekend lukte hij erin om de route in een twaafltal pogingen af te werken.


Non-climbing zone in Beez

Rotsklimmen Non-climbing zone in Beez

Het gaat niet om een aprilvis, maar om een richtlijn gegeven vanuit de Club Alpin Belge na overleg met het DNF en de cel Natura 2000. Vanaf heden is het bovenste plateau van de Jonction een no go zone om er de biodiversiteit niet te verstoren.


K2 Tentenshow op 17 en 18 april in Antwerpen

Mix K2 Tentenshow op 17 en 18 april in Antwerpen

De grootste tepronkstelling van nieuwe tenten vindt elk jaar opnieuw plaats in Antwerpen. Iedereen die op zoek is naar een mobiele en compacte overnachtingplaats mag zeker en vast de K2 Tentenshow die op 17 en 18 april doorgaat niet missen.


Resultaten Vertik Trip Entre Ciel et Terre

Competitie Resultaten Vertik Trip Entre Ciel et Terre

De Vertik Trip van afgelopen zaterdag 27 maart werd een topdag voor de zeventigtal klimmers die kwamen opdagen. Door een heerlijke ambiance en knappe routes werd klimzaal Entre Ciel et Terre omgetoverd tot een stoomketel. Resultaten en fotos.


Mellobloco van 6 tot 9 mei 2010

Mix Mellobloco van 6 tot 9 mei 2010

Mocht je niet weten wat doen het weekend van 6 tot 9 mei, waarom dan niet naar Val di Mello in Italië trekken voor het intussen beruchte Melloblocco? Drie dagen boulderen en ludieke activiteiten voor ieders smaak!


Belclimb rondt de kaap van 8000 leden

Mix Belclimb rondt de kaap van 8000 leden

Belclimb bereikt nieuwe hoogten! Eergisteren mocht BCN haar 8000ste gebruiker in de persoon van Maga welkom heten! Mocht je zelf nog niet geregistreerd zijn, twijfel dan niet langer want als lid kan je gebruik maken van exclusieve gebruikersmogelijkheden.


Rochers de Marche-les-dames verboden voor het klimmen

Rotsklimmen Rochers de Marche-les-dames verboden voor het klimmen

Nadat de Rocher du Vignoble en de Rochers de la Vierge in januari gesloten werden, houdt het Waals Gewest vast aan haar streng milieubeleid. Ten gevolge van een ontbrekende milieuvergunning worden nu ook Les Rochers de Beez gesloten.


DVD Asgard Jamming te koop

Mix DVD Asgard Jamming te koop

Duizenden kijklustigen hebben ondertussen al genoten van de film Asgard Jamming, een unicum in de Belgische klimwereld. Mocht je de voorstellingen gemist hebben, of wil je het allemaal eens thuis opnieuw beleven, dan kan je nu de DVD bestellen.


Tweede Mount Coach-Kwis op 23 april

Mix Tweede Mount Coach-Kwis op 23 april

Om hun Mount Coach-opleiding te vervolledigen, trekken de jonge bergsporters op expeditie. Om die expeditie naar de Korzhenevskaya Peak in Tadzjikistan te financieren, organiseren ze een tweede editie van de grootse Mount Coach-Kwis op 23 april in Puurs.


Petzl Lead ontaardt in titanenstrijd

Competitie Petzl Lead ontaardt in titanenstrijd

De titelstrijd voor Belgisch Kampioen 2010 was onbeslist tot op het einde van de wedstrijd. Bij de vrouwen kon zelfs een superfinale het verschil tussen Muriel Sarkany en Mathilde Brumagne niet maken. Olivier Mignon haalt de titel bij de mannen.


Jan de Smit klimt la Puce, 8A in Bleau

Rotsklimmen Jan de Smit klimt la Puce, 8A in Bleau

Wat er zo bijzonder aan boulderen is, is dat het verschil in één enkele beweging kan zitten. Dit is zeker zo voor La Puce, 8A, in Bleau die Jan de Smit eerder deze week wist te toppen. Met La Puce klimt hij zijn derde 8A bloc in een maand tijd!


Petzl Lead & Vertik Trip D-3

Competitie Petzl Lead & Vertik Trip D-3

Het gebeurt zelden dat er zo veel interesse is voor een nationale wedstrijd moeilijkheidsklimmen. Met meer dan 50 klimmers waaronder twee Wereldkampioenes en een winnares van de Europese beker voor de jeugd, beloofd het te gaan stuiven op de Petzl Lead.


Belgische militairen op de Winter Military World Games in Courmayeur

Competitie Belgische militairen op de Winter Military World Games in Courmayeur

Het leger is de ideale proving ground geworden voor kampioenen. Dit is het geval voor de Slovenen Maja Vidmar en Klemen Becan die de Winter Military World Games hebben gewonnen. Er waren ook 3 Belgische militairen op de wedstrijd.


Resultaten JBC Hungaria

Competitie Resultaten JBC Hungaria

Niet minder dan 119 klimmers namen afgelopen zaterdag deel aan de tweede manche van het Jeugdbouldercircuit 2010 in klimzaal Hungaria. Laura Van Bruyssel, Chloé Matheys en Loïc Timmermans bevestigden er hun eerste plaats behaald in Hoboken.


Nicolas Farcy, terug na 3 maanden verplichte rust

Rotsklimmen Nicolas Farcy, terug na 3 maanden verplichte rust

Nicolas Farcy keert stilaan weer terug op zijn beste niveau, na zijn blessure aan de rechterknie van op het Belgisch Kampioenschap Boulder. Afgelopen woensdag topte hij Petite Arvine, een 8A in de Valais suisse.


Chloé Graftiaux, 1e op het Climbing Works International Festival te Sheffield

Competitie Chloé Graftiaux, 1e op het Climbing Works International Festival te Sheffield

Afgelopen zondag ging in Sheffield het Climbing Works International Festival door. In aanwezigheid van een panel internationale sterren kon Chloé Graftiaux zich terecht op de hoogste trede plaatsen.


Opnieuw 8A in Bleau voor Nicolas Mathieu

Rotsklimmen Opnieuw 8A in Bleau voor Nicolas Mathieu

Bleau is het paradijs voor blokadepten en dankzij het schitterende weer is het nu de plaats om je van je beste, en sterkste, kant te laten zien. Afgelopen donderdag lukte Nicolas Mathieu erin om met Neverland zijn derde 8A van het jaar te blokken.


Asgard Jamming ten voordele van Televie 2010

Mix Asgard Jamming ten voordele van Televie 2010

Mis zeker en vast de voorstelling van Asgard Jamming 25 maart Watermael-Bosvoorde niet. Het zal de laatste voorstelling zijn van de CAB-RCT expeditie naar Baffin Island. Die dag staat ook alles in het kader van Télévie 2010.


8A traversée voor Magali Hayen

Rotsklimmen 8A traversée voor Magali Hayen

Ongelooflijk, maar het zat er aan te komen. De laatste maanden ging Magali Hayen met rasse schreden vooruit. Afgelopen donderdag klom ze haar eerst 8A - Les Gros Knee Bars en aller-retour - in Fontainebleau. Een zeer sterke prestatie!


Vertik Trip en Petzl Lead zaterdag 27 maart

Competitie Vertik Trip en Petzl Lead zaterdag 27 maart

Het zal gaan stuiven in partnerklimzaal Entre Ciel et Terre. Het team legt momenteel de laatste hand aan de voorbereiding voor de Vertik Trip en de Petzl Lead op zaterdag 27 maart. Er is bvb een volledige nieuwe structuur bijgekomen!


Resultaten Belgisch Kampioenschap Lead Junior

Competitie Resultaten Belgisch Kampioenschap Lead Junior

Klimzaal Klimax deed haar reputatie als organisator van grote wedstrijden weer alle eer aan. Afgelopen zaterdag daagden er 112 klimmers op voor het Belgisch Kampioenschap Junior Lead. Het plaatselijke team eindigde tweede na l'Escale uit Aarlen.


Trophy for kids in Face Nord op 27 maart

Competitie Trophy for kids in Face Nord op 27 maart

Wanneer de grote mensen zich uitleven op de Petzl Lead en Vertik Trip in Entre Ciel et Terre, kunnen de jongste klimmers tussen 6 en 12 jaar deelnemen aan een wedstrijd geheel op hun maat gemaak, de Trophée des enfants op 27 maart in Face Nord.


Jeugdbouldercircuit in Hungaria op 20 maart

Competitie Jeugdbouldercircuit in Hungaria op 20 maart

Voor de min-achtienjarigen staat er met de tweede manche van het Jeugdbouldercircuit weer een knaller van een boulderwedstrijd op de agenda. Afspraak in klimzaal Hungaria in Leuven op zaterdag 20 maart. Je kan je nog altijd inschrijven!


Stilte na de storm in klimzaal Blok in Hoboken

Competitie Stilte na de storm in klimzaal Blok in Hoboken

Het afgelopen weekend heeft haar sporen nagelaten in klimzaal Blok. Vrijdag barstte de carnaveleske hel er los met het Karnaval Boulderfest en zaterdag werd de film Asgard Jamming er vertoond. Bekijk alvast de resultaten van de wedstrijd.


Trip report: Chloé Graftiaux in Thailand

Rotsklimmen Trip report: Chloé Graftiaux in Thailand

Als je twee weken langs moet zoeken naar een beetje schaduw, dan vergeet je al snel hoe koud het hier is. In Thailand wist Chloé Graftiaux ondanks de hitte toch een aantal knappe prestaties neer te zetten. Meer in het trip report op haar site.


Winnaars Banff Mountain Film Festival wedstrijd

Mix Winnaars Banff Mountain Film Festival wedstrijd

De tien gelukkigen die helemaal gratis en voor niets naar het Mountain Film Festival mogen gaan, zijn bekend. Ze winnen elk twee vrijkaarten voor een voorstelling naar keuze. De eerste voorstelling vindt deze zaterdag 6 maart plaats in Face Nord.


Jan de Smit bouldert Middle Way in Hampi

Rotsklimmen Jan de Smit bouldert Middle Way in Hampi

Een maand nadat Nicolas Mathieu en Olivier Mignon terugkeerden uit Hampi, laat Jan de Smit weten dat hij terug in superform is en dat hij niet langer geplaagd wordt door een schouderblessure. Om dat kracht bij te zetten knalde hij Middle Way, 8A.


Triple XXX en Seeonee winnen Bleau Open Teams

Competitie Triple XXX en Seeonee winnen Bleau Open Teams

Het recept van de Bleau Open Teams was even simpel als geniaal: per ploeg van drie moesten er zoveel mogelijk punten verzameld worden. Voeg daar originele teamnamen bij en ludieke kostuums en je krijgt zowat de meest originele Belgische competitie.


Loïc Timmermans topt een 8b op 14 jaar, een nieuw record

Rotsklimmen Loïc Timmermans topt een 8b op 14 jaar, een nieuw record

Sinds een tiental dagen is Loïc Timmermans de jongste Belg die ooit een 8b op rots geklommen heeft. Op zijn 14 jaar slaagt hij er in Maëva te Seynes in de Franse Gard te toppen.


Universitaire Kampioenschappen en Beker van België

Competitie Universitaire Kampioenschappen en Beker van België

De universitairen hebben de afgelopen week twee keer van zich laten spreken. In klimzaal Bleau voor het Vlaams Kampioenschap, en in de Brussels Monkeys Climbing voor het Belgisch Kampioenschap, tevens een manche van de BCC Lead. Resultaten en foto's.


Muriel Sarkany in de 2010 kalender van Simon Carter

Mix Muriel Sarkany in de 2010 kalender van Simon Carter

Simon Carter is een legende als het op klimfotografie aankomt. Hij is de best denkbare reclame voor de klimsport. Zijn meest recente wapenfeit is de kalender voor 2010 waarop ook Muriel Sarkany Miss Februari op de rotsen van Siurana staat te blinken.


Van ijzige koude naar heet zand voor Chloé Graftiaux

Rotsklimmen Van ijzige koude naar heet zand voor Chloé Graftiaux

Het kostte Chloé Graftiaux enige moeite om de overgang van de koude van ijsklimcompetities naar de warmte van Thaïse klimspots met zand aan 35°C te maken. Sinds 8 dagen in Tonsai lukte ze er toch reeds in vier 8a+'en evenals een 8b te toppen.


Nieuwe sites voor onze partnerklimzalen

Indoorklimmen Nieuwe sites voor onze partnerklimzalen

Twee van onze partnerklimzalen hebben recentelijk een refreshing van hun internetsite doorgevoerd. Ten eerste Klimzaal Blok die een volledig nieuwe look heeft. Vervolgens ook Brussels Monkeys Climbing.


Beker van België Lead nu zaterdag in Brussels Monkeys Climbing

Competitie Beker van België Lead nu zaterdag in Brussels Monkeys Climbing

In voorbereiding op de Petzl Lead die doorgaat op 27 maart in Entre Ciel et Terre is het in een andere partnerklimzaal van Belclimb dat de enige manche van de Beker van België Lead doorgaat. Nu zaterdag 27 februari in Brussels Monkeys Climbing.


Belgen geven opleiding in Iran

Competitie Belgen geven opleiding in Iran

België zendt haar zonen uit. Door contacten met de Iraanse klimfederatie, trekken Jérôme De Boeck en Wim Verhoeven naar het verre Oosten om er routebouwers en scheidsrechters op te leiden conform de richtlijnen van het IFSC.


Karnaval Boulder week-end in Blok op 5 en 6 maart

Competitie Karnaval Boulder week-end in Blok op 5 en 6 maart

Haal je verkleedkleren alvast uit de kast, want de 3de editie van het Karnaval Boulderfest staat al trappelend voor de deur. Op vrijdag 5 maart kan je je in gedaante naar keuze gaan uitleven in klimzaal Blok. Op 6 maart zal ook het CAB-RCT optreden.


Win 10x2 vrijkaarten voor het Banff Mountain Film Festival

Mix Win 10x2 vrijkaarten voor het Banff Mountain Film Festival

Het Banff Mountain Festival trekt tijdens de maandan maart en april door ons land. Belclimb is partner van het evenement en geeft 10x2 vrijkaarten weg. Even drie vragen beantwoorden, en hup, en route voor het grote avontuur!


Hampi op film door Nicolas Mathieu

Mix Hampi op film door Nicolas Mathieu

Twee weken na hun terugkeer uit India, zijn Nicolas Mathieu en Olivier Mignon bijna helemaal bekomen van de schok. Gelukkig brachten ze schitterend beeldmateriaal mee om bij weg te dromen en je heel even in de hemel op aarde te wanen.


Vlaamse Studentenboulderdag op 23 februari in Bleau

Competitie Vlaamse Studentenboulderdag op 23 februari in Bleau

Op dinsdag 23 februari zullen de Vlaamse studenten in Klimzaal Bleau voor de titel van Vlaamse Studentenkampioen 2010 strijden. Maar de Vlaamse Studentenboulderdag is echter niet alleen een competie: initaties et gratis bier staan op het programma.


Nicolas Farcy got the power... of light

Mix Nicolas Farcy got the power... of light

Hij bouldert op hoog niveau, rijgt de competitieoverwinningen aan elkaar, is tweetalig en is sinds kort ook te bewonderen als Appolo met uitgesproken musculatuur op een van de winnende foto?s in de Power of Light wedstrijd van Petzl. Kom dat zien!


Magali Hayen feestkoningin

Competitie Magali Hayen feestkoningin

Voor Magali Hayen beginnen de jaren een beetje op elkaar te lijken. Nadat ze in januari voor het derde jaar op rij op de Blok Open wist te zegevieren, lukte ze er afgelopen zaterdag in om voor de tweede keer te winnen op de Arts en Fête in Reims.


Muriel Sarkany rappelt Hilton in 5m44s

Mix Muriel Sarkany rappelt Hilton in 5m44s

Bij antarctische temperaturen mocht Muriel Sarkany afgelopen donderdag de volle 99 meter van het Hilton in Brussel rappelen. Muriel werd ingehuurd door een bekend mauve chocolademerk, en lukte erin de afstand in 5m44s af te leggen.


Gauthier Masset en Anouk Doore, Belgisch Kampioen Ski-Alpinisme

Alpinisme Gauthier Masset en Anouk Doore, Belgisch Kampioen Ski-Alpinisme

Omdat er een heel deel favorieten voor de titel afwezig waren, werd het Belgisch Kampioenschap Ski-Alpinisme afgelopen zaterdag in het Duitse Berchtesgaden tussen vier deelnemers uitgevochten. De jongeling Gauthier Masset en Anouk Doore wonnen.


Resultaten JBC in Blok

Competitie Resultaten JBC in Blok

Zaterdag had in Klimzaal Blok in Hoboken de eerste manche van het Jeugdbouldercircuit plaats. Met maar liefst 139 klimmers op de afspraak kent het JBC een recordaantal deelnemers. Het waren er niet minder dan 60 meer dan de vorige editie.


Chloé Graftiaux 11de op het ijs van Busteni, 4de in het eindklassement

Competitie Chloé Graftiaux 11de op het ijs van Busteni, 4de in het eindklassement

Omdat tijdens de vorige manches het verschil niet gemaakt kon worden, werd er zwaar om de eindtitel gestreden op de laatste manche van de Wereldbeker IJsklimmen in Busteni. Ook Chloé Graftiaux maakte zich klaar om de ijzige arena te betreden.


Bloc for fun op 21/2 in Altitude CCM

Competitie Bloc for fun op 21/2 in Altitude CCM

Het is ondertussen een traditie geworden. Elk jaar organiseert onze partnerklimzaal Altitude CCM een boulderwedstrijd voor de fun. Dit jaar gaat de wedstrijd door op zondag 21 februari van 15 tot 18u en kan je je uitleven op 30 routes van 4A tot 8A.


Belgische Beker Lead op 27/2 in Brussels Monkeys Climbing

BCCC Belgische Beker Lead op 27/2 in Brussels Monkeys Climbing

De eerste manche van de Belgische Beker Difficulty zal op zaterdag 27 februari in Brussels Monkeys Climbing plaatsvinden. Tegelijkertijd zal er ook gestreden worden om de titel van Belgisch Universitair Kampioen. Twee wedstrijden in één dus!


8A voor Olivier Mignon en Jan De Smit in Hampi

Rotsklimmen 8A voor Olivier Mignon en Jan De Smit in Hampi

De wonderkinderen van het Belgische boulderen, Olivier Mignon en Nicolas Mathieu liepen in de grote boulderspeeltuin Hampi Jan De Smit tegen het lijf. Na de twee 8A's van Nicolas vorige week, konden de twee anderen niet op zich laten wachten.


Het CAB-RCT wint een Golden Piton Award

Mix Het CAB-RCT wint een Golden Piton Award

Een nieuwe pluim op het actief van het CAB-RCT. Het Amerikaanse magazine Climbing kende hen de Golden Piton Award toe in de categorie Big Wall voor hun expeditie naar Baffin Island. Ze plaatsen zich voor de Huber-broers.


Bleau Open Teams op 27 en 28 februari

Competitie Bleau Open Teams op 27 en 28 februari

Het concept is origineel en geïnspireerd op het devies eendracht maakt macht. Twee klimmers per team dienen een boulder te toppen om de punten te mogen meetellen. Afspraak op de Bleau Open Teams op 27 en 28 februari.


Nieuwe data Asgard Jamming

Mix Nieuwe data Asgard Jamming

De vier heren van het CAB-RCT geven een nieuwe reeks voorstellingen. Als je nog niet bent kunnen gaan luisteren naar het relaas van de Baffin Island expeditie, maak je dan maar klaar voor een cocktail van spanning, humor, en jam-sessies.


Prijs voor sportverdienste voor Chloé Graftiaux en Didier Mottart

Mix Prijs voor sportverdienste voor Chloé Graftiaux en Didier Mottart

Deze week werden zowel Chloé Graftiaux als Didier Mottart in de bloemetjes gezet. Chloé kreeg de prijs van verdienstelijkste sportvrouw 2009 van de stad Namen en Didier mocht de persprijs van de stad Louvain-la-Neuve in ontvangst nemen.


Updates op Belclimb

Mix Updates op Belclimb

We hebben de komst van het nieuwe jaar aangewend om enkele verbeteringen op de site door te voeren. Zo kan je nu bijvoorbeeld in de sectie indoor klimmen de 64 Belgische klimzalen via Google Maps lokaliseren. Maar er is meer ...


Reyn Van der Speeten, drytoolkoning in Buggenhout

Competitie Reyn Van der Speeten, drytoolkoning in Buggenhout

Hoewel onze landgenote Chloé Graftiaux zich kon uitleven op echt Zwitsers ijs, verenigden een dertigtal klimmers zich afgelopen vrijdag in de schaduw van de toren van Buggenhout voor een wedstrijd drytool. Reyn Van der Speeten werd eerste.


8A bloc voor Nicolas Mathieu in Hampi

Rotsklimmen 8A bloc voor Nicolas Mathieu in Hampi

Nicolas Mathieu en Olivier Mignon lijken de schoolbanken achter zich te laten om de roep van het avontuur te volgen. Afgelopen donderdag vertrokken ze naar dat stukje paradijs dat Hampi heet. Nicolas Mathieu klom er meteen Middle Way, 8A.


Super finalefestival op de Open van L'Escale

Competitie Super finalefestival op de Open van L'Escale

Afgelopen zaterdag werd klimzaal L'Escale in Aarlen met niet minder dan 6 superfinales op een heus superfinalefestival getrakteerd. Local hero Sébastien Berthe won niet alleen deze manche, maar eindigt ook eerste in het algemene klassement.


Entre Ciel et Terre in de bres voor Haïti

Indoorklimmen Entre Ciel et Terre in de bres voor Haïti

Klimzaal Entre Ciel et Terre springt in de bres voor het zwaar geteisterde Haïti. Voor elke klimmer op zaterdag 30 en zondag 31 januari stort de klimzaal in Louvain-la-Neuve 3 euro door naar een humanitaire organisatie. Allen daarheen!


Teleurstelling voor Chloé Graftiaux in Saas-fee

Competitie Teleurstelling voor Chloé Graftiaux in Saas-fee

Doordat Chloé Graftiaux door de jury weerhouden werd omdat ze de klimzone had verlaten, eindigde ze amper zevende op de finale van de Wereldbeker Ijsklimmen in Saas-fee. Ondanks deze grote teleurstelling blijft ze 1ste in het algemene klassement.


12° Below: een koud Fontainebleau op film

Mix 12° Below: een koud Fontainebleau op film

Van bewegen krijg je het warm. Dat hebben Haroun Souirji en Adrien Baudouin aan de lijve mogen ondervinden toen ze op een gezegende ochtend bij -12° graden uit hun slaapzak kropen in Fontainebleau. Stilzitten was geen optie, klimmen en filmen wel.


Jean Lecomte overleden

Mix Jean Lecomte overleden

Jean Lecomte, een van de grootsten uit de Belgische klimgeschiedenis, overleed op maandag 18 januari. Samen met Claudio Barbier was hij een van de beste klimmers van zijn generatie. De uitvaart vindt plaats op 25 januari om 14u in Ukkel.


Asgard Jamming in City Lizard op 13 februari

Mix Asgard Jamming in City Lizard op 13 februari

Na een pauze van enkele weken, hervat de Asgard Jamming Tour haar ronde. Het CAB-RCT zal haar meest recente expeditie naar het Baffin Island komen toelichten in onze partnerzaal City Lizard op zaterdag 13 februari.


157 klimmers op het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap

Competitie 157 klimmers op het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap

Het is zonder twijfel een record. Afgelopen zaterdag namen niet minder dan 157 jongeren deel aan het Open Vlaams Jeugdklimkampioenschap in klimzaal Klimax te Puurs. In het ploegenklassement ging de winst naar het team L'Escale van Arlon.


Winnaars wedstrijden Face Nord - Hungaria

Mix Winnaars wedstrijden Face Nord - Hungaria

Yannick Godfrin, Ren, Jurgen Destrycker en Rquintens zijn de vier winnaars van onze Kerstmiswedstrijden. De eerste twee winnen een tienbeurtenkaart voor klimzaal Face Nord in Bergen, de laatste twee voor klimzaal Hungaria in Leuven.


Chloé Graftiaux in 't goud in Val Daone

Competitie Chloé Graftiaux in 't goud in Val Daone

Na haar 5e plaats in Kirov afgelopen week had Chloé Graftiaux in de ijsklimwedstrijden dit weekend de manche in Val Daone op het programma. Ze eindigt eerste in Italië en plaatst zich tegelijkertijd eerste in het algemeen klassement van de Wereldbeker.


Jeugdbouldercircuit 2010: op uw plaatsen, klaar,...

Competitie Jeugdbouldercircuit 2010: op uw plaatsen, klaar,...

Ondanks de heropleving van de jeugdcategorieën op de boulderwedstrijden gaat er niets boven een wedstrijd enkel en alleen op hun maat. Dat is opnieuw het geval met het Jeugdbouldercircuit 2010. De eerste manche gaat door in klimzaal Blok te Hoboken.


KBF Summit Beurs 2010 op zondag 17 januari

Mix KBF Summit Beurs 2010 op zondag 17 januari

Op zondag 17 januari 2010 zal de derde editie van de KBF Summit Beurs in Roeselare plaatsvinden. Te ontdekken: infostanden over de stages en opleidingen, infostanden van de verschillende clubs, lezingen, worshops en andere outdoor activiteiten.


Grote opkuis in de pagina met links

Mix Grote opkuis in de pagina met links

Grote opkuis in de database van Belclimb! We hebben de links aan een minitieueze doorlichting onderworpen. Er blijven er nog steeds meer dan 1000 over. Een ware goudmijn voor zij die informatie zoeken rond het klimmen.


Rochers du Vignoble et Rochers de la Vierge off-limits voor klimmers

Rotsklimmen Rochers du Vignoble et Rochers de la Vierge off-limits voor klimmers

In Wallonië lachen ze er blijkbaar niet mee. Omdat er geen milieuvergunning afgeleverd is voor le Rocher du Vignoble in Sy/Hamoir en voor les Rochers de la Vierge in Comblain-la-Tour wordt klimmen er tijdelijk helemaal verboden.


Hayen en Lopata zegevieren op Blok Open 2010

Competitie Hayen en Lopata zegevieren op Blok Open 2010

Afgelopen zondag werd in klimzaal Blok de vierde editie van de Blok Open georganiseerd. Ondanks de sneeuw waren er toch meer dan 126 klimmers op de afspraak. De laurierkrans ging naar Magali Hayen bij de vrouwen en bij de mannen naar Kevin Lopata.


Chloé Graftiaux vijfde op het ijs van Kirov

Competitie Chloé Graftiaux vijfde op het ijs van Kirov

We weten ondertussen dat Chloé Graftiaux van alle markten thuis is. Afgelopen zaterdag werd ze bij min 25° vijfde op de eerste manche van de Wereldbeker IJsklimmen in het Russische Kirov. Angelika Rainer en Markus Bendler wonnen.


Muriel Sarkany in het Nederlandse magazine BLOK

Mix Muriel Sarkany in het Nederlandse magazine BLOK

Muriel Sarkany is de Eddy Merckx van het klimmen. Dat is wat doorschemert bij het lezen van het artikel over haar in het Nederlandse magazine BLOK. Een onbetwistbare suprematie op wedstrijdvlak, gevolgd door een voorzichtige overgang naar het rotsklimmen.


8 maand en half big walls op het Amerikaanse continent

Rotsklimmen 8 maand en half big walls op het Amerikaanse continent

Olek Kazimirowski en Nico Andry zijn niet aan hun eerste proefstuk toe. De twee klimmers van Louvain-la-Neuve vertrekken op 20 januari voor een reis van 8 en half maand big walls over heel het Amerikaanse continent. Van zuid naar noord.


Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme op 6 februari in Berchtesgaden

Alpinisme Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme op 6 februari in Berchtesgaden

Elk jaar zijn er wel een aantal kandidaten die deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap ski-alpinisme. In 2010 zullen ze niet op de afspraak de 6e februari in het Duitse Berchtesgaden ontbreken. Op het programma 2030 positieve hoogtemeters voor de heren.


Win 4 tienbeurtenkaarten in Hungaria en Face Nord

Mix Win 4 tienbeurtenkaarten in Hungaria en Face Nord

De cadeautjestijd is nog niet voorbij. Er resten nog slechts 3 dagen om één van de 4 tienbeurtenkaarten van Hungaria en Face Nord in de wacht te slepen. Jullie hebben nog tot woensdag 6 januari 23u59 stipt om deel te nemen aan onze 2 wedstrijden.


Afspraak Blok Open op zondag 10 januari

Competitie Afspraak Blok Open op zondag 10 januari

De inschrijvingen voor de Blok Open op zondag 10 januari liepen gisteren af. Met meer dan 150 ingeschrevenen zal het gaan stuiven in Hoboken. Voor al wie zich geroepen voelt om dit geweld in toom te houden; Klimzaal Blok zoekt nog scheidsrechters!


Cursus Nationaal scheidsrechter moeilijkheidsklimmen

BCCC Cursus Nationaal scheidsrechter moeilijkheidsklimmen

De Belgian Commission for Competition Climbing is op zoek naar gemotiveerde scheidsrechters om het team te versterken! Daarvoor organiseert ze een cursus nationaal scheidsrechter lead op zaterdagnamiddag 9 januari 2010 in Klimax, Puurs.


Beste wensen voor 2010!

Mix Beste wensen voor 2010!

De Belclimb-redactie wenst alle bezoekers een schitterend klimjaar 2010! Samen met een goede gezondheid en een formidabel sociaal klimcontact, gaan we er weer een jaartje tegenaan.